© rr

Melikan Kucam (N-VA) blijft ook na vijf maanden aangehouden

Melikan Kucam blijft aangehouden. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling bij het hof van beroep in Antwerpen beslist. De Mechelse N-VA werd op 19 januari aangehouden op verdenking van actieve en passieve corruptie en mensenhandel. Kucam voor Oosterse Christenen humanitaire visa hebben geregeld bij het kabinet van voormalige staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken. Kucam zou voor die bemiddeling forse bedragen hebben opgestreken.

vdaa

Zijn advocaten Luna Onzia en Walter Damen - die meer dan een uur hebben gepleit - hadden gehoopt dat het Mechelse gemeenteraadslid na vijf maanden detentie in vrijheid zou worden gesteld.

Melikan Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten opstelde met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Het ging met name om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap die in conflictgebieden in Syrië, Irak en de buurlanden zitten.

Kucam behoort zelf tot die gemeenschap in Mechelen en werd er als vertrouwenspersoon gezien. Uit onder meer een reportage van het VRT-programma “Pano” bleek echter dat hij zich zou hebben laten betalen om mensen op die bewuste lijst te zetten en naar België te krijgen.

Kucam zit sinds 15 januari in de cel op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Zelf ontkent hij - via zijn advocaat - de aantijgingen met klem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER