Direct naar artikelinhoud
Live

Herlees dag 2 na de verkiezingen - Bart De Wever overwoog ontslag als voorzitter

Herlees dag 2 na de verkiezingen - Bart De Wever overwoog ontslag als voorzitter
Beeld Photo News

De regeringsvormingen zijn uit de startblokken geschoten. De koning hield de eerste federale consultaties, N-VA-voorzitter Bart De Wever ontving de eerste collega’s om een Vlaamse coalitie te bespreken. Herlees hier de politieke dag.

• Download de app van De Morgen en ontvang als eerste een bericht bij belangrijk nieuws

• Welke regeringen zijn mogelijk? Bouw zelf de coalitie

• Zo stemde uw provincie: bekijk de uitslagen van de verkiezingen in kaart en alle voorkeurstemmen

Live

  1. Einde liveblog

    We sluiten de liveblog bij deze af. Herlees hier de eerste dag van de regeringsvorming op Vlaams en federaal niveau. Voor meer nieuws verwijzen we naar onze website en onze nieuwsbrieven.

  2. 'Gedegouteerd dat ik plots 6.000 euro ga verdienen'

    Een van de nieuwkomers in het federaal parlement voor de PVDA/PTB is de 55-jarige Nadia Moscufo, die 21 jaar bij Aldi heeft gewerkt. De politica uit het Luikse Herstal, die van op de tweede plaats van de PTB-lijst 7.411 voorkeurstemmen haalde, zal net als alle andere parlementsleden van haar partij het gros van haar loon afstaan aan de partijkas. Moscufo zal rondkomen met wat ze verdient als Aldi-kassierster.

    Naar eigen zeggen had ze niet verwacht dat ze haar kassa in de Aldi van Herstal zou moeten verlaten voor een plekje in het federaal parlement. “Ik ben gedegouteerd door het feit dat ik plots 6.000 euro ga verdienen”, zei ze aan de krant La Meuse.

    Voor PVDA-mandatarissen geldt dat ze blijven leven op het niveau dat ze hadden voor ze verkozen waren. Parlementsleden dragen daarom een groot deel van hun wedde af aan de partij. Dat geldt dus ook voor Moscufo, die zegt dat ze tussen 1.600 en 1.700 euro zal overhouden.

    In het Brussels Parlement hield Youssef Handichi de voorbije legislatuur als ex-chauffeur bij de MIVB iets meer dan 2.000 euro over, ongeveer evenveel als zijn vroegere collega-buschauffeurs. Ook partijboegbeeld Raoul Hedebouw probeert rond te komen met 1.700 euro per maand.

  3. De Wever praat woensdag met Open Vld, CD&V, Vlaams Belang en eigen N-VA

    N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat morgen door met zijn consultaties voor de Vlaamse regeringsvorming. Om 10 uur is Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten aan de beurt, daarna volgen CD&V-voorzitter Wouter Beke, Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken en de ondervoorzitters van zijn eigen partij N-VA, Lorin Parys en Cieltje Vanachter.

  4. MR wil via Waalse regering op alle niveau’s meedoen

    Ecolo en PS lijken de as te willen vormen van de Waalse en Brusselse regering. De gesprekken daarover worden woensdag opgestart. Alleen: in het Waals parlement hebben de twee linkse partijen geen meerderheid. De kansen dat cdH hen aan een meerderheid helpt, zijn geslonken. Voorzitter Maxime Prévot heeft aangekondigd dat hij in de oppositie wil. Ook de communisten van PTB willen aan de kant blijven staan. Daardoor is er maar één partner die overblijft: MR.

    Zo ziet Michel, die tevens partijvoorzitter is, zijn kans om op alle niveau’s mee te spelen. “Het spreekt vanzelf dat de gesprekken over de Brusselse, Waalse én federale regering aan elkaar vast te hangen”, klinkt het in de partij. De liberalen willen nu vooral onderhandelen zonder exclusieven. Ze houden de deur open voor N-VA, maar even goed voor de PS. De standpunten tussen Elio Di Rupo en Michel liggen soms ver uit elkaar, maar de lijnen zijn altijd open gehouden, valt te horen. 

  5. Barst het cordon? De Wever en Van Grieken trekken op expeditie in doodlopend straatje

    Staat N-VA op een historisch keerpunt in haar omgang met extreemrechts? Bart De Wever en Tom Van Grieken praten woensdagmiddag over de vorming van een Vlaamse meerderheid. Maar de uitkomst ligt eigenlijk al vast. Het wordt niks. Al zal niemand dat voorlopig luidop zeggen.

  6. N-VA wil confederalisme, maar wat is dat juist?

    Vlaanderen stemt rechts, Wallonië kiest voor een links bestuur. Die tegenstelling werd bij de verkiezingen van 26 mei scherper gesteld dan ooit. Het vormen van een federale coalitie lijkt een huzarenstukje te gaan worden. Voor N-VA biedt het confederalisme de uitweg.

    Beeld De Morgen
  7. Vanaf morgen gesprekken voor vorming Brusselse en Waalse regering

    PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette beginnen morgen met hun consultatieronde voor de vorming van een nieuwe Waalse en Franse gemeenschapsregering. Tussen 12 en 14 uur komt MR-voorzitter Charles Michel op bezoek in het Waals parlement in Namen, tussen 15 en 17 uur is het de beurt aan de covoorzitters van Ecolo Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet.

    Daarna ligt de Franstalige gespreksronde even stil voor het verlengd weekend van hemelvaart. Volgende week nodigen Di Rupo en Magnette dan de voorzitters van PVDA en cdH uit.

    PS-voorzitter Elio Di Rupo.Beeld Photo News
  8. Kiest sp.a voor Vlaamse oppositie?

    "Ik hoop dat degenen die voldoende zetels hebben snel een akkoord sluiten. Het is logisch dat men daarvoor niet in eerste instantie naar ons kijkt", zegt sp.a-voorzitter John Crombez na zijn gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Een Bourgondische coalitie, met N-VA, Open Vld en sp.a, zou een te nipte meerderheid hebben om werkbaar te zijn, vindt hij.

    Crombez hoopt dat de formatie snel kan gaan, al zal dat dan wellicht zonder sp.a zijn. Een Bourgondische coalitie, met N-VA, Open Vld en sp.a, zou een te nipte meerderheid hebben om werkbaar te zijn, vindt hij. "Het zijn de partijen met de meeste zetels die nu moeten zoeken naar oplossingen. Met de uitslag die wij hebben, is het niet aan ons om de richting aan te geven."

    Ook Crombez, een muzikant, kreeg van De Wever een toepasselijk geschenk mee: een gitaarstemmer, met op de verpakking de slogan van sp.a en "#stemjuist". 

    Beeld Photo News
  9. De Wever: 'Met partijtop overlegd of we geen snelle voorzitterswissel moesten doorvoeren'

    Bart De Wever (N-VA) heeft zijn partijtop afgelopen zondag na de eerste tegenvallende verkiezingsresultaten gevraagd of er een voorzitterswissel moest komen. Dat zegt hij in Jambers in de Politiek. “Ik heb met de partijtop overlegd of we geen snelle wissel moesten doorvoeren, maar dat vonden ze geen goed idee. En achteraf ik ook niet. Want dan zouden we de partij helemaal in chaos hebben gestort”, klinkt het.

  10. PS begint morgen aan Waalse formatie

    PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette beginnen woensdag met hun consultatieronde voor de vorming van een nieuwe Waalse- en Franse gemeenschapsregering. Tussen 12 en 14 uur komt MR-voorzitter Charles Michel op bezoek in het Waals parlement in Namen, tussen 15 en 17 uur is het de beurt aan de covoorzitters van Ecolo, Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet.

    Na woensdag ligt de Franstalige gespreksronde even stil voor het verlengd weekend van hemelvaart. Volgende week nodigen Di Rupo en Magnette dan de voorzitters van PVDA en cdH uit.

  11. Ook Almaci krijgt een cadeautje van De Wever

    Groen-voorzitter Meyrem Almaci heeft na afloop van haar consultatiegesprek met Bart De Wever een doosje groene thee met het opschrift 'Santhee' gekregen. "Een Wiedergutmachung, denk ik", reageerde ze.

    Almaci wou niet ingaan op het gesprek dat ze samen met Björn Rzoska voerde met de N-VA-voorzitter. "Het is te vroeg om te weten wat hij van plan. Misschien weet hij dat ook zelf nog niet." Eerder gaf De Wever PVDA-kopman Peter Mertens een flesje pikante saus.

    Beeld Photo News
  12. Almaci (Groen) bij De Wever: 'Ik kom vooral luisteren'

    "Ik heb zowel bij N-VA als bij PS al dingen gehoord waarbij ik denk: de campagne is voorbij. Laat de koning en de Vlaamse formateur nu hun werk doen", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci voor haar consultatiegesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

    "Ik kom vooral luisteren naar de intenties. Naar wat zijn bedoeling is, ook ten aanzien van ons", aldus Almaci. "Het is vandaag veel te vroeg om over te gaan tot de orde van de dag. Er zijn veel mensen die ontgoocheld zijn."

    Meyrem Almaci.Beeld BELGA
  13. De Wever geeft Mertens saus van Karl Marx

    Peter Mertens kreeg na zijn consultatie bij N-VA-voorzitter Bart De Wever een merkwaardig cadeautje mee naar huis. De PVDA-voorzitter ontving een flesje pikante saus met de beeltenis van Karl Marx.

    Beeld BELGA

    "Fenomenaal pikant", was te lezen op het rode flesje. Het is nu afwachten welke ludieke traktatie Groen-voorzitter Meyrem Almaci krijgt. 


    Beeld Photo News
  14. Krijg het belangrijkste nieuws vanavond in uw mailbox

  15. Crombez: 'Ik ga de mogelijkheden niet beperken'

     "De grote partijen hebben de kaarten om oplossingen te vinden, meer dan de rest. En het is niet aan de kleine partijen of verliezers om richting aan te geven. Daar moeten we bescheiden in zijn", zegt sp.a-voorzitter John Crombez na zijn gesprek met de koning..

    De vragen over een mogelijk coalitie met vier Vlaamse partijen (Open Vld, CD&V, Groen en sp.a) zonder N-VA ontweek de voorzitter van de socialisten.

    "Geen mens die dat op dit moment weet. We hebben alles gezegd wat we wilden zeggen tijdens de campagne en nu is het tijd om oplossingen te zoeken. Ik ga niet degene zijn die dingen gaat uitsluiten, beperken of onmogelijk maken."


    Beeld BELGA
  16. Crombez (sp.a) arriveert op het paleis

    Ook John Crombez (sp.a) is uitgenodigd op het paleis. Hij is de laatste partijvoorzitter die de koning vandaag ontvangt.

    Vanmorgen zijn de voorzitters van Ecolo en Groen al ontvangen en na de middag gingen DéFI-voorzitter Olivier Maingain en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten langs bij de koning.

    Beeld Photo News
    Beeld BELGA
  17. PVDA voert Nederlandstalige Kamerleden in vanuit Wallonië

    Hoewel PVDA voornamelijk zijn Kamerzetels haalde in Franstalig België, ziet het er naar uit dat de voertaal in de fractie Nederlands wordt. PVDA haalde drie van de twaalf zetels in Vlaanderen, maar via de Luikse lijst geraakte ook oud-vakbondsman Gaby Colebunders verkozen. De Genkenaar was kandidaat buiten zijn eigen provincie. In Brussel geraakte ex-poetsvrouw Maria Vindevoghel als Nederlandstalige verkozen op een overwegend Franstalige lijst.

    Maar er is meer: in Henegouwen haalde Sofie Merckx een zetel binnen. De dochter van oer-PVDA’er Kris Merckx groeide op in Antwerpen, maar werkt al geruime tijd als dokter bij geneeskunde voor het volk in Charleroi. Ook Thierry Warmoes, de enige PVDA-verkozene in Namen, bracht zijn jeugd door in Antwerpen. Hij is perfect tweetalig. Dat geldt evenzeer voor Raoul Hedebouw, het kopstuk dat nu al gretig aan de twee kanten van de taalgrens wordt uitgespeeld. PVDA is de laatste unitaire partij en zet bewust in op de tweetaligheid van de fractie.

  18. Vlaams Belang haalt een kwart méér stemmen dan PS, maar krijgt twee zetels mínder: hoe kan dat?

    Het zijn opvallende vaststellingen voor wie de cijfers van de federale verkiezingen in detail bekijkt: de PS kreeg in totaal 641.623 stemmen, en krijgt daar 20 zetels voor in de Kamer. Vlaams Belang, dat 810.177 kiezers kon verleiden, krijgt net twee zetels mínder: 18. Hoe komt dat?

    VB-voorzitter Tom Van Grieken. Beeld Reporters / Andrieu
  19. Mertens (PVDA): 'Doen niet mee met spelletje De Wever'

    "We gaan niet meespelen in het spelletje van Bart De Wever, in de gijzeling van het land", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens, de eerste gast die Bart De Wever vandaag ziet met het oog op de vorming van een Vlaamse regering.

    "Men gaat de verkiezingen niet gebruiken om het land te splitsen", waarschuwt Mertens. "Er is geen enkel signaal gegeven door de kiezer voor die splitsing. Wij gaan dus ook geen Vlaams regeerakkoord onderhandelen als pasmunt voor die splitsing."

    Mertens wil desalniettemin toch een uurtje praten met zijn N-VA-collega, om de standpunten van zijn partij uiteen te zetten. De Wever ziet de Vlaamse partijen van klein naar groot, dus is PVDA als eerste aan de beurt.

    Peter Mertens.Beeld BELGA
  20. Koning ontvangt John Crombez (sp.a) om 15.30 uur

    Koning Filip ontvangt sp.a-voorzitter John Crombez om 15.30 uur, met het oog op de vorming van een federale regering.

  21. Olivier Maingain (DéFI) ontvangen op het paleis

    Koning Filip heeft DéFI-voorzitter Olivier Maingain verwelkomd op het paleis. Later deze namiddag wordt ook Gwendolyn Rutten (Open Vld) nog verwacht.

    Eerder op de dag werden de voorzitters van Ecolo, Groen en CD&V al ontvangen.

  22. Crombez: 'Laat N-VA en PS oplossingen zoeken over wat wel bestuurbaar is'

    "Ik vind dat je aan de kiezer moet duidelijk maken dat je probeert oplossingen te vinden om het land te besturen. Dan vind ik het niet goed dat de twee grootste partijen in de kamer - N-VA en PS - beginnen met te zeggen wie niet, wat niet kan, veto's. Diegene met de meeste zetels moeten nu kijken wat de mogelijke oplossingen zijn om het land te besturen, dat is het omgekeerde", zegt John Crombez (sp.a) aan VTM Nieuws. 

    "Ook Bart De Wever zegt wat allemaal niet kan en wie hij niet wil, maar de kiezer heeft zijn stem uitgebracht. Er moet een beleid komen". Aan het einde benadrukt Crombez nogmaals dat "de grootste partijen oplossingen moeten zoeken over wat wel bestuurbaar is".

    Sp.a-voorzitter John CrombezBeeld Stefaan Temmerman
  23. Koning ontvangt vanmiddag DéFI en Open Vld

    Koning Filip ontvangt op dit moment DéFI-voorzitter Olivier Maingain, met het oog op de vorming van een federale regering. Rond 14.30 uur is Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten aan de beurt. 

  24. Freya Piryns maakt harde analyse na teleurstellende uitslag van Groen: ‘We werden arrogant’

    Haar persoonlijk resultaat was lang niet slecht, de uitslag van haar partij Groen heeft haar diep teleurgesteld. Freya Piryns ziet waar het misliep. ‘We werden arrogant.’

    Freya Piryns (Groen).Beeld ID/Eric De Mildt
  25. Eén sp.a-verkozene moet kiezen door decumul

    Bij sp.a komt één verkozene in de problemen met de decumulregels van de partij. Turnhouts schepen Hannes Anaf is verkozen in het Vlaams parlement, en kiest voor Vlaanderen. "Het is jammer dat ik geen schepen kan blijven, maar tegelijkertijd sta ik er helemaal achter. Je kan geen schepen zijn met dezelfde drive als ik de voorbije jaren heb gedaan, en tegelijkertijd een goed parlementslid zijn."

    Anaf wordt in Turnhout opgevolgd door Jan Van Otten, momenteel nog gemeenteraadslid voor sp.a in Turnhout. 

  26. Beke: 'N-VA moet ook haar verantwoordelijkheid durven nemen'

    "Het zou goed zijn dat er een meerderheid is aan Vlaamse kant maar dat betekent ook wel dat N-VA zelf haar verantwoordelijkheid moet durven nemen". Zo reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke op de uitspraken van PS-voorzitter Elio Di Rupo, die een regering zonder N-VA en zonder meerderheid aan Vlaamse kant naar voren schuift.

    "N-VA is de grootste partij langs Vlaamse kant in dat federale parlement. Zij vertegenwoordigt daar de grootste groep Vlaamse kiezers. Ze mag die kiezers ook niet in de steek laten", aldus Beke in een reactie aan VRT. 

    CD&V-voorzitter Wouter Beke ging vanmiddag langs bij koning Filip.Beeld AFP
  27. Europees Parlement houdt vast aan Spitzenkandidaten

    Een meerderheid van de fracties in het Europees Parlement houdt vast aan het Spitzenkandidaten-systeem. Dat is dinsdag gebleken na afloop van de eerste vergadering van de fractievoorzitters na de Europese verkiezingen. 

    Voor de verkiezingen schoven verschillende politieke families een Spitzenkandidat naar voren: een politicus of politica die expliciet kandidaat-Commissievoorzitter is en tijdens de campagne over heel Europa als uithangbord diende. Omdat binnen de Europese Raad, waar de 28 staatshoofden en regeringsleiders bijeenkomen, niet iedereen voor het systeem gewonnen is, wordt eraan getwijfeld of een van die Spitzenkandidaten het de komende weken ook effectief tot Commissievoorzitter kan schoppen. Het is namelijk de Raad die een kandidaat moet voordragen.

  28. Jambon: 'Di Rupo heeft niet begrepen wat zondag gebeurd is'

    Jan Jambon (N-VA) reageert op de uitspraken van PS-voorzitter Elio Di Rupo. Die zei eerder dat een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant de oplossing kan zijn voor de moeilijke federale regeringspuzzel, maar dat botst op forse kritiek aan Vlaamse kant. Volgens Jambon heeft Di Rupo dan ook de stem van de Vlaming niet goed begrepen.

  29. De stakkers van Amerika zijn de paljassen van Vlaanderen

    "Een politieke partij is een voetbalclub. Je wordt kampioen als je thuis alles wint en op verplaatsing niet te veel punten verliest. En je verandert tijdens de match liefst niet van systeem, zeker niet in de verdediging." Onze columnist Mark Coenen analyseert de verkiezingsuitslag.

  30. Wouter Beke (CD&V) aangekomen bij koning Filip

    Na Ecolo en Groen ontvangt koning Filip deze middag CD&V-voorzitter Wouter Beke. 

    Beeld AFP
  31. Janssens (Vlaams Belang): 'Toegang tot sociale zekerheid voor nieuwkomers beperken'

    Vlaams Belang maakte gisteren bekend dat het geen breekpunten op tafel zal leggen bij de gesprekken over een Vlaamse coalitie.  Vlaams fractieleider Chris Janssens licht wel al een tipje van de sluier over de standpunten waarmee zijn partij naar de gesprekken met N-VA-voorzitter Bart De Wever trekt. "Je kan op het Vlaamse niveau wel de aantrekkingskracht van ons land met het uitgebreid sociaal vangnet verminderen en de toegang voor nieuwkomers tot de sociale zekerheid beperken. Ik denk dat dat de logica zelve is."

    N-VA en Vlaams Belang hebben samen geen meerderheid in Vlaanderen. Er zou dus sowieso een derde regeringspartner nodig zijn. "De centrumrechtse partijen zijn de eerste die in aanmerking komen. Ik kijk naar Open Vld", aldus Janssens. Al moeten de Vlaamse liberalen volgens hem wel aan "zelfreflectie doen". Hij verwijst daarbij naar een enquête van Het Laatste Nieuws, waaruit zou blijken dat een groot deel van de kiezers van N-VA, maar ook van Open VLD en CD&V, tegen het cordon sanitaire zijn.

    Chris Janssens, Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement.Beeld BELGA
  32. ‘Vlaams Belang heeft het idee versterkt dat N-VA een partij voor de rijken is’

    Hoe valt de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang te verklaren? De partij bleef online veel dichter bij haar kiezers dan bijvoorbeeld de N-VA, die ook al te nadrukkelijk Groen aanviel, zegt Peter Van Aelst, die politieke communicatie doceert aan de UAntwerpen.

    Professor Politieke Communicatie Peter Van Aelst.Beeld Laenen
  33. Koning ontvangt CD&V om 11.30 uur

    Na Ecolo en Groen ontvangt koning Filip straks CD&V met het oog op de vorming van een federale regering. CD&V-voorzitter Wouter Beke wordt omstreeks 11.30 uur op het paleis verwacht.

    Eerder op de dag heeft koning Filip Ecolo-covoorzitters Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet ontvangen. Momenteel is Groen-voorzitter Meyrem Almaci op het Paleis.

  34. Waarom Van Grieken en Van Langenhove altijd in pak zijn

    Ze zijn, als je naar hun kleding kijkt, het type man van wie je een stofzuiger zou kopen, misschien zelfs een encyclopedie. Dankzij dat nette maatpak, een handelsmerk van extreemrechts bij kopstukken in heel Europa. De uniforme kledingstijl is geen toeval: “Daarmee zetten deze politici zich af tegen de ‘moderne zotternijen’ van de diversiteit.”

    Tom Van Grieken en Dries Van Langenhove.Beeld photo_news
  35. Ecolo-voorzitter Khattabi: 'Crisis zoals in het verleden vermijden'

    "We hebben gediscussieerd en onze bezorgdheden over de uitslag overgemaakt om zo een crisis zoals in het verleden te kunnen vermijden". Dat heeft Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi gezegd na haar gesprek met koning Filip. Op de vraag of Vlaams Belang een uitnodiging moet krijgen van het paleis, ging Khattabi niet in.

  36. Klein electoraal mysterie: plots 16.514 Vlaamse Brusselaars meer

    Vanuit het niets zijn er in Brussel 16.514 Nederlandstalige kiezers bij gekomen. En wat tot zondag mathematisch onmogelijk leek, gebeurde: Brussel heeft twee Nederlandstalige verkozenen in de Kamer. Een klein electoraal mysterie.

    Beeld Reporters / Free
  37. Welke coalitie vindt u de beste (of de meest haalbare)? Bouw ze hier zelf

    Het parlementaire landschap is zowel in Vlaanderen als Wallonië stevig hertekend. Welke regeerformules zijn mogelijk na de forse winst van Vlaams Belang en PVDA in Wallonië? Bouw hier zelf uw coalitie.

  38. Van meeste Vlamingen mag cordon sanitaire weg

    Van 65 procent van de Vlamingen mag Vlaams Belang, de grote overwinnaar bij de verkiezingen van zondag, mee besturen in een nieuwe regering. Dat melden Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS op basis van een peiling.

  39. Koning begint tweede dag van consultaties met Ecolo en Groen

    Koning Filip zet vandaag zijn consultatieronde voort met het oog op de vorming van een federale regering. Deze voormiddag ziet hij de twee groene partijen Ecolo en Groen. Omstreeks 9.15 uur arriveerden Ecolo-co-voorzitters Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet aan het paleis. Ze gingen binnen zonder commentaar. Om 10.30 is Groen-voorzitster Meyrem Almaci aan de beurt. Gisteren gingen N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo al langs op het paleis. 

    Ecolo-co-voorzitters Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet.Beeld Photo News
  40. Wie is Jordan Bardella, de 23-jarige posterboy van Frans radicaal-rechts die president Macron versloeg?

    De nipte nederlaag van de Franse president Emmanuel Macron bij de Europese verkiezingen is de verdienste van de 23-jarige lijsttrekker van Marine Le Pens Rassemblement National (RN), Jordan Bardella. Wie is deze militante posterboy van Frans radicaal-rechts?

    Jordan Bardella.Beeld EPA
  41. Europa heeft een Trump nodig. Maar dan zonder de wansmakelijkheid

    De Europese politiek is te vaak als een grijs, fluffy dekentje, schrijft Jonathan Holslag.

  42. Zuhal Demir gelooft niet meer in cordon

    "Ik wil me niet meer verschuilen achter een cordon sanitaire." Zo titelt Zuhal Demir (N-VA) haar open brief op Facebook. Ze schetst daarin hoe ze is geëvolueerd van een Koerdisch meisje van 16, dat bang was van het “haatplan” van het Vlaams Blok, tot een volwassen Vlaamse vrouw, die zich niet meer laat intimideren. Ze wil nu als politica praten met het Vlaams Belang, maar zal “zonder enige twijfel weglopen van een gesprekstafel waar racisme en discriminatie aanvaardbaar wordt”.

    Zuhal Demir.Beeld ISOPIX
  43. Gatz fluit Ampe terug over leiderschap Open Vld Brussel

    Dat Els Ampe in Brussel het leiderschap bij de Open Vld claimt, is volgens Sven Gatz, Vlaams minister en afgelopen zondag lijstduwer in Brussel, nog niet aan de orde. "Het is veel te vroeg voor dergelijke uitspraken. We zijn twee dagen na een verkiezingsnederlaag. We zijn wel 10 procent van onze kiezers kwijt. We moeten dit in groep doen", aldus Gatz in De Ochtend

    Boegbeeld en Brussels minister Guy Vanhengel haalde 4.551 stemmen, bijna 3.000 minder dan in 2014. Ampe, die de Brusselse lijst voor het Vlaams Parlement trok, staat te popelen om het leiderschap van de Brusselse Open Vld over te nemen.

  44. De schrijnende vaststelling is dat Vlaams Belang van alle partijen zich het vaakst van zijn menselijke kant heeft laat zien

    Het is tijd voor een heel groot mea culpa, vindt CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi.

  45. Helemaal mee zijn? Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

    Het belangrijkste nieuws voor u verzameld? Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

  46. Daarom stemden zij voor Vlaams Belang: ‘Ik wil dat mijn kinderen veilig zijn’

    De monsterscore van Vlaams Belang doet vermoeden dat de partij zondag niet enkel N-VA-zieltjes overhaalde, maar een breed aanwervingsbeleid hield. Vijf nieuwe kiezers leggen uit waarom een op de vijf Vlamingen een extreemrechtse stem uitbracht.

    Beeld Photonews
  47. Alle uitslagen in kaart

    Even opfrissen wie waar ook alweer won, en hoeveel zetels elke partij haalde? U vindt het allemaal hier.

  48. Met verkozen PVDA’ers zitten voor het eerst in decennia weer ‘partizanen’ in het parlement

    De kiezer stuurt voor het eerst sinds de jaren tachtig opnieuw Vlaamse communisten naar de Kamer. Vijf om precies te zijn. Nog eens vier PVDA’ers zetelen straks in het Vlaams Parlement. Wie zijn ze en hoe extreem zijn ze?

    PVDA-kopstukken Raoul Hedebouw en Peter Mertens.Beeld Photo News
  49. Francken: 'Zonder Vlaamse meerderheid komt confederalisme op tafel'

    Een federale regering zonder Vlaamse meerderheid "zal niet gebeuren", zegt N-VA-kopstuk Theo Francken in een reactie op het voorstel van PS-voorzitter Elio Di Rupo. "In wat voor een land leven we nog? Wij betalen de facturen in dit land. In het PS-programma is alles gratis. Wie gaat dat allemaal betalen?", aldus Francken.

    Als zo'n scenario toch werkelijkheid zou worden, dan legt N-VA het confederalisme op tafel, aldus Francken. "Als men dan aan de andere kant naar een ecologistisch communistisch project wil gaan, moeten ze dat vooral doen, maar dan is dat voor eigen rekening", aldus Francken. 

  50. Europese topbenoemingen worden bijzonder complexe puzzel

    De uitslag van de Europese verkiezingen bepaalt mee de verdeling van de vijf EU-topbanen die beschikbaar komen: de nieuwe voorzitters voor de Europese Commissie, de Europese Raad, de ECB en het Europees Parlement. Er komt ook een nieuwe EU-buitenlandchef. Het belooft een complexe puzzel te worden.