Burgemeester is familievete grondig beu: “Eigenaar krijgt tijd tot 1 december, daarna laat ik dat pand zelf slopen”

© krv

De eigenaars van de huizen aan de Keiemdorpsstraat 69 en 69A hebben nog de tijd tot donderdag 1 december om hun panden af te breken, zo niet neemt de burgemeester het heft in eigen handen. Ondertussen blijft het doorgaand autoverkeer onmogelijk.

Ronny Vanhooren

De Keiemdorpsstraat blijft nog een poos afgesloten voor het doorgaand autoverkeer. Fietsers, bromfietsers en voetgangers kunnen wel door. “Ik heb maandag met enkele leden van de familie gesproken en de hoogdringendheid van deze situatie aangekaart. Dit dossier sleept al ruim vijftien jaar aan omdat dit een erfeniskwestie is ten gevolge van een familievete. Ondertussen zijn er rechtszaken lopende in een vijftal rechtbanken”, vertelt burgemeester Lies Laridon (CD&V). “Er is nu mondeling overeengekomen dat enkele familieleden toch zouden bereid zijn om de panden te slopen. Het is nu afwachten of dit effectief werkelijkheid wordt. Ik heb ondertussen al de elektriciteit, de gas- en watertoevoer laten afsluiten. Donderdag 1 december is voor mij de limietdatum. Als er op dat moment geen schot in de zaak komt, ga ik over tot het afbreken van deze huizen.”

De sloop is nodig omwille van de veiligheid. De twee huizen staan op instorten. Vorige week is al een achtergevel ingevallen. Het dak rust nu enkel nog op de voorgevel en de zijmuur. “Dat is een gevaarlijke situatie. Ik wil vermijden dat een chauffeur het dak van het huis op zijn wagen krijgt of dat een kind bedolven geraakt onder het puin. Zelfs een belasting op leegstand helpt niet. Een probleem dat al meer dan vijftien jaar duurt, kan ik in drie dagen niet oplossen. Ik bereid me wel voor. Ik heb al enkele prijsoffertes op zak en de aannemer die op donderdag 1 december de sloop wil starten, krijgt de klus toegewezen. De stad zal alle kosten op de erfgenamen terugvorderen. Ik besef dat de sloop van de huizen voor mij juridische en financiële risico's inhoudt”, vervolgt Lies Laridon.

“Ik weet dat het onderbreken van het doorgaand autoverkeer ongemakken meebrengt voor de dorpsbewoners van Keiem. Een tijdje met de wagen een ommetje maken is vervelend, maar niet onoverkomelijk. De veiligheid primeert in deze situatie en het voetpad is vrij”, besluit Laridon.

“Hoop op oplossing”

“Ik woon in het appartement aan de overkant van de leegstaande huizen. De verbodstekens en de dranghekkens staan pal voor de uitrit van mijn garage. Ik kan er niet gemakkelijk in en uit. Ik parkeer mijn wagen nu langs de straat. Ik hoop dat dit probleem snel opgelost geraakt”, reageert buurtbewoners Joris De Poorter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen