Direct naar artikelinhoud
Anne Frank

Anne Frank Stichting: ‘Netflix-reeks over Anne Frank is smakeloos’

Anne Frank.Beeld AFP

De Anne Frank Stichting is niet te spreken over een nieuw programma van streamingdienst Netflix. In de serie Historical Roast, die vanaf maandag beschikbaar is, worden bekende historische figuren keihard bespot door andere personen uit het verleden. In de nieuwste aflevering komt Anne Frank aan bod.

‘Hitler' zegt in de aflevering onder andere tegen ‘Anne Frank’: “Van alle verslagen uit de Tweede Wereldoorlog die ik heb gelezen, is jouw boek met afstand het meest brandbaar.” De Anne Frank Stichting zegt niet vooraf op de hoogte te zijn bracht door Netflix en vindt de serie “smakeloos”.

Netflix zegt dat satire een manier is om “het debat over de geschiedenis aan te wakkeren, de blik te vergroten, mensen anders te laten kijken en ze het gesprek aan te laten gaan. De makers noemen het 'provocatief met een doel'. Het doel is om mensen iets te leren over de geschiedenis.

Netflix heeft intern ook intern over het programma gesproken. “Dat is een gesprek dat we vaak hebben, wat is goede smaak, wat is grappig, wat is goed. Dat zijn af en toe best lastige gesprekken, maar meestal leunen we naar de creatieve vrijheid van de maker.”

De roasts worden gemaakt door de Amerikaanse comedian Jeff Ross, zelf van Joodse afkomst. Ook Gottfried en Feinstein, die de rollen van Adolf Hitler en Anne Frank spelen, hebben Joodse achtergronden. Ross heeft in interviews met Amerikaanse media gezegd: “Ik roast alleen mensen van wie ik hou. Bij Anne Frank lijkt het of te veel mensen haar verhaal vergeten. Om het nooit te vergeten, moet je geïnformeerd worden over wat er is gebeurd.”