Direct naar artikelinhoud
Mount Everest

‘Over lijken klauteren’: bergbeklimmer beschrijft helletocht op Mount Everest

Het is druk op de Mount Everest.Beeld AP

Er zijn de afgelopen weken zeker 11 doden gevallen op de Mount Everest door het slechte weer en grote drukte. Bergbeklimmer Elia Saikaly getuigt op Instagram over hoe hij ‘dood en chaos’ aantrof tijdens zijn klim. 

Het is druk op de Mount Everest. Zo druk dat er zelfs wachtrijen ontstaan om de top te bereiken, en dat is samen met het slechte weer genoeg voor een dodelijke cocktail. Al zeker 11 klimmers bevroren in opstoppingen, en de kans is groot dat er nog lichamen opduiken. 

“Ik kan niet geloven wat ik daar zag”, zegt klimmer Elia Saikaly in een post op Instagram. “Dood. Een bloedbad. Chaos. Rommel. Dode lichamen op de route en in tenten. Mensen worden naar beneden getrokken, lopen over lichamen. Alles wat je leest in de sensationele krantenkoppen heb ik zien voorbijkomen.”

Het klimseizoen op de Everest is het op drie na dodelijkste ooit. De grote boosdoeners: het slechte weer en een recordaantal vergunningen voor klimmers. Daardoor ontstaan soms letterlijk ‘wachtrijen’ waar klimmers in vast komen te zitten en bezwijken.

“Er waren meer dan 200 klimmers die zich een weg baanden naar de top”, vertelt Saikaly daarover aan The Guardian. “Ik kwam een ​​overleden klimmer tegen. Elke persoon die naar de top klom, moest over dat lichaam klauteren.”

“Het is moeilijk voor mensen ‘op zeeniveau’, die geen bergbeklimmers zijn, om het te begrijpen. Wanneer je op de Everest de horror ziet, besef je dat je lot hetzelfde had kunnen zijn”, besluit Saikaly.

‘Als een mummy’

Chad Gaston, een andere klimmer die de top bereikte, moest over een lichaam klauteren dat “met touwen ingepakt was als een mummy.” Hij zag verschillende klimmers in moeilijkheden komen en zelfs sterven. “Een man greep naar zijn borstkas en boog voorover. Hij zei dat hij het moeilijk had om te ademen. Later die avond was hij overleden.”