Wegen en Verkeer heeft plannen voor derde rijstrook op E314 tot afrit Genk-Centrum

Als het van Wegen en Verkeer Limburg afhangt, krijgt het verbreden van de E314 tot Heusden-Zolder een verlengstuk. Eentje van 16 km tot de afrit Genk-centrum. Er is inmiddels een studie gestart om de milieueffecten in kaart te brengen. Na de zomer mogen de omwonenden ook hun zeg doen.

Mireille Maes

Een derde rijstrook op de E314 om de doorstroming te optimaliseren en de lokale wegen te ontlasten, is volgens een studie opportuun vanaf het Albertkanaal tot net voorbij de op- en afritten 27 ‘Circuit Zolder’. De rijstroken worden momenteel aangelegd zonder extra ruimte in te nemen. En dat dankzij de brede middenberm die over een afstand van 4,5 km wordt gebruikt om die derde rijstrook in beide richtingen aan te leggen. “Dit concept willen we nu doortrekken tussen afrit 27 en afrit 31 (Genk-Centrum)”, vertelt Sep Vandijck, woordvoerder van Wegen en Verkeer Limburg.

De ingenieurs van het Agentschap achten deze verbreding wenselijk en ook realiseerbaar. Daarom is onlangs een studie opgestart om de milieueffecten in kaart te brengen. “We gaan kijken welke effecten de verbreding hebt op het vlak van geluid, lucht- en waterkwaliteit en hoe negatieve effecten kunnen worden vermeden. Daarnaast gaan we na de zomer ook de omwonenden informeren en om hun mening vragen. Die inspraakronde is niet officieel. Maar we willen graag transparant zijn naar alle betrokken partijen”, aldus nog Vandijck.

Vogelrichtlijngebied

Bij de administratie streven ze naar een duurzaam ontwerp voor dit stukje E314. “Dat is nodig omdat het middenin Eropees beschermd habitatrichtlijngebied ligt. Al gaan we er vanuit dat er weinig verandert omdat alles zich op de middenberm afspeelt. Met uitzondering van misschien hier en daar een pechhaven”, legt de woordvoerder nog uit.

Na het milieueffectenrapport komt er eerst nog een omgevingsstudie voor er effectief met de verbreding kan worden gestart. “En dan hangt alles af van de toegekende budgetten die we van Vlaanderen krijgen. Het is dus heel moeilijk om nu een startdatum vast te leggen of te zeggen hoeveel het gaat kosten”, besluit Vandijck.

www.wegenenverkeer.be/E314Limburg