Maxime Anciaux - All rights reserved

Vlaamse begroting doet het slechter dan verwacht: nieuwe regering moet meteen op zoek naar 600 miljoen

De wereldeconomie presteert minder goed, en dat heeft meteen impact in België.  De nieuwe Vlaamse regering - minister-president onbekend - wordt geconfronteerd met een gat van 600 miljoen, in plaats van het verwachte potje van één miljard op overschot. Dat schrijft De Tijd.

De Amerikaanse president Donald Trump en de brexit, die zorgen er voor dat de wereldeconomie minder gaat presteren. En dat heeft ook gevolgen in België. Door de lagere economische groei ziet Vlaanderen zich in 2020 en 2021 gecompenseerd met een pak minder inkomsten. Voor volgend jaar zou het gat in de begroting 600 miljoen bedragen.

Dat is een serieuze tegenvaller. Voormalig minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) voorspelde een tijd geleden dat Vlaanderen aan het einde van de legislatuur - over de hele periode van vijf jaar dus - een miljard extra zou kunnen uitgeven. 

Tommelein: "Het is een gevolg van de wereldeconomie, van Trump en de brexit. Maar dit zijn slechts inschattingen, dat kan nog veranderen. Overigens wordt ook voorspeld dat de economie vanaf 2022 weer herneemt."

Heel concreet zijn er extra uitgaven door de vergrijzing van het lerarenkorps, mindere inkomsten door een lagere gemiddelde inkomst bij de verkoop van een woning, door mindere inkomsten uit verkeersbelasting (door de vergroening van het wagenpark) en een lagere opbrengst per erfenis.

In juni wordt alles overigens weer herberekend, en dat kan dan weer andere resultaten opleveren.  Maar de Vlaams informateur weet meteen wat de contouren van zijn speelveld zijn tijdens de onderhandelingen met toekomstige partners.

En niet alleen hij, want de slechtere wereldeconomie zal ook impact hebben op de begrotingen van andere entiteiten. Ook de federale, Waalse en Brusselse regeringen zullen met andere woorden op zoek moeten naar extra geld. 

Meest gelezen