De Wever zet formatiegesprekken verder

door
Belga
Leestijd 2 min.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is deze voormiddag begonnen aan zijn tweede dag gesprekken met het oog op de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten mocht als eerste op gesprek komen. Na afloop wilde Rutten weinig commentaar kwijt. "Het was een goed en aangenaam gesprek. Bij de koning is er het colloque singulier. Bart De Wever is de koning niet, maar ik denk dat we best hetzelfde principe toepassen. Wat binnen gezegd is, blijft dus ook best binnenskamers", aldus Rutten. Net als gisteren had De Wever een cadeautje bij voor zijn gesprekspartner. Rutten werd getrakteerd op een brilpoetser met als opschrift "gewoon doen", de campagneslogan van de liberalen. Rutten had zich voorbereid en had zelf ook geschenkje mee voor De Wever. "Ik heb maïzena mee om de saus te binden", aldus Rutten met een knipoog naar de saus die De Wever gisteren cadeau deed aan Peter Mertens.

Inhoudelijk wilde Rutten niks kwijt over het verloop van de gesprekken. Ook op het feit dat De Wever op zoek moet naar 600 miljoen euro om de Vlaamse begroting in evenwicht te houden, wilde Rutten weinig kwijt. "Ik heb het rapport pas vanmorgen gekregen. Ik ga het eerst grondig bestuderen", aldus Rutten.

Intussen zit De Wever aan tafel met het CD&V-duo Wouter Beke en Hilde Crevits. Om 12 uur komt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken langs na zijn gesprek met koning Filip. Om 13 uur sluit De Wever zijn eerste gespreksronde af met zijn eigen partijgenoten Lorin Parys en Cieltje Van Achter.

bron: Belga