Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Elio Di Rupo (PS) stuurt aan op federale coalitie met Vlaamse minderheid, zonder N-VA

Elio Di Rupo (PS) wil een federale regering met CD&V, Open Vld, Groen en sp.a langs Vlaamse zijde.Beeld BELGA

PS-voorzitter Elio di Rupo wil een federale regering met CD&V, Open Vld, Groen en sp.a langs Vlaamse zijde, zonder N-VA. Dat zou betekenen dat de federale regering geen meerderheid heeft langs Vlaamse zijde. 

Voor de vorming van de federale regering heeft Di Rupo een duidelijke voorkeur: hij wil het doen met CD&V, Open Vld, Groen en sp.a langs Vlaamse zijde, zonder N-VA. “Maar de vraag is of zij de kracht en de politieke wil hebben om in een federale regering te stappen zonder een meerderheid onder de Vlaamse parlementsleden in de Kamer”, zei hij aan RTBF. N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft al gezegd niet te zullen toestaan dat Vlaamse coalitiepartners in een federale formatie stappen zonder Vlaamse meerderheid.

Welke coalitie vindt u de beste (of de meest haalbare)? Bouw ze hier zelf

Richting N-VA is het water bijzonder diep voor Di Rupo, zo bleek nog maar eens. Doorn in het oog is onder meer het confederalisme dat de Vlaams-nationalisten willen. “Confederalisme is niet meer of niet minder dan de splitsing van ons land en dat willen we niet. Daar willen we niet over onderhandelen”, klonk het duidelijk. Di Rupo struikelt ook over het feit dat de N-VA zich naar zijn mening “heel antisociaal” heeft opgesteld. “Dat is tegengesteld aan onze partij.”

Snelle regionale regeringen?

Di Rupo stuurt - net zoals in 2014 - ook aan op snelle regionale regeringen. “We kunnen niet oneindig wachten (op het federale niveau, red.) om regeringen te vormen in Brussel, in Wallonië en in de Franse gemeenschap”, zei hij daarover.

Ecolo sluit zich aan bij Di Rupo

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet deelt dezelfde voorkeur als Di Rupo. Ook hij ziet maar een alternatief om een snelle federale regeringsvorming op poten te zetten - een federale regering zonder N-VA.