Tom Van Grieken (Vlaams Belang) bij de koning: “Als hij respect toont, dan ik ook”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ging deze voormiddag op audiëntie bij de koning. “Het was een aangenaam en rustig gesprek”, zei Van Grieken na afloop.

neac

Op verschillende niveaus vinden audiënties en gesprekken plaats met het oog op de vorming van de volgende regeringen. Het was afwachten of Vlaams Belang ook een uitnodiging in de bus zou krijgen, dat was ’s ochtends nog niet het geval. Rond half tien werd duidelijk dat de koning Van Grieken dan toch had uitgenodigd.

“Luisteren”

“De uitnodiging kwam woensdagochtend via de politiek secretaris”, zegt de woordvoerder van Van Grieken. “Die moest het telefoonnummer van de voorzitter geven, want de koning had dat nog niet.”

© BELGA

Van Grieken kwam mooi op tijd en te voet aangewandeld. “Als de koning respect toont door ons uit te nodigen, toon ik respect door daar op in te gaan”, zei hij. “Het is de normaalste zaak van de wereld dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, uitgenodigd wordt bij het staatshoofd. Ik ga iets normaal niet uitroepen als iets heel speciaals. Ik ga gewoon luisteren, dan zullen we zien.”

Na afloop van het gesprek bleef Van Grieken discreet. “Het was een aangenaam en rustig gesprek. Ik heb op de vragen geantwoord die de koning mij gesteld heeft, maar ik ga dat hier niet bespreken. Ik ben discreet omdat dat van mij verwacht wordt, net als van de andere partijvoorzitters.” De koning maakte een “normale indruk” op hem, wilde hij nog kwijt. “Het was wat ik ervan had gedacht.”

Als de koning hem nog eens zou uitnodigen in het kader van de formatie, zal Van Grieken daar opnieuw op ingaan. “Ik ben een beleefde jongen. Ik ga op iedere uitnodiging in.”

Eerste keer

Vlaams Belang is nog nooit bij de koning op audiëntie geweest. In 1978 kreeg toenmalig Vlaams Blok-voorzitter Karel Dillen een uitnodiging, maar hij weigerde die toen. Na de forse overwinning van de partij bij de afgelopen verkiezingen op zondag, gingen steeds meer stemmen op dat Vlaams Belang niet uitnodigen, een slecht signaal van ’s lands vorst zou zijn. Voorzitter Van Grieken gaf eerder al aan dat hij zeker zou ingaan op een uitnodiging.

© ISOPIX

Een telefonische uitnodiging van het Paleis vertrekt altijd pas kort voor de eigenlijke audiëntie. De partijvoorzitters worden tijdens de verkenningsronde geacht om zich steeds ter beschikking te houden.

Filip Dewinter “Ik geloof er niks van dat het cordon zal doorbroken worden”

Koning Filip ontving woensdagochtend al de cdH-voorzitter Maxime Prévot en (opnieuw) MR-voorzitter Charles Michel. Ook het extreemlinkse PVDA is uitgenodigd, Peter Mertens is om 11.45 uur welkom op het paleis.

Ook Bart De Wever doet voort

Op Vlaams niveau zet ook N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn gesprekken voort. Om 10.00 uur ontvangt hij Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten in het Vlaams Parlement. Een uur later is het de beurt aan CD&V-voorzitter Wouter Beke. Om 13.00 uur ziet hij zijn partijgenoten en ondervoorzitters Lorin Parys en Cieltje Vanachter. Ook Van Grieken ging vandaag langs bij De Wever, en had een speciaal cadeautje mee.

LEES OOK. Van Grieken: “Een open en constructief gesprek met De Wever”

Ook in Franstalig België starten PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort de gesprekken met het oog op de vorming van een Brusselse regering. Om 11 uur ontvangen ze Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi en om 15.00 uur praten ze met Brussels MR-voorzitter Didier Reynders. In Wallonië schiet de PS woensdag uit de startblokken. Elio Di Rupo en Paul Magnette krijgen tussen 12.00 en 14.00 uur MR-voorzitter Michel op bezoek in het Waals parlement in Namen. Tussen 15.00 en 17.00 uur is het de beurt aan Ecolo-voorzitters Khattabi en Jean-Marc Nollet.

Ecolo-voorzitter Khattabi houdt een eventuele audiëntie van het Vlaams Belang nog geheim voor de pers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer