Direct naar artikelinhoud
Bart Eeckhout.
StandpuntBart Eeckhout

Deze uitslag geeft Bart De Wever de kans om een oude nationalistische droom te herbeleven

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Toen, in 2010, N-VA en de PS als winnaars uit de stembus kwamen, wist menig commentator het wel zeker. Die regering rond de twee dominante politieke krachten in het land zou gauw gevormd zijn. Het liep anders.

Toen, in 2014, N-VA won maar ook de uittredende regering-Di Rupo niet werd afgestraft, waren vele analyses alweer snel klaar: Di Rupo kon voortdoen. Het liep anders.

Om maar te zeggen: we hoeven nog niet te wanhopen nu de eensluidende analyse opklinkt dat de regeringsvorming nu al zeker voor maanden geblokkeerd zit. Neem het aan van een ervaringsdeskundige: politieke analisten vergissen zich wel vaker. Misschien hebben sommige politieke kopstukken even een weekje rust nodig. Even geen grote verklaringen afleggen. Even in de tuin spelen met de kinderen. Wie weet komt het dan nog wel goed?

Concurrent op de radicale flank

Dat gezegd zijnde: het ziet er wel beroerd uit voor de vorming van een federale regering. Opnieuw liggen de sleutels in handen van Bart De Wever en Elio Di Rupo, maar ditmaal is de context anders. Allebei worden ze opgejaagd door een extremere concurrent op hun radicale flank. Profilering wint het dan al snel op probleemoplossing.

In hun eerste verklaringen hebben de heren De Wever en Di Rupo alvast de zaken nog meer bemoeilijkt. In Vlaanderen is er verontwaardiging omdat meneer Di Rupo suggereerde een regering te vormen zonder N-VA, VB (en PVDA), en dus zonder Vlaamse meerderheid in de Kamer. De woede is terecht. Het is niet slim om zo’n plannetjes te smeden in een tv-studio.

Maar eigenlijk zegt meneer Di Rupo ook niet meer dan wat ook meneer De Wever al gezegd had. N-VA wil een regering vormen zonder linkse Franstalige partijen, en dus zonder Franstalige meerderheid, of anders confederalisme doorvoeren. Ook daarmee wordt de barricade opgeworpen en de blokkage georganiseerd. Of moeten de Franstaligen wel gewoon zeggen: confederalisme, ja natuurlijk, dat we daar zelf niet aan gedacht hebben!

Nationalistische droom

Volgens N-VA heeft Vlaanderen afgelopen zondag “massaal Vlaams-nationalistisch” gestemd. Zou het? Zou Bart De Wever werkelijk geloven dat een kleine helft van Vlamingen N-VA of VB gekozen hebben omdat ze België willen splitsen? België barst: zou dat dan het mysterieuze ‘signaal van de kiezer’ geweest zijn? Ik gok van niet. Het vergt minder intellectuele souplesse om te beweren dat een meerderheid van de Belgen zondag ervoor gekozen heeft om de wettelijke pensioenleeftijd weer te verlagen en de pensioenen te verhogen.

Het klopt dat de verkiezingsuitslag Bart De Wever een onverwachte kans in handen speelt om een oude nationalistische droom te herbeleven: met de zogenaamde ‘V-partijen’ België blokkeren, desnoods tot het einde. Het is legitiem dat N-VA die kans wil benutten. Maar het zou eerlijker zijn dat ook gewoon toe te geven.