Isolde Van den Eynde, Noël Slangen en Rik Torfs.
Volledig scherm
Isolde Van den Eynde, Noël Slangen en Rik Torfs. © Karel Duerinckx, Jan Aelbers

3 wijzen over beslissing koning om Vlaams Belang uit te nodigen: “Juist en noodzakelijk”

VerkiezingenHet heeft even geduurd, maar de koning heeft Vlaams Belang – net als de PVDA – dan toch uitgenodigd voor een gesprek, nadat de partij zondag de grote winnaar werd van de verkiezingen. Maar wat moeten we daar nu in lezen? We laten 3 wijzen aan het woord.

79 reacties

  • lieve rigo

    5 jaar geleden
    De koning heeft in deze juist gehandeld we noemen ons een democratie dus is dit niet meer dan normaal.
  • Jan Van de Velde

    5 jaar geleden
    Het zijn vooral de sossen die kwaad zijn op het VB omdat deze partij nu eenmaal uit hun achterban is ontstaan; wat in 1991 aanleiding gaf tot het fenomeen zwarte zondag.
  • Jan Van de Velde

    5 jaar geleden
    Er is geen enkele bepaling in de grondwet die de koning verplicht zijn regering te benoemen uit de leden van de zittende meerderheid in het parlement en dat heeft een reden; een parlement heeft twee voorname opdrachten nl. wetten maken en de regering controleren. Van het eerste hebben ze duidelijk geen verstand en het tweede is een lachertje omdat de zittende meerderheid daardoor zichzelf controleert. Dit lachertje is al sinds 1850 de oorzaak van de staatsschuld. Democratie?
  • Rene Vanvossem

    5 jaar geleden
    Wanneer N-VA het VB niet laat mee doen dan komen er zeker nieuwe verkiezingen. Dan pas zullen we zien wie echt de winnaar word. Zelf van hun eigen achterban
  • Jos Vaneerdewegh

    5 jaar geleden
    de burger heeft gekozen; En zijn mening gegeven; Het is aan de koning en aan de politiek om daar naar te luisteren;
  1. Grondwet-experts oneens over beslissing paleis om Vlaams Belang uit te nodigen

    Grond­wet-ex­perts oneens over beslissing paleis om Vlaams Belang uit te nodigen

    De beslissing van het paleis om Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken uit te nodigen in het kader van de federale regeringsvorming lokt verdeelde reacties uit bij grondwetspecialisten. De uitnodiging is zwaar beladen, maar de koning vermijdt alvast dat hij de partij in een slachtofferrol duwt. Dat neemt niet weg dat hij aanvaardt om de voorzitter van een 'xenofobe en homofobe' partij te ontvangen, is bij Franstalige grondwetspecialisten te horen. Emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis Mark Van den Wijngaert (KU Leuven) vindt dan weer dat de koning in de fout zou gegaan zijn als hij Van Grieken niet zou ontvangen.
  2. Koning stuurt nog niemand het veld in
    LIVE

    Koning stuurt nog niemand het veld in

    Koning Filip stuurt vanavond nog niemand het veld in. Het staatshoofd heeft het paleis intussen verlaten. Daarmee zit dag drie na de verkiezingen er stilaan op, de dag waarop Tom Van Grieken, als voorzitter van een extreemrechtse partij, voor de allereerste keer langsging bij de koning. In de namiddag ging de Vlaams Belang-voorzitter ook op de koffie bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. De leider van de Vlaamse formatie kreeg vandaag ook Open Vld, CD&V en zijn eigen partij N-VA op bezoek. De beginnende verkennende gesprekken voor nieuwe regeringen op federaal, Vlaams, Waals en Brussels vlak komen stilaan op kruissnelheid. We sluiten deze liveblog voor vandaag af, herlees hieronder alle ontwikkelingen.