© EDM

Bilzenaar krijgt 37 maanden cel voor herhaaldelijke oplichtingen

De 48-jarige J. uit Bilzen moet voor 37 maanden naar de gevangenis omdat hij opnieuw tien feiten van oplichting pleegde. In 2015 werd de man ook al veroordeeld tot twee jaar cel. In totaal moet hij een schadebedrag van 68.554 euro betalen aan de slachtoffers die zich burgerlijke partij stelden.

shde

De 48-jarige fantast werd in 2015 veroordeeld tot een effectieve celstraf van twee jaar voor eerder bedrog. Toch maakte deze bestraffing weinig indruk, aangezien hij zonder schroom verderging met het oplichten van bedrijven en particulieren. Zo liet hij twee garagepoorten ter waarde van 1.574 euro plaatsen aan zijn huurwoning en liet hij voor 15.000 euro klinkerwerken uitvoeren. Hij bestelde een bulldozer ter waarde van 54.000 euro en ging samen met een prostituee langs bij een Mercedesgarage waar hij twee luxewagens bestelde met een prijskaartje van 128.000 euro. Hij deed zichzelf voor als een rijke zakenman en beloofde de centen met een cheque te betalen.

De man zou ook zijn minnares, een welgestelde dame, hebben opgelicht. Zo verkocht hij verschillende machines zoals een tractor, een kraan, een hakselaar en een zaaimachine die zij in haar bezit had. Tot slot werd ook een koppel uit Tongeren slachtoffer, nadat de man hun zitmaaier gestolen had tijdens het uitvoeren van grondwerken in hun tuin.

37 maanden cel

“Beklaagde speldt zichzelf en anderen verhaaltjes op”, zo zei de procureur tijdens de behandeling van de zaak in april voor de Tongerse rechtbank. “Als het dan uiteindelijk aankomt op het betalen van de facturen, verzint hij allerlei smoesjes. Hij beseft goed genoeg dat wat hij doet niet kan. De enige periode waarin hij geen feiten pleegt, is als hij in de gevangenis zit.”

De rechter veroordeelde de veertiger dinsdagochtend tot een celstraf van 37 maanden en een boete van 800 euro. De procureur vroeg de onmiddellijke aanhouding, maar hierop werd niet ingegaan. “Er valt niet te vrezen dat de man op de vlucht zal slaan”, zo sprak de rechter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer