Van Grieken bij koning Filip: ‘Normaalste zaak van de wereld dat winnaar wordt uitgenodigd’

Koning Filip en Tom Van Grieken © belga

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is zopas onder massale persbelangstelling het paleis binnengewandeld voor een consultatie met koning Filip in het kader van de federale formatie. ‘Het is de normaalste zaak van de wereld dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, uitgenodigd wordt bij het staatshoofd’, zei hij bij aankomst. ‘Ik ga iets normaal niet uitroepen als iets heel speciaals.’

Vlaams Belang werd zondag aan Vlaamse kant de grote winnaar van de verkiezingen. Het is de eerste keer dat een Vlaams Belang-voorzitter bij de koning langsgaat in het kader van de federale formatie. Maar Van Grieken wil daar ‘niets speciaals’ van maken, verklaarde hij. ‘Het is de normaalste zaak van de wereld dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, uitgenodigd wordt door het staatshoofd. Als de koning respect toont voor ons programma en onze kiezers door ons uit te nodigen, dan toon ik het respect om te komen luisteren. Ik ga gewoon luisteren, en we zullen zien.’

Wanneer Van Grieken na twintig minuten het paleis verliet was hij erg discreet. ‘Het was een aangenaam en rustig gesprek. Ik heb op de vragen geantwoord die de koning mij gesteld heeft, maar ik ga dat hier niet bespreken.’

Van Grieken herhaalde ook dat de koning met de uitnodiging ‘respect heeft getoond’ voor de kiezers van de extreemrechtse partij. Als de koning hem nog eens zou uitnodigen in het kader van de formatie, zal Van Grieken daar opnieuw op ingaan. ‘Ik ben een beleefde jongen. Ik ga op iedere uitnodiging in.’

Niet iedereen is even opgezet met het feit dat het VB werd op het paleis uitgenodigd. ‘Het eenvoudige feit dat de voorzitter van Vlaams Belang door de poorten van het paleis mag stappen, bezorgt me koude rillingen. Maar gezien het resultaat van de verkiezingen in het noorden van het land, kan je dat de koning moeilijk kwalijk nemen’, zei CdH-voorzitter Maxime Prévot woensdag verklaard bij zijn aankomst aan het paleis voor zijn audiëntie bij de koning.

Klacht Vlaams Belang tegen Laurette Onkelinx wegens laster

Vlaams Belang dient klacht in tegen voormalig PS-vicepremier Laurette Onkelinx wegens smaad, laster en eerroof omdat die de partij bestempelde als een ‘racistische partij’ in een reactie op de audiëntie die partijvoorzitter Tom Van Grieken woensdag bij de koning had. Voor de voorzitter zijn de verwijten ‘gratuit en lasterlijk’: ‘Dit is spuwen in het gezicht van meer dan 800.000 Vlamingen. Er is een hemelsbreed verschil tussen kritiek hebben op massa-immigratie en het verspreiden van racisme’, klinkt het.

Onkelinx had woensdag harde kritiek op de audiëntie van Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken bij de koning. ‘Het is een racistische en gewelddadige partij. De koning heeft een schadelijke boodschap gegeven’, zei ze op de RTBF. De partij wijst erop dat racisme of xenofobie sinds 1981 bij wet als misdrijf strafbaar zijn. ‘Met haar uitspraken criminaliseert Onkelinx het Vlaams Belang, zijn programma en zijn kiezers’, stelt Tom Van Grieken.

Daarom zet hij juridische stappen. Het Vlaams Belang beroept zich hierbij op een uitspraak van het Antwerpse Hof van Beroep in een geschil met de organisatoren van de Boekenbeurs. Die stelde dat het Vlaams Belang op geen enkele wijze racistisch of discriminerend is. Het Hof volgde het advies van de procureur-generaal bij het Hof van Beroep, dat stelde dat ‘helemaal niet bewezen is dat de politieke overtuiging die gelieerd kan worden aan de politieke partij in kwestie, het Vlaams Belang, racistische of discriminerende tendensen zou vertonen.’

Het maakt de beschuldigingen van Onkelinx ongegrond en lasterlijk, besluit Tom Van Grieken, die woensdag een klacht indient tegen tegen het PS-kopstuk.

Franstalige politieke wereld reageert voorzichting op koninklijke audiëntie Van Grieken

De Franstalige politieke wereld reageert voorzichtig op de audiëntie van Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken bij koning Filip in het kader van de vorming van een nieuwe federale regering. De enige duidelijk negatieve reacties kwamen van de Brusselse PS.

Bij de Franstalige socialisten van de PS en de groenen van Ecolo wilde men niet reageren. ‘De koning heeft een beslissing genomen die hem toekomt’, klonk het bij Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi. ‘Ik heb een mening maar die zal ik niet geven’, zei Paul Magnette (PS). De meest uitgesproken reactie kwam van de Brusselse Franstalige socialisten. Voor de voorzitster van de Brusselse PS-federatie, Laurette Onkelinx, was er niets dat de koning verplichtte om Tom Van Grieken te ontvangen. ‘Dit heeft mij diep geschokt. Waarom denkt de koning verplicht te zijn om het Vlaams Belang te ontvangen terwijl alle Vlaamse partijen, op N-VA na, duidelijk het opheffen van het cordon sanitaire verwerpen?’, vroeg Onkelinx zich op RTBF af. ‘Het is een racistische en gewelddadige partij. De koning heeft een schadelijke boodschap gegeven.

‘ PS-Kamerfractieleider en burgemeester van Koekelberg Ahmed Laaouej sprak van een ‘kaakslag’. ‘De ontvangst van extreemrechts op het paleis is een slag in het gezicht van iedereen in ons land, die hun racistisch discours aan de lijve ondervinden. De boodschap is verschrikkelijk’, twitterde hij.

‘De koning zit in zijn rol’ van de post-electorale raadplegingen, vond ontslagnemend premier en MR-voorzitter Charles Michel. ‘Er bestaat een grondwettelijke procedure (…) het komt aan de koning toe om de raadplegingen te leiden’, verklaarde hij. Hij riep op tot sereniteit: ‘Momenteel hebben we behoefte aan kalmte om het land te besturen’.

Ook het cdH betwistte het initiatief van de koning niet, ook al zorgt de audiëntie voor kippenvel. ‘Alleen al het idee om het Vlaams Belang op het paleis te zien aankomen, bezorgt me kippenvel. Maar gezien het democratisch resultaat in Vlaanderen, zal niemand de koning verwijten hem te ontvangen’, verklaarde cdH-voorzitter Maxime Prévot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content