Start Vlaamse gesprekken: ‘Te vroeg om over te gaan tot de orde van de dag’

Om 15 uur startte Bart De Wever zijn gesprekken voor de vorming van een Vlaamse regering. Eerst sprak hij met Peter Mertens, daarna met Meyrem Almaci. ‘We gaan niet meespelen in het spelletje van Bart De Wever, in de gijzeling van het land.’ Ze kregen beiden een cadeautje mee.

evg

Bart De Wever had zich goed voorbereid op de gesprekken. Daar lijkt het alleszins toch op met de cadeautjes die Meyrem Almaci en Peter Mertens kregen (John Crombez komt nog aan de beurt, red.): een flesje pikante saus met Karl Marx erop voor Mertens en groene thee met opschrift 'Santhee' voor Almaci. 'Een wiedergutmachung, denk ik', merkte Almaci op.

De voorzitter van de N-VA spreekt met de partijvoorzitters in het voorzitterschap van het Vlaams Parlement. De voorzitter van PVDA kwam dus eerst aan de buurt. ‘Men gaat de verkiezingen niet gebruiken om het land te splitsen’, waarschuwde hij meteen. ‘Er is geen enkel signaal gegeven door de kiezer voor die splitsing. Wij gaan dus ook geen Vlaams regeerakkoord onderhandelen als pasmunt voor de splitsing van het land.’

'Veel mensen ontgoocheld'

Daarna was Meyrem Almaci aan de beurt. Voor de start van het gesprek riep ze alle democratische partijen op om goed na te denken over hoe ze de gesprekken willen voeren. 'Ik heb zowel bij de N-VA als bij de PS al dingen gehoord waarbij ik denk: de campagne is voorbij. Laat de koning en de Vlaamse formateur nu hun werk doen.' Almaci wil niet vooruitlopen op de regeringsvorming: 'Het is vandaag veel te vroeg om over te gaan tot de orde van de dag. Er zijn veel mensen die ontgoocheld zijn.'

John Crombez komt dinsdagavond ook nog langs bij De Wever. Wellicht gaat de consultatieronde woensdag voort. Dan zou De Wever nog Open VLD, CD&V en Vlaams Belang moeten zien. Eindigen doet hij met zijn eigen partij N-VA.

Elio Di Rupo begint woensdag aan zijn consultatieronde in het zuiden aan het land. De PS-voorzitter ontvangt eerst de MR. Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS-federatie, start de Brusselse onderhandelingen woensdag door Ecolo als eerste partij te ontvangen. De groenen zijn in Brussel de tweede partij.