Videospeler inladen...

Google Assistant vanaf nu ook in ons land: hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden?

Google lanceert vandaag de Belgische variant van Google Assistant. Google Assistant is een app op de smartphone en tablet die je met je stem kan bedienen. De app komt ook in een slimme luidspreker, de Google Home. Google Assistant bestaat al langer in de VS en wordt gebruikt om producten online aan te kopen. Binnenkort kan je ook het radionieuws van VRT NWS beluisteren op de Google Assistant.

“Oké Google, wat is het weer vandaag?” Een vrouwelijke computerstem antwoordt, met een Nederlands accent, dat het vandaag 18 graden wordt. De Amerikanen doen dat al langer, maar vanaf vandaag komt Google Assistant ook naar België. Google Assistant is een applicatie die op de meeste smartphones staat. De applicatie kan je met de stem bedienen. Als je  bijvoorbeeld vraagt hoe laat het is, dan krijg je het uur. Wil je  weten of er files zijn naar het werk, dan weet Google Assistant raad. 

Hoe werkt het?

Google Assistant werkt met artificiële intelligentie (AI). Google beschikt over gigantische datacenters die ingewikkelde AI-berekeningen mogelijk maken. Als je met de stem een vraag stelt, dan schuimt Google het internet af en vergelijkt het met jouw zoekgeschiedenis. Om dit te realiseren maakt de  technologiegigant gebruik van “Natural Language Processing”. "Dat is een techniek die we gebruiken om stemherkenning mogelijk te maken", zegt Thierry Geerts, Country Manager van Google België. "Het is de bedoeling dat de technologie zich aanpast aan ons en niet andersom. De "Natural Language Processing" maakt dat je gewoon op een natuurlijke manier kan praten met Google Assistant."

“Natural Language Processing” en AI zorgen ervoor dat Google Assistant intuïtief aanvoelt. De app is volgens Google zo geprogrammeerd dat het enkel reageert als het een vraag krijgt die start met “Oké Google”. Google Assistent gewoon aanspreken helpt dus niet. 

Online aankopen met de stem

Je kan Google Home gebruiken om online aankopen te doen. Zo werkt Google in Nederland al samen met Albert Heijn en vliegtuigmaatschappij KLM. Als je zegt: “Oké Google, praat met KLM. Zoek me een ticket naar Barcelona”, gaat de virtuele assistent aan de slag.  

Lees verder onder de video.

In ons land heeft Google een samenwerking opgezet met verschillende bedrijven. Klanten van de ING-bank kunnen op Google Home, met de stem, informatie opvragen. Daarnaast kan je binnenkort ook het radionieuws van VRT NWS beluisteren en aan de NMBS vragen wanneer je trein vertrekt. 

Om dit mogelijk te maken heeft Google met  ‘Actions on Google’ een platform ontwikkeld waarmee bedrijven hun toepassingen kunnen aanpassen aan Google Assistant. Google Assistant bestaat voorlopig alleen met een Nederlands accent. Op de Vlaamse versie is het nog even wachten. Volgens Geerts heeft dit te maken met het feit dat de technologie nog redelijk nieuw is. "Maar we hebben wel een versie die verankerd zit in ons land. Het verstaat de 3 landstalen en kent Belgische moppen."

Google gelooft heel sterk in het potentieel van Google Assistant en de Home. De slimme luidspreker is heel populair in de VS. Het marktaandeel van het toestel steeg in Amerika vorig jaar met 40%.  66,4 miljoen Amerikaanse gezinnen hebben een slimme luidspreker in de huiskamer.

Amazon heeft met Amazon Echo een eigen speaker, die populairder is dan die van Google. De Echo heeft in de VS 60 procent marktaandeel. Google Home heeft er minder dan de helft: 24 procent. In ons land heeft Google het voordeel dat Amazon niet aanwezig is. 

Kan Google Home gehackt worden?

De slimme luidspreker van Google kan gekoppeld worden aan heel wat slimme toestellen. Dit betekent dat je met Google Home je thermostaat, verlichting, tv en microgolfoven kan bedienen. Maar specialisten waarschuwen dat veel van de slimme toestellen kwetsbaar zijn voor hacking. Mensen met slechte bedoelingen kunnen via een slim toestel in het netwerk inbreken. Google maakt zich sterk dat het nog nooit gehackt is. 

Bovendien bracht de Amerikaanse zakenkrant Bloomberg het verhaal dat medewerkers van Amazon klanten via de Amazon Echo afluisterden. "Bij ons kan dat niet", zegt Geerts. "Google Assistant is zo ontwikkeld dat de gesprekken geëncrypteerd worden. Dus als iemand de gesprekken onderschept, kan hij die niet gebruiken. We vinden privacy en veiligheid enorm belangrijk. Bovendien springt Google Home pas aan als je "Oké Google" zegt."

De uitrol van Google Assistant start vandaag. De app is beschikbaar in 30 talen en in 80 landen. Op dit moment wordt Google Assistant in 1 miljard toestellen (smartphones, tablets en slimme luidsprekers, red.) gebruikt. 

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen