Direct naar artikelinhoud
Brexit

Britse kandidaat-premier Gove wil EU-burgers gratis paspoort geven

De Britse milieuminister Michael Gove voor Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier.Beeld AFP

De Britse minister Michael Gove wil alle EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk de kans geven om gratis de Britse nationaliteit aan te vragen. De belofte is onderdeel van zijn campagne voor het leiderschap van de Conservatieve Partij.

Gove had zondag bekendgemaakt dat hij ambities heeft voor 10 Downing Street. Deze handreiking staat haaks op de manier waarop Theresa May de drie miljoen EU-burgers op het eiland behandelde.

Het voorstel om de EU-burgers een gratis paspoort te geven, is afkomstig van oud-bewindsman Alberto Costa, die eerder dit jaar door May was ontslagen omdat hij te fanatiek campagne voerde voor de rechten van de EU-burgers. Gove blijkt er oren naar te hebben. De Brexiteer wil aantonen dat Brexit nooit een vijandelijke daad tegen Europese migranten was. May had de EU-burgers gebruikt als inzet bij de onderhandelingen.

Twitter bericht wordt geladen...

De geste zal hem weinig stemmen opleveren bij de strijd om het leiderschap, waar de Kamerleden eerst het veld van kandidaten uitdunnen en de leden het laatste woord hebben over de twee overgebleven kandidaten. Gove wil een premier voor de hele bevolking wil zijn, niet alleen voor de eigen achterban. Voor EU-burgers die zich willen naturaliseren zou het plan al snel 1.500 euro aan retributies schelen.

Gove speelde een hoofdrol in de leiderschapscampagne na het referendum, toen hij zijn vriend Boris Johnson de pas afsneed. Dat was funest voor het imago van de veranderingsgezinde minister van Onderwijs en later Justitie. In het kabinet-May bekleedde de Schot, een intellectueel zwaargewicht, de post van Milieu en hij viel op door zijn loyaliteit aan de geplaagde premier. Die associatie met haar akkoord is nu een loden last.