© Photo News

Koning Albert II heeft DNA afgestaan in zaak-Delphine Boël

Koning Albert II heeft dinsdagochtend DNA afgestaan. Delphine Boël drong daar al jaren op aan om te kunnen bewijzen dat Albert haar vader is. Bleef hij weigeren, hing er een dwangsom van 5.000 euro per dag boven het hoofd van de koning. De resultaten van het onderzoek zullen voorlopig geheim blijven.

tg

Advocaat Alain Berenboom zegt dat de koning op 16 mei kennis heeft genomen van het arrest van het hof van beroep in Brussel en dat hij zich bereid verklaarde om een DNA-staal af te staan.

”Omdat hij respect heeft voor de juridische instelling”, klinkt het. Vanmorgen, dinsdag, heeft hij effectief een staal laten afnemen. Dat zal nu onderzocht worden.

Bleef hij weigeren dan hing er een dwangsom van 5.000 euro per dag boven zijn hoofd. En riskeerde hij dat de rechtbank zijn weigering zou beschouwen als een bekentenis over het vaderschap van Boël.

Dat Jacques Boël niet de biologische of wettelijke vader is van Delphine Boël, stond al langer vast. Om uitsluitsel te geven over het vaderschap beval de rechter Koning Albert II om binnen de drie maanden een DNA-test te ondergaan. Maar die weigerde dat. Zijn advocaten stelden dat Albert II geen staal diende in te leveren omdat zij beroep hadden ingetekend tegen het arrest bij het Hof van Cassatie. Maar nu laat zijn advocaat ineens weten dat Albert dinsdagochtend DNA heeft afgestaan.

Achtervolgd

De zaak-Delphine Boël is al zeer pijnlijk geweest voor koning Albert, zegt diens tweede advocaat Guy Hiernaux. “Hij lijdt er enorm onder. Al vijf jaar wordt hij achtervolgd door een verhaal dat 50 jaar teruggaat (tot 1968, toen Delphine werd geboren, nvdr.). En zijn gezondheid is verre van goed.”

Albert zou destijds een verhouding hebben gehad met de moeder van Delphine Boël, Sybille de Sélys Longchamps. Maar het hof heeft dat altijd verborgen proberen te houden omdat Albert toen al met koningin Paola gehuwd was.

Zelf heeft Delphine Boël altijd beweerd dat ze niet uit is op centen van de koninklijke familie, enkel op erkenning. “Het was uiteraard ook nooit haar wens om diegene kwaad te doen die ze als haar vader beschouwt”, zegt Marc Uyttendaele, een van haar advocaten.

Delphine Boël heeft intussen al contact gehad met Marc Uytendael, een van haar advocaten, zo laat die weten aan RTBF. “Ze reageerde opgelucht, maar dat was ze al na de beslissing van het Brusselse hof van beroep. Ze kon zich moeilijk voorstellen dat koning Albert de voorwaarden van een rechterlijke uitspraak in dit land niet zou respecteren.”

Hoe verloopt DNA-onderzoek?

Volgens professor geneticus Jean-Jacques Cassiman volstaat het dat er zowel bij koning Albert als bij Delphine Boël met een wattenstaafje wat speeksel van de binnenkant van de wang werd geschraapt. “Dat gaat dan naar het labo waar de computer berekent hoeveel deeltjes overeenkomen. Als de test een positief resultaat geeft, mag men voor 99,99 procent zeker zijn dat ze de dochter is van de koning”, zegt Cassiman.

Binnen de week, en bij hoogdringendheid binnen de 48 uur, heeft men het resultaat, volgens professor Cassiman.

De resultaten van het DNA-onderzoek zullen vooralsnog geheim blijven, ook voor Delphine Boël. Alleen justitie kan er in theorie toegang tot krijgen.

Geen dotatie

“Als het bewijs bekend wordt gemaakt, zal ze een onweerlegbaar bewijsstuk hebben. Zolang de test niet was gedaan, had ze die garantie niet. Het kan historisch worden, maar het is een triest verhaal, omdat het proces al zolang aansleept”, zegt meester Uytendael.

Delphine Boël sowieso geen aanspraak kunnen maken op de troon. Ook op een dotatie zal Boël, wat de uitslag ook is, nooit recht hebben.

Het Koninklijk Paleis geeft voorlopig geen commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer