Direct naar artikelinhoud
Interview

Eden Hazard: ‘Ik speelde het best onder José Mourinho’

Eden Hazard neemt binnenkort afscheid van Chelsea.Beeld Photo News

Op zijn Gainsbourgs: 'Je suis venu te dire que je m'en vais.' Eden Hazard tekent in Bakoe zijn ideale vaarwel aan Chelsea uit. De uitslag van de Europa League, tranen noch gesnik brengen hem op andere ideeën. Hij wil naar Madrid.

London roept niet meer. Alles wordt in gereedheid gebracht voor een verhuis. Een publiek geheim in Cobham, dorpje in de zuidrand van Londen waar Eden Hazard (28) woont. De plaatselijke voetbalclub, Cobham FC, polste een tijdje geleden bij mama Natasha of Yannis, de oudste zoon, geen zin had om een aansluitingskaart te tekenen voor volgend seizoen - in jeugdwedstrijden hadden de scouts toch wat talent gespot. Het antwoord was niet wat ze verwachtten. Mevrouw Hazard zette alles naar verluidt on hold met een”"misschien zijn we hier wel niet meer, dan”.

Gelijkaardige hints zoals Eden Hazard ze de wereld instuurt. Uit de omgeving van de Franse internationals in Madrid lekte uit dat Hazard bij Karim Benzema en co. heeft geïnformeerd naar de beste buurten om te wonen - La Finca of waarschijnlijk eerder La Moraleja - en naar het niveau van de internationale school. In februari spotten waakzame toeristen hem op een vrije dag met de kinderen aan Buckingham Palace. Zelf toonde hij op Instagram dat hij zijn zonen trakteerde op een musicalavondje The Lion King. Alsof hij de laatste must sees in Londen van zijn bucketlist wilde schrappen.

Dit wordt jouw laatste match voor Chelsea. Hoe wil je de club na zeven jaar uitzwaaien?

Eden Hazard: "Ik wil gewoon die beker winnen. Niet meer dan dat. Het maakt niet uit hoe de match verloopt, of ik scoor of niet. Als het effectief mijn laatste match is, hoop ik dat we de Europa League mee naar huis nemen."

Wanneer kondig jij jouw vertrek aan?

"Ik weet niet wanneer er iets gaat gebeuren. Op het moment niets, dus kan ik nog niets zeggen."

Jouw broer, Thorgan, vervangt bij Dortmund een speler die hier mogelijk jouw plaats inneemt: Christian Pulisic.

"Mogelijk. We zullen zien."

Twee Hazards hebben hun transfer al beet...

(onderbreekt) "...er mist er nog eentje, hé. We doen ons best. Het is in de handen van beide clubs."

Real Madrid wil tot 100 miljoen euro betalen, Chelsea hoopt op 30 miljoen meer.

"Eerlijk, ik wil er op dit moment niet dieper op ingaan. Er staat morgen nog een mooie match op het programma. Blijven of gaan, dat speelt op dit moment niet in mijn hoofd."

Hazard wil Chelsea morgen uitzwaaien met Europa League-trofee
Beeld REUTERS

Leidt dat getouwtrek jou niet af?

"Natuurlijk kan ik dat van me af zetten. Hoelang kennen jullie me nu al, jongens? Jullie weten hoe ik in elkaar zit. Ik heb me gedurende het hele seizoen al daarboven gezet en ik heb, zo moet ik toegeven, een redelijk goed jaar achter de rug. Laten we zien na de finale."

Stel: jullie winnen de Europa League. Waar rangschik jij die dan op je palmares?

"Voor mij blijft het een Europese trofee. Een belangrijke. Als je een finale speelt, maakt het niet uit of het om de Champions League, Europa League of League Cup draait. Je wilt gewoon winnen en vieren."

Het zou je zesde trofee in zeven jaar bij Chelsea kunnen worden. Went succes?

"Iedereen verwacht hier prijzen. We verloren de League Cup-finale twee maanden geleden, dus dit is de enige die ons nog rest."

Hoe kijk jij terug op jouw seizoen?

"Met gemengde gevoelens. Soms was ik blij, soms niet. Als je puur naar de resultaten kijkt, zie je dat we in de top drie eindigden in de Premier League, in de League Cup-finale stonden en nu in die van de Europa League. Die kan ons seizoen alsnog kleuren. Het was geen perfect jaar, maar zoals we de laatste twee maanden op dreef zijn, zelfs met enkele zware blessures, kunnen we iets klaarmaken in Bakoe."

Is dit jouw beste seizoen ooit bij Chelsea?

"Als je naar doelpunten en assists kijkt wel. Maar voor mij staat of valt een seizoen niet met veertig goals, ik wil prijzen winnen."

Wat was jouw beste seizoen?

"Het eerste titelseizoen onder José Mourinho. Ik rendeerde toen het best, was constanter. Ik kijk weleens naar de statistieken. Wanneer ik de tv opzet, zie ik: Eden Hazard scoorde zoveel... Maar eigenlijk lig ik daar niet echt wakker van. Ik wil me gewoon amuseren op het veld. Het beste voorbeeld is de match tegen Brazilië op het WK. Ik scoorde niet, gaf geen assist, maar ik speelde wel top. Dat is waar ik van hou."

Voormalig Chelsea-coach José Mourinho.Beeld Photo News

Toen je Frankrijk verliet voor Engeland klopte ook Arsenal voor je aan. Arsène Wenger verklapte dat jouw agent bij hem thuis is komen onderhandelen.

"Ja, ze hadden een gesprek, maar niet zoals met Chelsea."

Je had toen de clubs voor het uitkiezen. Heb je toen de juiste keuze gemaakt?

"Ik kon naar Man United, City en Tottenham. Maar ik denk dat ik de juiste beslissing nam."

Waarom?

"Ik had een gesprek met de eigenaar, Roman Abramovitsj. Ik had een meeting met Roberto Di Matteo en we spraken puur over voetbal. Didier Drogba hing aan de telefoon en Joe Cole (toenmalig ploegmaat, KTH) vertelde me dat Chelsea de beste club was voor mij."

Vertelden ze dat je hier je prijzenkast fors zou vullen?

"Eerlijk gezegd had ik schrik toen Drogba vertrok. Hij is een garantie op prijzen. Maar als je alles samen legt, heb ik toch met aardig wat topspelers gevoetbald. In die zeven jaar hebben we ook iets fantastisch verwezenlijkt. We hebben veel gewonnen. Ik ben gewoon content."

Hebben die jaren in Londen jou veranderd?

"Als persoon ben ik nog altijd dezelfde. Als speler scoor ik vaker en heb ik meer ervaring. Toen ik kwam, was ik nog een baby, nu een grote man."

Heeft het Engels voetbal jou gehard?

"Ja. In Engeland speel je om de veertien dagen een topmatch. Je moet gewoon altijd klaar zijn."

Chelsea is de voorbije jaren wat afgegleden. Waarom kunnen jullie niet mee met Manchester City en Liverpool?

"Mogelijk de kwaliteiten van hun kernen. Als je naar de ploeg van City kijkt, kunnen ze met 22 spelen. Dat is een verschil. Ze veranderden niet van trainer tijdens de zomer. Vaak moet je aanpassen aan een nieuwe coach. Maar als wij willen, kunnen we hun niveau ook bereiken."

Zie jij jezelf ooit nog voor een andere club in Engeland spelen?

"Geen enkele kans. Geen enkele kans. Ik ben voor altijd een Blue. Dat betekent veel voor mij."

De laatste. Bakoe, minuut 120. Strafschoppen. Trap jij de beslissende?

"Liever vermijd ik de penalty's. Petr Cech (ex-Chelsea, nu doelman van Arsenal, KTH) kent me een beetje. Het gaat niet makkelijk zijn, zeker niet met hem tussen de palen."

Eden Hazard in actie tijdens de halve finale tegen Frankfurt. Morgen speelt hij in Azerbeidzjan de finale tegen Arsenal.Beeld Photo News