Een vraag voor middenvakrijders: “Waarom doen jullie dit”?

Rijden met de auto is niet altijd een pretje dezer dagen. Koning winter doet stilaan zijn intrede, auto’s die te kort tegen je achterbumper komen kleven, bestuurders die nog nooit van een pinker gehoord hebben en dan zwijgen we nog over te talrijke files die ons land teisteren. Toch is er nog een type bestuurder dat de nodige aversie weet op te wekken: hij of zij die hardnekkig op de middenstrook blijft rijden. Daarom de vraag: Waarom doen mensen dat?

mal

Philippe moet dagelijks de snelweg op. Van hem wordt verwacht dat hij , net als duizenden andere chauffeurs die zich dagelijks over ons vaderlands asfalt naar hun werk haasten, zich aan de verkeersregels houdt. Hij kan het maar niet vatten dat er mensen zijn die, zelfs al hebben ze alle plaats van de wereld, blijven rijden op de middenstrook. “Deze mensen beseffen niet dat ze eigenlijk een gevaar vormen op de weg.” zegt Philippe.

Wie zijn die middenvakrijders?

Het Belgisch Instituut Voor Verkeersveiligheid (BIVV) ontvangt regelmatig klachten over middenvakrijders. “Dit is al geruime tijd een hot topic, de meeste bestuurders vinden deze vorm van rijdgedrag ontzettend irritant.” zegt Benoît Godart, woordvoerder van BIVV. “We onderscheiden twee types van middenvakrijders. Je hebt aan de ene kant de roekeloze, onoplettende chauffeur en aan de andere kant de ‘luie’ chauffeur, die op het middenvak blijft rijden om niet vaak van rijstrook te moeten wisselen.”

Waarom gevaarlijk?

Personen die op de middenbaan blijven rijden zijn vaak verantwoordelijk voor vertragingen en onverwachte remmanoeuvres. Achterliggers die het beu zijn om achter een trager voertuig te rijden op de middenstrook besluiten soms om langs rechts in te halen wat de kans op aanrijdingen dan weer vergroot. Bovendien verhinderen de middenvakrijders ook de vlotte doorstroming van het verkeer.

Tenslotte zorgt dit type van bestuurder ook voor ergernis bij andere weggebruikers. En geërgerd achter het stuur zitten komt de alertheid van een chauffeur niet ten goede.

Boete

“Vergeet ook niet dat je een fikse boete riskeert als je op deze strook blijft rijden.” voegt Benoît nog toe. “Jammer genoeg werden er tot op heden nog geen campagnes gelanceerd om mensen bewust te maken van dit gevaarlijke rijgedrag. De meeste nationale campagnes zijn gereserveerd voor de belangrijkste oorzaken van ongevallen: alcohol, te hoge snelheid, niet dragen van de gordel,...”

Een tijdje geleden voerde een Antwerpse bestuurder nog een ludieke actie tegen middenvakrijders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer