Priesters overgeplaatst na spanningen in parochies

© if

Priesters Benoit Menten en Ronald Villareal vertrekken na amper twee jaar al uit hun Holsbeekse parochies. Sommigen zeggen dat de priesters zich niet konden aanpassen, anderen beweren dat de parochianen hen niet hebben aanvaard.

Guido Govaerts

Sinds oktober 2014 konden de parochies Holsbeek Sint-Maurus, Sint-Catharina Kortrijk-Dutsel, Sint-Pieter Sint-Pieters-Rode en Sint-Lambertus Nieuwrode weer op twee nieuwe priesters rekenen. Het bisdom had namelijk Benoit Menten en Ronald Villareal gezonden, jonge priesters die pas enkele jaren voorheen tot priester waren gewijd. Menten heeft Belgische en Franse ouders, terwijl Villareal afkomstig is uit het Zuid-Amerikaanse Colombia.

“De taal was geen probleem, maar hun pastorale werk was voor een aantal parochianen moeilijk te aanvaarden”, zegt een voorstander van beide priesters. “Ze stelden zich een beetje te traditioneel op en toonden niet altijd begrip voor de normen van onze samenleving. Maar er is op hen ingepraat en er waren lichtpunten.”

Maar er waren ook geregeld incidenten. Toen die escaleerden, greep deken Dirk De Gendt in. “Sinds 1 juli ben ik pastoor in die parochies en word ik geholpen door Menten en Villareal”, zegt hij. “Ik probeerde zo de spanningen wat te verminderen. Maar dat is niet gelukt en na een grondige evaluatie hebben we het experiment stopgezet. De twee priesters worden overgeplaatst.”

Die maatregel zette dan weer kwaad bloed bij de verdedigers van de twee priesters. “Er zijn zaken gebeurd die een katholieke kerk onwaardig zijn”, luidt het nog bij de voorstanders. “Sommigen logen erop los en probeerden vieringen en begrafenissen te saboteren. Vorige zaterdag was de maat vol en een aantal kerkgangers reageerde tijdens de misviering in Kortrijk-Dutsel. Die werd geleid door deken De Gendt. In de daaropvolgende discussie zijn harde woorden gevallen.”

“De kerk werkt onder een hiërarchisch systeem en inspraak van de gelovigen hoort daar niet bij”, zegt deken De Gendt nog. “Wat in de parochies is gebeurd, gaat sporen nalaten. Het is nu aan de parochianen om weer in overleg te treden en te bouwen aan de toekomst van hun gemeenschap.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen