© ikgaervoor.be

Mechelse rapper breekt lans voor zorgberoepen: “Ik heb zelf met een depressie gekampt”

De Mechelse rapper Safi brengt de nieuwe ‘ik ga ervoor’-campagne voor de zorgberoepen op toerental met ‘Healers’. Het hiphopnummer wil jongeren, en in de eerste plaats 12- tot 14-jarigen, motiveren voor een toekomst in de zorgsector.

bap

De zorg- en welzijnssector kampt zoals bekend met heel wat knelpuntberoepen. Er is de vergrijzing van de bevolking die een grotere zorgvraag meebrengt en een grotere uitstroom van personeelsleden aan het einde van hun loopbaan. Bovendien is de bacheloropleiding verpleegkundige vanaf het academiejaar 2016-2017 verlengd van 3 naar 4 jaar, waardoor er dit jaar uitzonderlijk minder uitstroom zal zijn van afgestudeerde verpleegkundigen.

Uit cijfers van de Vereniging voor Social Profit Ondernemingen (Verso) blijkt dat de social profit tot 2027 jaarlijks zeker 46.000 nieuwe medewerkers nodig heeft, wat 9.000 meer betekent dan de normale jaarlijkse instroom. Wanneer er in maart 2016 voor een beperkte groep van knelpuntberoepen in de zorg- en welzijnssector nog 2.000 vacatures waren, was dat aantal in maart 2019 al opgelopen tot 3.400. Concreet gaat het dan om 1.474 verpleegkundigen, 844 zorgkundigen, 912 opvoeders/kinderbegeleiders en 190 kinesisten en ergotherapeuten.

Aantrekkelijke werkgever

Onder het motto ‘Ik ga ervoor’ voert de Vlaamse overheid al enkele jaren een imagocampagne om de zorgsector als aantrekkelijke werkgever te promoten. “De nieuwe campagne mikt heel bewust op een jonge doelgroep van 12-14 jarigen. Studie- en dus ook beroepskeuzes worden immers al vaak vroeg gemaakt. We willen deze leeftijdsgroep daarom tijdig en correct informeren over de toekomstmogelijkheden in de zorg- en welzijnssector”, aldus Vlaams Zorgambassadeur Lon Holtzer.

Het nummer ‘Healers’ van de Mechelse rapper Safi wil verwijzen naar de wereld van de games, waar healers ook een belangrijke rol spelen. Een aantal social influencers zoals Steffi Mercie, Elindo Avastia en Sarah Bossuwe zullen dezelfde boodschap via sociale media mee uitdragen om jongeren te doen nadenken over een zorgjob en studiekeuze.

In de ochtendshow van radiozender Studio Brussel lichtte Safi woensdagochtend bij Michèle Cuvelier zijn boodschap toe. Hij spreekt uit persoonlijke ervaring. “Ik heb in het verleden zelf met een depressie gekampt en heb daar goede begeleiding voor gekregen. Ik heb een tijd op een PAAZ-afdeling gelegen, een psychiatrische afdeling waar je in tijden van nood voor maximum zes weken terechtkan. Kan je nadien niet weer de buitenwereld in, word je doorverwezen naar de psychiatrie. Dat was bij mij gelukkig niet het geval.”

“Gedurende die opname heb ik veel aan de verpleegster gehad”, zegt de Mechelse rapper. “Zij moest ook een soort psycholoog zijn en altijd paraat staan. Zo had ik altijd een luisterend oor. Nu kan je mijn depressie omschrijven als een op-en-af-verhaal. Maar vandaag gaat het goed. Ik raad aan om goed te luisteren naar de tekst en de muziek in het nummer.”

https://www.ikgaervoor.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER