BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Vlaams Belang haalt een kwart méér stemmen dan PS, maar krijgt twee zetels mínder: hoe kan dat?

Het zijn opvallende vaststellingen als je de cijfers van de federale verkiezingen van zondag in detail bekijkt: de PS kreeg in totaal 641.623 stemmen, en krijgt daar 20 zetels voor in de Kamer. Vlaams Belang, dat 810.177 kiezers kon verleiden, 170.000 méér dus dan de PS, krijgt in ruil net twee zetels mínder: 18. Ook met CD&V is het verschil groot: die partij haalde 602.520 stemmen, 6,5 procent minder dan de PS, maar krijgt daar amper 12 zetels voor terug, 66,6 procent minder dan de PS er heeft. Toch zijn er logische verklaringen en is er niets ondemocratisch aan, zegt politicoloog Dave Sinardet.

220 reacties

  • luc vanuytsel

    5 maanden geleden
    Het probleem zit in de regeringsvorming mr Sinardet. Daar spreekt u niet over. Daar telt de totaliteit vd zetels en zo wordt Wallonie bevoordeeld.
  • PAUL DALEMANS

    4 jaar geleden
    Ik begrijp het niet meer. Geef ons een federale kieskring en een stem is een volwaardige stem, zowel Vlaams, Brussels als Waals! Laat de 176 meest verkozenen (het aantal parlementsleden) samenzitten om een regering te vormen. Geen partijen. Zo moeilijk is dat toch allemaal niet???
  • Jean Lazoore

    4 jaar geleden
    1 Vlaamse stem gelijk aan 1 Waalse stem, 1 Vlaamse zetel gelijk aan 1 Waalse zetel, begin daar eens mee !
  • Theo Van Hoof

    4 jaar geleden
    Sinardet raaskalt maar wat. 88 zetels voor 6,5 miljoen inwoners is 1 zetel voor 74500 Vlaamse inwoners. 62 zetels voor 3,5 miljoen Walen of 1 zetel voor 58 000 inwoners. Hoezo gelijkheid?
  • D. Vandegoede

    5 jaar geleden
    Rania, als je naar het stemgedrag van de vlaamse provincies kijkt, dan gaan we eenzelfde discussie krijgen, maar dan oost tegen west. Breken we dan ook het Vlaams gewest verder op?
  1. Omkoopzaak rond flamboyant ex-politiehoofd opnieuw uitgesteld: “Die 100.000 euro was geen smeergeld, maar een cadeau”
    PREMIUM
    Update

    Omkoopzaak rond flamboyant ex-politie­hoofd opnieuw uitgesteld: “Die 100.000 euro was geen smeergeld, maar een cadeau”

    5 jaar cel: die straf hangt ex-politiebaas Glenn Audenaert boven het hoofd. Dinsdag startte normaal het proces waarin hij zich moet verantwoorden voor onder meer openbare omkoping, witwassen, schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte, maar de zaak werd opnieuw uitgesteld. Audenaert zou 1.000 euro ontvangen hebben om de hoofdzetel van de federale politie in Brussel te verhuizen, naar de eigendom van een kennis. Smeergeld of een cadeau? Het kan de flamboyante oud-politiedirecteur wel eens zuur opbreken. “In afgeluisterde telefoongesprekken hoorden de speurders hoe het geld tot bij hem moest geraken.”
    Dendermonde
  2. “Mannen en vrouwen beschikken niet over dezelfde ‘motor’”: waarom lezen we alleen over plotse dood bij mannelijke (top)sporters?
    PREMIUM

    “Mannen en vrouwen beschikken niet over dezelfde ‘motor’”: waarom lezen we alleen over plotse dood bij mannelijke (top)sporters?

    Christian Eriksen die ineenstuikt op het veld tijdens het EK voetbal in 2021, Sep Vanmarcke die een punt achter zijn carrière moest zetten door hartritmestoornissen of Sergio Agüero van FC Barcelona die noodgedwongen moest stoppen met voetballen door hartproblemen. Topsport blijkt niet zo onschuldig voor het hart. Maar geldt dat ook voor topsportsters? Uit onderzoek blijkt dat negen op tien plotse sterfgevallen bij jonge sporters mannen zijn. Cardioloog Kaatje Goetschalckx legt uit.