Direct naar artikelinhoud
Oostenrijk

Vicekanselier Löger wordt Oostenrijks overgangskanselier

Vicekanselier Hartwig Löger (ÖVP) neemt tijdelijk het premierschap over van zijn partijgenoot Sebastian Kurz. Die werd eerder vandaag de laan uitgestuurd.Beeld REUTERS

Vicekanselier Hartwig Löger (ÖVP) is benoemd tot overgangskanselier in Oostenrijk en zal voorlopig de regeringszaken in handen nemen. Dat heeft president Alexander Van der Bellen maandagavond aangekondigd. De volledige regering wordt dinsdag formeel door hem ontslagen en daarna voor korte tijd weer aangesteld.

De aanstelling van een interimkanselier en een expertenregering zal gebeuren door bijzondere aandacht te schenken aan de steun die die ploeg krijgt in het Oostenrijkse parlement, zo zei Van der Bellen. Een brede steun moet verhinderen dat er opnieuw moties van wantrouwen worden ingediend.

De conservatieve minderheidsregering van kanselier Sebastian Kurz werd eerder vandaag de laan uitgestuurd. Een door de sociaaldemocratische SPÖ ingediende motie van wantrouwen kreeg in het parlement de steun van de extreemrechtse FPÖ en de kleine milieupartij Jetzt en vergaarde daarmee een meerderheid.

SPÖ en FPÖ verwijten Kurz dat hij beschuldigingen van corruptie aan het adres van de vroegere vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) gebruikte om vervroegde verkiezingen uit te roepen en de FPÖ-ministers uit zijn regering te gooien om zo de volledige controle te verwerven.

Het optreden van de 32-jarige Kurz was een “schaamteloze, ongetemde en onverantwoorde machtsgreep”, zei SPÖ-voorzitter Pamela Rendi-Wagner in het parlement. De kanselier blies de coalitie van zijn ÖVP met de FPÖ op ten gevolge van Ibiza-gate. Hij verloor daarmee de meerderheid in het parlement. Zijn overgangsregering overtuigde de oppositie niet. Hij handelde “uit eigenbelang” en stelde het staatsbelang niet voorop, stelde Rendi-Wagner.

Ibiza-gate

Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Oostenrijk na de Tweede Wereldoorlog dat een kanselier een motie van wantrouwen niet overleeft.

De positie van Kurz was sowieso al verzwakt na het vertrek van coalitiepartner FPÖ uit de regering ten gevolge van Ibiza-gate. De regeringscrisis brak uit nadat een video, in 2017 heimelijk op Ibiza gemaakt, uitkwam die wees op mogelijke illegale financiering van de FPÖ. Bovendien stelde de vroegere FPÖ-leider Heinz-Christian Strache een pseudo-nicht van een Russische oligarch openlijke aanbestedingen in het vooruitzicht indien zij de partij zou helpen succes te boeken bij de parlementsverkiezingen van 2017.

Strache verovert zetel in Europees parlement

De gevallen extreemrechtste leider, Heinz-Christian Strache, heeft op zijn beurt dan weer een zetel in het Europees Parlement in de wacht gesleept.

Volgens openbare zender ÖRF en persbureau APA kreeg Strache zondag meer dan de 32.000 voorkeursstemmen die noodzakelijk zijn om een zetel in Straatsburg te veroveren. Strache was slechts lijstduwer van zijn partij FPÖ, maar hij zou niettemin meer dan 37.000 stemmen hebben gehaald.

Het is onduidelijk of Strache zijn zetel ook effectief gaat opnemen. Ook zijn partij de FPÖ kon de schade beperken. De partij haalde 17,2 procent van de stemmen, goed voor drie Europese zetels. De voorbije vijf jaar beschikte FPÖ over vier zetels. Met 34,9 procent van de stemmen en zeven zetels wonnen de conservatieven van kanselier Sebastian Kurz de stembusgang. Op de tweede plaats volgden de sociaaldemocratische SPÖ met 23,4 procent van de stemmen en vijf zetels.