Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Zijn asperges echt goed voor de potentie?

Zijn asperges echt goed voor de potentie?
Beeld RV

Aan asperges worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Klopt dat wel?

Gezondheidsvoordelen?

Op internet vind je allerlei speciale gezondheidsclaims van asperges, ja.

Welke dan?

Asperges zouden bijvoorbeeld extra rijk zijn aan de B-vitamine foliumzuur, vitamine E en andere antioxidanten. Hierdoor zouden asperges veroudering en ontstekingsreacties van het lichaam kunnen remmen.

Is dat waar?

Er zit inderdaad vitamine E in asperges, maar niet opvallend veel. Ook andere groenten als broccoli en paprika zijn hier rijk aan, dus asperges kun je niet als een bijzondere bron betitelen, zegt het Voedingscentrum. En in vrijwel alle groenten en fruit zitten vitamines B zoals foliumzuur en antioxidanten zoals vitamine E, C en caroteen, dat is niks bijzonders. Zulke natuurlijke antioxidanten zouden inderdaad veroudering kunnen afremmen, dus mede daarom is het zo goed om voldoende groente te eten. Voor een specifiek ontstekingsremmend effect van asperges is er niet voldoende bewijs.

Nog meer claims?

Omdat asperges vochtafdrijvend zijn, zouden ze goed voor de nieren zijn. Maar vochtafdrijvend is niet noodzakelijkerwijs positief: daardoor kan de vochtbalans in je lijf ook worden verstoord. Daarom heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) deze gezondheidsclaim niet goedgekeurd. Die vochtafdrijvende eigenschap zorgt er mede voor dat je urine sterk kan gaan ruiken na het eten van asperges.

Er zit toch ook veel eiwit in asperges?

Wie dat fabeltje in de wereld heeft gebracht... Nee, er zit nauwelijks eiwit in asperges, ongeveer 1 procent. Dus dat is onzin. Net als het verhaal dat asperges goed voor de potentie zouden zijn. Helaas: nee.

Dus asperges zijn helemaal niet gezond?

Jawel. Net als veel andere groenten. Wat wel bewezen is: mensen die veel groente en fruit eten, hebben minder kans op hartziekten, darmkanker en beroertes. Regelmatig groene bladgroente eten zorgt voor een lager risico op diabetes type 2 en longkanker. Maar het is met name de variatie aan groenten die gezond is, niet één bepaalde soort. Eet asperges vooral omdat je ze lekker vindt. Dat is reden genoeg.

Dus we kunnen volop asperges eten?

Absoluut. Met één restrictie: eet geen asperges buiten het seizoen. Dan worden ze óf ingevlogen uit landen als Peru óf in de verwarmde kas of tunnels geteeld. Asperges gaan pas echt groeien als de buitentemperatuur tegen de 18 graden komt. Vanaf begin mei zit je meestal goed.