Direct naar artikelinhoud
FilmrecensieRocketman

‘Rocketman’: Breng een rockbiopic-bingoformulier mee en vink het ene cliché na het andere af ★★★☆☆

Taron Egerton als Elton John.Beeld David Appleby

De swingende Elton John-biopic Rocketman kopieert én verbetert het recept van Bohemian Rhapsody. Dexter Fletcher weerspiegelt Johns flamboyante karakter in zijn regie. Al wordt het nooit echt stouter dan twee blote mannenkonten.

Officieel werd Bohemian Rhapsody, de Oscar-winnende biopic over Queen-zanger Freddie Mercury, geregisseerd door Bryan Singer. Maar in werkelijkheid was de Brit Dexter Fletcher minstens even bepalend: hij verving Singer nadat die tijdens de opnames plots ontslagen werd. Voor Fletcher was het een goeie vingeroefening, want hij bereidde toen al Rocketman voor, een biopic over Elton John – nog zo’n extravagant Brits rock-icoon uit de seventies dat worstelde met zijn geaardheid, zijn roem en zijn verslavingen.

Rocketman heeft niet alleen veel gemeen met Bohemian Rhapsody, maar ook met elke muziekbiopic ooit. De opbouw is zo belegen als de kaas op uw boterham van gisteren: de volwassen Elton John (een heerlijke Taron Egerton, met flair, naturel en humor) blikt tijdens een meeting van de Anonieme Alcoholisten terug op hoe hij van een verlegen pianowondertje uitgroeide tot een van de grootste, blinkendste sterren ter wereld. Ook het riedeltje van de alom geliefde artiest die zichzelf graag moet leren zien, is zo oud als de straat. Tip: breng een rockbiopic-bingoformulier mee naar de bioscoop, en vink het ene cliché na het andere af.

Van de grond gaan

Gelukkig mocht Fletcher zich deze keer wél uitleven met de regie, zeker in de vele muzikale nummers die de film bevat. De flamboyante kostuums, de weelderige decors en de energieke camerabewegingen: allemaal ademen ze Elton John. Het levert enkele magische filmmomenten op, zoals de scène waar de zanger en zijn publiek tijdens een concert letterlijk van de grond gaan. Een veel originelere manier om de lancering van een wereldster weer te geven dan de verplichte montage van krantenkoppen – die later toch ook nog volgt.

Er mocht in Rocketman ook een beetje seks zitten – een welkome afwisseling na het vrij aseksuele Bohemian Rhapsody. Meer zelfs: het is de eerste keer dat een grote filmstudio als Paramount het aandurft om een vrijpartij tussen twee mannen in beeld te brengen. Al klinkt dat spectaculairder dan het is: na een korte shot van twee mannen in blote kont die ritmisch op en neer bewegen, pant de camera braafjes weg.

Rocketman speelt vanaf 29/5 in de bioscoop.