Sinterklaas De Wever: deze eigenaardige cadeaus geeft N-VA-voorzitter aan zijn collega’s

Van groene thee en pikante saus tot Paljas-bier en Maïzena, dit zijn de cadeaus die partijvoorzitters in elkaars handen duwden tijdens de consultatiegesprekken.

Pikante saus voor Mertens, thee voor Almaci

© Photo News

Groen-voorzitter Meyrem Almaci kreeg na afloop van haar gesprek met Bart De Wever een doosje groene thee met het opschrift ‘Santhee’. “Een Wiedergutmachung, denk ik”, reageerde ze. PVDA-voorzitter Peter Mertens kreeg een potje “fenomenaal pikante” saus, waarop een afbeeldig van Karl Marx stond.

Almaci wou niet ingaan op het gesprek dat ze samen met Björn Rzoska voerde met de N-VA-voorzitter. “Het is te vroeg om te weten wat hij van plan is. Misschien weet hij dat ook zelf nog niet.” Voor aanvang van het gesprek zei Almaci dat iedereen de campagne nu achter zich moet laten. “Ik heb zowel bij N-VA als bij PS al dingen gehoord waarbij ik denk: de campagne is voorbij. Laat de koning en de Vlaamse formateur nu hun werk doen.”

© Photo News

© Photo News

Paljas-bier voor Van Grieken

© BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever is dan woensdagvoormiddag begonnen aan zijn tweede dag gesprekken met het oog op de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Tom Van Grieken, vergezeld door zijn vaste onderhandelingsploeg Barbara Pas en Chris Janssens, nam een biertje met de naam ‘Paljas’ mee naar het Vlaams Parlement. Een knipoog naar de discussie die de twee kopstukken eerder voerden bij een televisiedebat.

“Sinds Bart De Wever zaterdag zijn collega-voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang ‘paljas’ noemde in het voorzittersdebat op VTM, en kort daarna de West-Vlaamse Kamerlijsttrekker van Vlaams Belang Wouter Vermeersch op Facebook poseerde met het Paljasbier, zijn hier telefoontjes beginnen binnenlopen met vragen waar dat bier te krijgen is, en dat houdt niet meer op”, zegt Jürgen Vandewalle, sales export-manager van de Brugse brouwerij Henricus.

“Ik kan nog geen precieze cijfers geven van de toename van het aantal bestellingen, daarvoor is het nog te vroeg”, zegt Tine Muyle. “Maar supermarkten zoals Colruyt, Carrefout en Delhaize hebben al extra bestellingen geplaatst en drankenhandels uit alle hoeken van het land laten weten dat ze veel vraag van de consumenten krijgen naar ons bier. We zijn totààl apolitiek. Maar we hebben wel sinds dit weekend een bijzonder boontje voor Bart De Wever. Hij is - zonder het te willen - onze beste sponsor geworden”, klinkt het.

Brilpoetsdoekje voor Rutten

Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten kwam op gesprek bij De Wever. Na afloop wilde ze weinig commentaar kwijt. “Het was een goed en aangenaam gesprek. Bij de koning is er het colloque singulier. Bart De Wever is de koning niet, maar ik denk dat we best hetzelfde principe toepassen. Wat binnen gezegd is, blijft dus ook best binnenskamers”, aldus Rutten.

© Photo News

Net als dinsdag had De Wever een cadeautje bij voor zijn gesprekspartner. Rutten werd getrakteerd op een brilpoetser met als opschrift “Gewoon doen”, de campagneslogan van de liberalen. Rutten had zich voorbereid en had zelf ook geschenkje mee voor De Wever. “Ik heb maïzena mee om de saus te binden”, aldus Rutten met een knipoog naar de saus die De Wever dinsdag cadeau deed aan Peter Mertens (PVDA).

Inhoudelijk wilde Rutten niks kwijt over het verloop van de gesprekken. Ook op het feit dat De Wever op zoek moet naar 600 miljoen euro om de Vlaamse begroting in evenwicht te houden, wilde Rutten weinig kwijt. “Ik heb het rapport pas vanmorgen gekregen. Ik ga het eerst grondig bestuderen”, aldus Rutten.

Oranje krabber voor Crevits

© ISOPIX

De Wever zat ook samen met CD&V-duo Wouter Beke en Hilde Crevits. “Dit was een verkennend gesprek. Wij zijn onze inzichten komen delen. Meer is het niet”, zegt Beke. Over de federale regering is niet gesproken, want “dat ligt nog veel moeilijker”. De ambitie om minister-president te worden, lijkt opgeborgen. “Het was niet moeilijk om nu met Bart De Wever samen te zitten”, zei Crevits. “We kijken uit naar verdere gesprekken.”

Beke en Crevits hadden geen cadeau mee voor De Wever, maar hij had er wel twee voor hen: een oranje krabber voor Crevits en een ramenwasser voor Beke.

Gitaarstemmer voor Crombez

© Photo News

Sp.a-voorzitter John Crombez, een muzikant, kreeg van De Wever op zijn beurt een geschenk mee: een gitaarstemmer, met op de verpakking de slogan van sp.a en “#stemjuist”.

Dafalgan voor De Wever

© Photo News

Partijgenoten Lorin Parys en Cieltje Van Achter hadden op hun beurt een doosje Dafalgan Forte mee voor hun voorzitter, een verwijzing naar de uitspraak van De Wever dat de koning een doos Dafalgan Forte zou kunnen gebruiken voor de regeringsvorming op federaal vlak. “Het wordt geen makkelijke opdracht om een federale en een Vlaamse regering te vormen, dus dan kan hij dit wel gebruiken”, aldus Parys.

De Wever krijgt koekje van eigen deeg van Tom Van Grieken en krijgt een flesje Paljas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer