Na weinig transparante toewijzing: juridische strijd om Koninklijk Circus barst los

© ycs

Na een weinig transparante procedure kende de stad Brussel de uitbating van het Koninklijk Circus toe aan ‘haar’ vzw Brussels Expo. De Sportpaleisgroep en Botanique, die samen kandidaat waren, vragen de Raad van State om die beslissing te schorsen.

Yves Coudron

De Brusselse gemeenteraad gaf maandag de vzw Brussels Expo de toestemming om vanaf juli 2017 het Koninklijk Circus uit te baten. Een beslissing die niemand echt verbaasde. Brussel had de uitbating eerder al toegekend aan vzw Brussels Expo.

Close voorzitter van vzw

De huidige uitbater Botanique ging echter in beroep tegen die beslissing omdat er geen openbare aanbesteding was uitgeschreven, en kreeg gelijk. Toen de aanbesteding gelanceerd werd, diende Botanique samen met de Sportpaleisgroep een dossier in. De stad koos evenwel opnieuw voor Brussels Expo, de vzw van Brussels schepen van Toerisme Philippe Close (PS), die er voorzitter is.

Close was maandag niet aanwezig op de gemeenteraad. Partijgenoot en schepen van Stadseigendommen Mohamed Ouriaghli was er wel. “We kunnen niet ingaan op de details van de toewijzing”, sprak Ouriaghli, “omdat we ons daarmee zouden blootstellen aan beroepsprocedures.”

Maar dat heeft dan niet het gewenste resultaat gehad. “We hebben een spoedprocedure opgestart bij de Raad van State om de beslissing teniet te doen”, zegt Jan Van Esbroeck van de Sportpaleisgroep. “Dit dossier heeft niets met veiligheid te maken en toch krijgen we amper informatie. We krijgen geen antwoord op de vragen die we stellen en er is geen enkele duidelijkheid over de toekenningsprocedure. De stad is hier tegelijk rechter en betrokken partij.”

De Raad zou over een week zijn beslissing kenbaar maken. “Indien de spoedprocedure niet het gewenste resultaat oplevert, starten we een gewone procedure, die in principe vier tot zes maanden duurt”, zegt Van Esbroeck.

Onherstelbare schade

“We kunnen niet anders. Deze gang van zaken druist in tegen ons gevoel voor rechtvaardigheid. En de uitkomst kan onherstelbare schade toebrengen aan de culturele sector in Brussel. We hopen dat het gezond verstand hier zal primeren, maar in de politiek is dat helaas niet altijd zo.”

Schepen Close was niet bereid om commentaar te geven, Ouriaghli kon niet worden bereikt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen