Werkonderbreking bij Swissport Cargo wegens ongerustheid over asbest

Bij Swissport Cargo, de afhandelaar van vrachtvliegtuigen op Brussels Airport, heeft het personeel van een magazijn dinsdag rond 16.00 uur het werk neergelegd. Dat zegt Hans Elsen van vakbond ACV Puls. De werkonderbreking duurt nog zeker tot woensdagochtend. Bij renovatiewerken zou asbest zijn aangetroffen en het bedrijf zou niet de nodige maatregelen nemen voor de gezondheid van de werknemers. Swissport ontkent dat. Voor de passagiers is er geen probleem.

De werken zijn al maanden bezig, zegt Elsen. De inspectie zou op meer dan honderd plaatsen asbest hebben aangetroffen. De vakbonden eisen dat de werken worden stopgezet en dat een gespecialiseerde firma ingeschakeld wordt als er nog asbest zou zijn.

“Als de mensen daar de laatste maanden gewerkt hebben in een stofwolk met asbestdeeltjes, moet het bedrijf ook zijn verantwoordelijkheid opnemen”, vindt Elsen.

Volgens de vakbonden wijzen Swissport, luchthavenuitbater Brussels Airport Company en de aannemer van de werken naar elkaar. Als de directie niet inging op de eisen, dreigden de bonden er dinsdagnamiddag mee dat ook de nachtploeg niet aan de slag zou gaan. Om 19.00 uur stond een vergadering gepland met de directie, zei Elsen.

Die bracht geen soelaas: de werkonderbreking wordt in de nacht van dinsdag op woensdag verdergezet, zegt Elsen in naam van het vakbondsfront ACV Puls en BBTK-SETCa. Woensdag om 08.00 uur is er een personeelsvergadering gepland. Om 09.00 uur zitten de bonden samen met de directie, maar ze willen ook luchthavenuitbater Brussels Airport Company (BAC) mee aan tafel krijgen. "Als eigenaar van het gebouw kan alleen BAC een oplossing aanbieden, maar die schuift de zwarte piet door", verklaart Elsen.

Er zijn ook problemen met de kleedkamer en douches van het magazijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen