Vlaamse formatie. Eerste ronde afgerond, De Wever zwijgt

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de eerste ronde van consultatiegesprekken voor een vorming van een nieuwe Vlaamse regering afgesloten. Hij ontving alle voorzitters van de Vlaamse partijen, maar het was vooral uitkijken naar zijn gesprek met Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang. 'Het was een open en constructief gesprek', zei Van Grieken.

mg, evg

Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken bleef een uurtje binnen bij Bart De Wever, samen met fractieleiders Barbara Pas en Chris Janssens. Hij had een Paljas-biertje en bijhorend glas bij voor De Wever, nadat die hem in aanloop naar de verkiezingen voor 'paljas' had uitgescholden. Weinig origineel misschien gaf De Wever hem ook een kratje Paljas-bier cadeau.

'Blijkbaar denken we over meerdere dingen hetzelfde', merkte Van Grieken op. En: 'Het was een open en constructief gesprek. Ik had hem nog nooit langer dan een minuut onder vier ogen gesproken.'

Maizena, brilpoetser en ijskrabber

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten was de eerste die langsging bij Bart De Wever vandaag. Ze wou na afloop geen commentaar kwijt over haar gesprek. 'Het was een goed en aangenaam gesprek. Bij de koning is er het colloque singulier. Bart De Wever is de koning niet, maar ik denk dat we best hetzelfde principe toepassen. Wat binnen gezegd is, blijft dus ook best binnenskamers', aldus Rutten.

Net als dinsdag had De Wever een cadeautje bij voor zijn gesprekspartner. Rutten werd getrakteerd op brilpoetser met als opschrift 'gewoon doen', de campagneslogan van de liberalen. Rutten had zelf ook een geschenkje mee voor De Wever. 'Ik heb maizena mee om de saus te binden', zei Rutten, waarmee ze duidelijk maakt dat De Wever een verbindende rol moet spelen tussen de partijen met wie hij een Vlaamse regering wil vormen.'Logisch dat N-VA mee in federale coalitie zit'

Wouter Beke kwam, samen met kopvrouw Hilde Crevits, na Rutten langs in het Vlaams Parlement. Beke liet opmerken dat hij het logisch vond dat de N-VA mee in een federale coalitie zou zitten. 'Maar dan moet de N-VA zelf ook haar verantwoordelijkheid opnemen.' Ook Beke en Crevits kregen een geschenk van De Wever: een oranje ijskrabber en antivriesmiddel.

N-VA

Als laatsten arriveerden de N-VA-ondervoorzitters van de partij, Lorin Parys en Cieltje Vanachter om N-VA te vertegenwoordigen. Zij brachten Dafalgan Forte mee voor de burgemeester van Antwerpen. De Wever had zondag na de verkiezingen geopperd dat koning Filip pijnstillers nodig had om de regeringsvorming te leiden.

'We hebben kennis genomen van de standpunten van de andere partijen en koppelen nu terug met de partij', zei Parys na afloop van de gesprekken. 'We hebben altijd gezegd dat we het cordon (tegen Vlaams Belang, nvdr) niet onderschreven hebben. Maar we zijn het ook niet eens met een aantal standpunten, figuren en met de stijl van die partij. Je moet wel met ernst luisteren naar een partij die de verkiezingen gewonnen heeft', vindt Parys.Ook zijn partijgenoten kregen van voorzitter De Wever een cadeau na afloop van het gesprek. De N-VA-voorzitter trakteerde Parys en Van Achter op zijn eigen boek 'Over identiteit'.

De Wever zelf legt geen verklaringen af en zal de komende dagen enkel 'discrete contacten nemen om de volgende stap van de Vlaamse formatie te bepalen' .

Gesprekken

Bart De Wever begon dinsdag om 15 uur met zijn gesprekken met het oog op een nieuwe Vlaamse regering. PVDA-voorzitter Peter Mertens was eerst aan de beurt, gevolgd door Meyrem Almaci van Groen en John Crombez van de SP.A. Zij kregen allen een geschenkje van De Wever. Een flesje pikante saus met Karl Marx erop voor Mertens, groene thee met opschrift ‘Santhee’ voor Almaci en een gitaarstemmer met opschrift '#stemjuist' voor muzikant John Crombez.

Elio Di Rupo begon vandaag overigens aan zijn consultatieronde in het zuiden van het land. De PS-voorzitter ontving eerst de MR. Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS-federatie, start de Brusselse onderhandelingen woensdag door Ecolo als eerste partij te ontvangen. De groenen zijn in Brussel de tweede partij.