Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Vlaams Belang krijgt (nog) geen uitnodiging van koning Filip

Vlaams Belang krijgt (nog) geen uitnodiging van koning Filip
Beeld Bas Bogaerts

Vlaams Belang heeft nog geen uitnodiging gekregen van koning Filip om te komen praten over de federale regeringsvorming. ‘We willen wel, maar hij blijkbaar niet’, klinkt het op het partijhoofdkwartier.

Traditiegetrouw zet koning Filip de federale regeringsvorming in gang daags na de verkiezingen. Vanochtend ontving hij daarom afscheidnemend premier Charles Michel (MR). Ook de voorzitters van de Kamer en de Senaat, Siegfried Bracke (N-VA) en Jacques Brotchi (MR), passeerden al op het Paleis. 

Deze middag was het de beurt aan N-VA-voorzitter Bart De Wever. Nu is PS-voorzitter Elio Di Rupo bij koning Filip. De komende dagen zal die de hele rij Vlaamse en Franstalige partijvoorzitters op de koffie krijgen voor een gesprek. Tom Van Grieken, de voorzitter van het triomferende Vlaams Belang, hoort daar voorlopig niet bij. Tot nu toe werd de extreemrechtse partij nog nooit ontvangen op het Koninklijk Paleis. De partij was hier meestal ook zelf geen vragende partij voor.

Deze keer, na de verkiezingsoverwinning zondag, ligt dit echter anders voor het Vlaams Belang. “We willen met iedereen praten”, reageert partijwoordvoerder en toekomstig Vlaams parlementslid Klaas Slootmans. “Als koning Filip ons uitnodigt op het Paleis, zullen we normaal ingaan op die afspraak. Maar voorlopig hebben we nog geen uitnodiging van het Paleis binnengekregen. Eerlijk gezegd denken we ook niet dat we ons nog aan zo’n brief mogen verwachten.”

Het Paleis zelf wil voorlopig geen commentaar kwijt. Er is alvast geen enkele wet die voorschrijft welke partijen de koning al dan niet moet consulteren. Hij kan dat volledig op eigen houtje beslissen. Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat Vlaams Belang straks federaal meebestuurt. Van alle Vlaamse en Franstalige partijen houdt alleen N-VA momenteel de deur op een kier voor machtsdeelname van Vlaams Belang. De rest wil er in de verste verte niet van weten.