© AFP

Een blok aan het been: grote steden zijn ‘liefdesslotjes’ beu

Je bent ze ongetwijfeld al ooit tegengekomen tijdens een citytrip naar een wereldstad: de liefdesverklaringen tussen twee mensen in de vorm van een slotje, vastgeketend aan een brug. Romantisch is het zeker maar de slotjes zijn stilaan aan het uitgroeien tot een gewichtig probleem voor enkele grote steden. Om het probleem in te dijken riskeer je nu in New York een boete van 100 dollar als je een liefdesslotje bevestigt op een openbare plaats.

mal

Voor veel jonge en iets oudere koppels is het de ultieme manier van mekaar graag zien: het vastmaken van een ‘liefdesslotje’ aan een bekende brug in een grote stad. Slotje voorzien van beide namen, sleuteltje het water in en zo blijft de liefde voor altijd bekrachtigd.

Mooi gebaar, maar toch beginnen meer en meer steden in opstand te komen tegen deze trend. Zo riskeer je in New York intussen al een boete van 100 euro als je betrapt wordt op het hangen van zulk een slotje. De stad hoopt hiermee de bekende Brooklyn Bridge vrij van slotjes te krijgen.

Liefdesverhalen

Over de oorsprong van deze hype is men het voorlopig nog niet eens. De Amerikaanse krant New York Times verwijst naar een romantisch verhaal uit Servië waarin de relatie tussen een jonge lerares en een in het buitenland gestationeerde soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog droevig ten einde kwam na de val van Servië. De soldaat trouwde met iemand anders en keerde nooit meer terug. Om niet hetzelfde lot tegemoet te gaan, bevestigden jonge meisjes sloten aan de lokale brug. The Guardian gaat de oorsprong dan weer totaal ergens anders zoeken: In de roman ‘Ho voglia di te’ (‘Ik wil je’) van hangen de verliefde hoofdpersonages een fietsslot rond de bekende Ponte Melvio in Rome. Enkele lokale tieners volgden hun voorbeeld.

Door de populariteit van de citytrip beginnen al maar meer steden te klagen over deze slotjes. Ze beginnen ook meer en meer in onze contreien op te duiken. In de Nederlandse stad Rotterdam kreunt de Rijnhavenbrug sinds 2012 onder het gewicht van enkele honderden slotjes. Ook het sterk groeiende toerisme in Amsterdam brengt sinds 2013 extra metaal met zich mee. In Brussel vind je ze vooral rond het Flageyplein.

Probleem aanpakken

Steden zijn het er intussen over eens dat het ‘slotjesprobleem’ móet aangepakt worden. Niet enkel omwille van het overgewicht maar volgens sommige architecten en historici tasten deze liefdesverklaringen ook de esthetiek van een monument aan. Zo was Rome de eerste stad die in opstand kwam tegen de slotjes, onder andere door een boete van 50 euro te introduceren.

Later volgde Parijs dit voorbeeld. Daar is het probleem echter nog groter: De beroemde Ponts de Arts zou intussen bijna bezwijken onder het gewicht van een dikke 700.000 hangsloten, wat ongeveer overeen komt met 500 kilo metaal per paneel. De brug werd intussen ingepakt met plexiglas om verdere slotjesgroei tegen te gaan.

Dat het steden handenvol kost geld om van de slotjes af te raken is duidelijk. In onze streken riskeer je nog geen boete maar misschien kan je in de toekomst toch even nadenken voor je een slotje aan een een brug bevestigt: Het slotje hangt er (vermoedelijk) langer dan je relatie ooit zal duren. Om nog maar te zwijgen over het gigantische aantal sleuteltjes wat op de bodems van vele rivieren terecht komt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer