Direct naar artikelinhoud
LiveblogVerkiezingen

Herlees: Koning stuurt nog niemand veld in - Vlaams Belang dient klacht in tegen Laurette Onkelinx (PS)

Voorzitter Tom Van Grieken.Beeld Reuters

De federale coalitievorming lijkt een huzarenstukje te worden nadat Vlaanderen rechts en Wallonië links koos. Gisteren vonden gesprekken plaats tussen Bart De Wever en Tom Van Grieken. Die laatste mocht eerder overigens op audiëntie bij de koning. Herlees de liveblog hier.

Krijg als eerste al het belangrijke nieuws op je smartphone: download de app van De Morgen ›

Live

  1. Einde liveblog

    We sluiten de liveblog bij deze af. Herlees dag 3 na de verkiezingen hier. Voor meer berichtgeving verwijzen we naar onze website en nieuwsbrieven.

  2. Wat is dat juist, dat confederalisme?

    Vlaanderen stemt rechts, Wallonië kiest voor een links bestuur. Die tegenstelling werd bij de verkiezingen van 26 mei scherper gesteld dan ooit. Het vormen van een federale coalitie lijkt een huzarenstukje te gaan worden. Voor N-VA biedt het confederalisme de uitweg. Maar wat is dat juist?

    Beeld DM
  3. Koning stuurt vanavond nog niemand het veld in

    Koning Filip stuurt vanavond nog niemand het veld in in de zoektocht naar een federale regering. Het staatshoofd heeft het paleis intussen ook verlaten.

    De koning ontving dinsdag en woensdag één voor één alle voorzitters van de partijen met verkozenen in de Kamer, inclusief Vlaams Belang. Het was daarop uitkijken of hij ook meteen iemand het veld in zou sturen als informateur of in een andere rol, maar dat gebeurt vandaag dus nog niet.

  4. Krijg het formatienieuws elke week in uw mailbox

  5. Van Grieken over klacht tegen Onkelinx (PS): 'Spuugzat'

    'Ik ben het spuugzat dat het zuiden van het land zich de luxe permitteert om 811.000 kiezers valselijk te beschuldigen zonder bewijzen', zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in de studio van Terzake over de klacht die hij indient tegen Laurette Onkelinx (PS). De politica beschuldigde zijn partij van racisme. 'Iemand van racisme beschuldigen is een misdrijf', aldus Van Grieken. 

    Ook over de Franstalige omroep RTBF  had Van Grieken weinig lovende woorden. De zender vergeleek het bezoek van Van Grieken aan de koning met dat van de Waalse fascist Léon Degrelle in de jaren '30. 'Ik word vergeleken met een fascist, Léon Degrelle. De Waalse staatszender moet aan gewetensonderzoek doen.'

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld EPA

    Van Grieken blijft ervan overtuigd dat het cordon sanitaire kan doorbroken worden. 'In elk normaal land gaat de grootste partij samenwerken met de grootste winnaar.' Eerder gaf VB-kopstuk Filip Dewinter toe dat hij niet gelooft dat het cordon zal sneuvelen.

  6. Leemans (ACV): 'Mensen keurden het regeringsbeleid af'

    De Zweedse coalitie is afgestraft omdat ze een beleid voerde dat niet rechtvaardig was en bijgevolg op weinig draagvlak kon rekenen. Dat zegt Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV. "Mensen kozen vaak voor de uithoeken van het politieke spectrum om hun ongenoegen te luchten."

    "Als vier regeringspartijen zijn afgestraft voor vijf jaar rechts liberaal beleid, dan zou ik toch twee keer nadenken vooraleer te pleiten voor meer rechts beleid", vindt Leemans. "Toen mensen de voorbije vijf jaar op allerlei manieren lieten verstaan dat ze het niet eens waren met de beleidskeuzes, werd er niet naar hen geluisterd."

  7. PS en Ecolo hebben 'eerste contact' van bijna twee uur over Waalse coalitie

    Ook in het zuiden van het land is men naarstig bezig met de zoektocht naar een nieuwe regeringscoalitie. De PS bleef er ondanks verlies de grootste partij, en dus nemen voorzitter Elio Di Rupo en Paul Magnette het initiatief voor de Waalse en Franse gemeenschapsregering.


    De PS en Ecolo hebben een eerste onderhoud.Beeld BELGA

    Covoorzitter Nollet leidde uit de duur van zijn gesprek met Di Rupo en Magnette niet af dat beide partijen al aan het convergeren zijn. "Er is in ieder geval niet onderhandeld. Het was een eerste contact", zei hij. "We leggen de inhoudstafel vast, we bepalen wat de grote thema's zijn, we bekijken hoe we de economische activiteiten en de tewerkstelling kunnen ondersteunen, de sociale cohesie, de strijd tegen armoede, de koopkracht, de klimaattransitie", vatte Magnette op zijn beurt samen. "De duivel zit in de details."

  8. Crevits zegt speech Rerum Novarum af

    CD&V-kopstuk Hilde Crevits heeft haar speech op de herdenking van Rerum Novarum in Ieper afgezegd. Ze wil zich terughoudend opstellen met het oog op de formatiegesprekken.

    CD&V moest bij de verkiezing voor het Vlaams Parlement 5,08 procent prijsgeven. In West-Vlaanderen, de provincie van Crevits, ging de partij met 1,86 procent achteruit.

  9. Vlaams Belang gaat klacht indienen tegen Laurette Onkelinx (PS)

    PS-kopstuk Laurette Onkelinx heeft een klacht van Vlaams Belang aan haar been nadat ze de partij "een racistische partij" noemde. Aanleiding van haar uitspraak was de uitnodiging van partijvoorzitter Tom Van Grieken door het paleis.

    Van Grieken noemt de verwijten gratuit en lasterlijk. "Dit is spuwen in het gezicht van meer dan 800.000 Vlamingen. Er is een hemelsbreed verschil tussen kritiek hebben op massa-immigratie en het verspreiden van racisme”, aldus de voorzitter.

    Onkelinx noemde het Vlaams Belang een racistische partij.Beeld ISOPIX

    "Racisme of xenofobie zijn bij wet als misdrijf strafbaar sedert 1981. Kortom: met haar uitspraken criminaliseert Onkelinx het Vlaams Belang, zijn programma en zijn kiezers", meldt Vlaams Belang in een persbericht.

    Van Grieken laat het hier dan ook niet bij en gaat vandaag nog een klacht indienen tegen het PS-coryfee wegens smaad, laster en eerroof.

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld REUTERS
  10. Liga voor Mensenrechten: 'Logisch dat koning Vlaams Belang ontvangt'

    De Liga voor Mensenrechten ziet er geen graten in dat de koning het Vlaams Belang heeft uitgenodigd, maar vraagt dat de partijvoorzitters voorzichtig zijn bij het vormen van een coalitie. "Ze moeten in de partijprogramma's goed nagaan of daarin de mensenrechten worden gerespecteerd. Als ze dat doen, zullen ze merken dat het Vlaams Belang-programma die rechten op verschillende vlakken niet respecteert."

    De Liga ziet bij de partij verschillende aanzetten tot discriminatie en tot racisme. 

  11. De Wever houdt volgende week nieuwe gesprekken

    N-VA-voorzitter Bart De Wever houdt volgende week nieuwe aftastende gesprekken met zijn collega-partijvoorzitters om een Vlaamse regering te vormen. Dat heeft ondervoorzitter Lorin Parys aangekondigd op Radio 1. "Er komen discrete contacten met een aantal partijen, maar het gaat nog niet om de formatie zelf."

  12. Eerste onderhoud tussen PS en MR afgelopen

    In Wallonië is een eerste verkennend onderhoud tussen PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette en het MR-duo Charles Michel en Willy Borsus na een dik uur afgelopen. Het gesprek verliep "zeer ontspannen", zei Michel na afloop. Voor conclusies over de nieuwe coalitie in het zuiden van het land is het nog veel te vroeg, klonk het unisono.

    Ook volgens Paul Magnette staat een samenwerking tussen PS en MR verre van vast. 

    Beeld Photo News
  13. Dewinter gelooft niet in einde cordon: 'Window dressing'

    Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter gelooft niet dat het cordon sanitaire doorbroken zal worden. Dat zegt hij in een interview met ATV. "Wat vandaag gebeurt, is vooral window dressing. De traditionele partijen proberen de Vlaams Belang-kiezer dood te knuffelen. Ze proberen de indruk te wekken dat het cordon sanitaire doorbroken zal worden, maar ik geloof daar helemaal niks van."

    Lees nu: Wat is het cordon sanitaire en hoe is het ontstaan?

    Volgens Dewinter veranderen de gesprekken die zijn voorzitter Tom Van Grieken vandaag heeft gevoerd met Bart De Wever en Koning Filip niets aan de essentie. "Namelijk dat het Vlaams Belang uitgesloten wordt door de traditionele partijen om het beleid gestalte te geven. Al de rest zijn rookgordijnen die opgetrokken worden, om een grote groep kiezers terug te winnen", aldus Dewinter.

    Filip Dewinter.Beeld BELGA
  14. Al het nieuws in uw mailbox

  15. N-VA-ondervoorzitters bij De Wever

    N-VA-ondervoorzitters Lorin Parys en Cieltje Van Achter mochten als laatsten op de koffie komen bij voorzitter Bart De Wever. "We hebben kennis genomen van de standpunten van de andere partijen en koppelen nu terug met de partij", aldus Parys. De Wever zelf legt geen verklaringen af en zal de komende dagen enkel "discrete contacten" hebben.

    Ook zijn partijgenoten kregen van voorzitter De Wever een cadeau na afloop van het gesprek. De N-VA-voorzitter trakteerde Parys en Van Achter op zijn eigen boek "Over identiteit".

    Beeld Photo News
  16. Onkelinx gechoqueerd dat koning Vlaams Belang uitnodigde

    PS-politica Laurette Onkelinx, die vandaag begon met de Brusselse formatie, zegt gechoqueerd te zijn dat de koning Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft ontvangen.

    ‘Ik ben zwaar gechoqueerd’, aldus Onkelinx voor de camera's van RTL-TVI. ‘Alle Franstalige partijen, maar ook de democratische Vlaamse partijen behalve de N-VA hadden al gezegd dat ze het cordon willen behouden. Het Vlaams Belang is een racistische en gewelddadige partij, en desondanks ontvangt de koning hen.’ Onkelinx noemt dat betreurenswaardig.

    Laurette Onkelinx.Beeld ISOPIX

    Volgens de PS-politica stond koning Filip helemaal niet tegen de muur aangezien ‘de overgrote meerderheid van de partijen de vorst moeten hebben gezegd dat ze niet met het Vlaams Belang wilden besturen’. ‘Dat moet hij dan vaststellen en zeggen dat hij ze niet zal ontvangen, aangezien ze geen partner kunnen zijn. Maar hij heeft een andere keuze gemaakt.’

    Koning Filip beraadt zich ondertussen over volgende stappen in de federale regeringsvorming. Alle partijvoorzitters zijn op de koffie geweest, het is nu afwachten op een initiatief van de vorst.

  17. Michel: ‘De koning speelt zijn rol’

    Uittredend premier Charles Michel roept op tot sereniteit over de federale formatie. ‘De koning speelt zijn rol’ als hij het Vlaams Belang uitnodigt op het paleis. ‘Er is een grondwettelijke procedure (...) het behoort de koning toe de consultaties te leiden.’

    ‘Op dit moment is er kalmte nodig zodat het land bestuurd kan worden en we kunnen zien welk soort project we op poten kunnen zetten in de regio's en op het federale niveau, na het democratische signaal dat de kiezers hebben gegeven.’ Voor Michel is het belangrijk om ‘zo veel mogelijk te vermijden dat er dingen gezegd worden die de oefening nog ingewikkelder kan maken.’

    Charles Michel.Beeld Photo News

    Dat koning Filip Tom Van Grieken uitnodigt maakt voor de MR-kopman deel uit van de grondwettelijke procedure.

    Michel werd vanmiddag in het Waals parlement in Namen ontvangen door PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette in het kader van de regeringsvorming in het zuiden van het land. Magnette werd ook gevraagd naar een mening over de uitnodiging van het paleis voor Vlaams Belang, maar hij hield zich op de vlakte. ‘Ik heb een mening, maar die zal ik u niet vertellen.’

  18. De Wever krijgt Dafalgan Forte van partijgenoten

    N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zijn tweede dag van consultatiegesprekken op Vlaams niveau afgesloten met een gesprek met partijgenoten Lorin Parys en Cieltje Van Achter. Zij hadden een doosje Dafalgan Forte mee voor hun voorzitter, een verwijzing naar de uitspraak van De Wever dat de koning een doos Dafalgan Forte zou kunnen gebruiken voor de regeringsvorming op federaal vlak.

    "Het wordt geen makkelijke opdracht om een federale en een Vlaamse regering te vormen, dus dan kan hij dit wel gebruiken", aldus Parys. Dat de federale regeringspuzzel moeilijk ligt, is duidelijk. Op Vlaams niveau lijkt de vraag vooral of de huidige regeringspartijen (N-VA, Open Vld en CD&V) verder doen of dat er toch een coalitie komt met Vlaams Belang, ook al hebben alle partijen buiten N-VA die deur al formeel gesloten.

  19. Hoe is het cordon sanitaire ontstaan?

    De jongste dagen heeft iedereen weer de mond vol over het cordon sanitaire. Maar hoe is het cordon nu weer ontstaan? Daarvoor nemen we u terug mee naar de jaren 90, ongeruste politici en termen uit de veehouderij.

  20. Van Grieken na gesprek met De Wever: ‘Op meerdere vlakken op dezelfde golflengte’

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft een eerste gesprek gehad met N-VA-voorzitter Bart De Wever over de vorming van een Vlaamse regering. Achteraf kreeg Van Grieken een kratje Paljas-bier cadeau van De Wever, hetzelfde bier dat Van Grieken zelf als geschenk had meegebracht. "Blijkbaar denken we over meerdere dingen hetzelfde", aldus Van Grieken.

    N-VA-voorzitter Bart De Wever is bezig aan zijn tweede dag consultatiegesprekken met het oog op de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Als voorlaatste kwam Vlaams Belang aan de beurt, de grote winnaar van de verkiezingen. Partijvoorzitter Tom Van Grieken had samen met zijn fractieleiders Barbara Pas en Chris Janssens een gesprek van een uur met De Wever.

    Beeld ISOPIX

    Over de inhoud wilde Van Grieken achteraf weinig kwijt. "Het was een open en constructief gesprek. Ik had hem nog nooit langer dan een minuut onder vier ogen gesproken", aldus Van Grieken. Verdere vragen over zaken als inhoud of breekpunten,  omzeilde Van Grieken.

    Of er nog een volgende gesprek komt met Vlaams Belang is nog onduidelijk. De Wever zelf legt voorlopig ook geen verdere verklaringen af over de gesprekken.

  21. Michel over uitnodiging Vlaams Belang: 'Koning speelt zijn rol'

    Uittredend premier Charles Michel (MR) roept op tot sereniteit over de federale formatie. "De koning speelt zijn rol" als hij het Vlaams Belang uitnodigt op het paleis, klinkt het. "Er is een grondwettelijke procedure. Het behoort de koning toe de consultaties te leiden."

    "Op dit moment is er kalmte nodig zodat het land bestuurd kan worden en we kunnen zien welk soort project we op poten kunnen zetten in de regio's en op het federale niveau, na het democratische signaal dat de kiezers hebben gegeven", aldus nog Michel. Het is volgens hem belangrijk om "zo veel mogelijk te vermijden dat er dingen gezegd worden die de oefening nog ingewikkelder kunnen maken".

    Michel werd woensdagmiddag in het Waals parlement in Namen ontvangen door PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette in het kader van de regeringsvorming in het zuiden van het land. Magnette werd ook gevraagd naar een mening over de uitnodiging van het paleis voor Vlaams Belang, maar hij hield zich op de vlakte. "Ik heb een mening, maar die zal ik u niet vertellen."

    Beeld Photo News
  22. Groen in beraad over vorming Brusselse regering

    Aangezien Groen de grootste Nederlandstalige partij in het Brussels Parlement is, krijgt zij ook het initiatiefrecht bij de coalitiegesprekken. Elke Van den Brandt en Arnaud Verstraete van Groen zagen alle Nederlandstalige partijen met verkozenen, op het Vlaams Belang na.

    De partij beraadt zich vandaag over de volgende stappen. Daarbij lijkt een formule waarbij Groen samengaat met Open Vld en one.brussels (sp.a) de meest voor de hand liggende.

    Vlaams Belang hekelt dat de partij als enige niet werd uitgenodigd voor de voorbereidende gesprekken door Groen. "We werken niet samen met ondemocratische partijen", reageerde de woordvoerder van Groen desgevraagd.

    Aan Franstalige zijde worden de gesprekken geleid door PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort. Zij startten vandaag hun consultatieronde met Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi en lijsttrekker Alain Maron.

    In Brussel verlopen de coalitiegesprekken traditioneel per taalgroep, waarna de puzzel wordt samengelegd.

  23. Beke: 'Logisch dat N-VA mee in federale coalitie zit'

    "Het zou logisch zijn dat N-VA mee in een federale coalitie zit. Maar dan moet N-VA zelf ook haar verantwoordelijkheid opnemen", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke na afloop van zijn gesprek met Bart De Wever.

    Op de vraag of CD&V een coalitie met Vlaams Belang uitsluit, herhaalde Beke dat de programma's van CD&V en Vlaams Belang te ver uit elkaar liggen. "Ik heb dat voor de verkiezingen gezegd. De programma's van extreemrechts en extreemlinks liggen te ver verwijderd van dat van CD&V. Er zijn daar geen grote overeenkomsten", aldus Beke.

    Beeld Photo News
  24. Van Grieken arriveert bij De Wever met Paljas-bier

    Na zijn bezoek aan koning Filip kon Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bijna rechtstreeks door naar het Vlaams parlement, waar hij momenteel ontvangen wordt door Bart De Wever. Van Grieken had als attentie Paljas-bier mee, een verwijzing naar een uitspraak van De Wever in VTM Nieuws tijdens een debat zaterdag.

    CD&V-voorzitter Wouter Beke en Hilde Crevits spraken een klein uur met De Wever en kregen na afloop ruitenvloeistof en een ijskrabber mee van De Wever, een knipoog naar de slogan 'De weg vooruit'.

    Beeld BELGA
    Beeld Photo News
  25. Peter Mertens aangekomen op paleis

    PVDA-voorzitter Peter Mertens is aangekomen op het paleis, waar hij ontvangen wordt door koning Filip. "Het sociale signaal dat overal in dit land heeft geklonken, mag niet verloren gaan", zei Mertens bij aankomst. "Wij gaan niet toelaten dat een aantal separatistische partijen de uitslag van de verkiezingen misbruikt om het land te splitsen."

    Peter Mertens is de laatste voorzitter die koning Filip ontvangt in zijn eerste aftastende formatieronde. Voor hem was Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken te gast. "Het is niet aan mij om de agenda van de koning te bepalen", zei Mertens daarover. De kiezers van de extreemrechtse partij moeten wat hem betreft wel gehoord worden. "Veel mensen voelen zich vandaag een nummer in de samenleving. Laten we luisteren naar hun verzuchtingen." 


    BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNEBeeld BELGA
  26. Rutten krijgt brilpoetsdoekjes van De Wever

    Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten wil na afloop van haar gesprek met Bart De Wever weinig commentaar kwijt. "Het was een goed en aangenaam gesprek. Bij de koning is er het colloque singulier. Bart De Wever is de koning niet, maar ik denk dat we best hetzelfde principe toepassen. Wat binnen gezegd is, blijft dus ook best binnenskamers", aldus Rutten.

    Net als gisteren had De Wever een cadeautje bij voor zijn gesprekspartner. Rutten werd getrakteerd op een doosje brilpoetsdoekjes met als opschrift 'gewoon doen', de campagneslogan van de liberalen. Rutten had zelf ook geschenkje mee voor De Wever. "Ik heb maïzena mee om de saus te binden", aldus Rutten met een knipoog naar de saus die De Wever gisteren cadeau deed aan Peter Mertens (PVDA).

    Intussen zit De Wever aan tafel met het CD&V-duo Wouter Beke en Hilde Crevits. Om 12 uur komt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken langs. Om 13 uur sluit De Wever zijn eerste gespreksronde af met zijn eigen partijgenoten Lorin Parys en Cieltje Van Achter.

    Beeld BELGA
  27. Duitstalige gemeenschap heeft al een nieuwe meerderheid

    In de Duitstalige gemeenschap is al een akkoord bereikt over de coalitie voor de komende vijf jaar. Die zal bestaan uit ProDG van voormalig minister-president Oliver Paasch, de liberale PFF en de socialistische SP. Dezelfde drie partijen vormden ook de voorbije vijf jaar de meerderheid in het Duitstalige landsgedeelte.

    De vier uittredende ministers - Oliver Paasch (ProDG), Antonios Antoniadis (SP), Harald Mollers (ProDG) en Isabelle Weykmans (PFF) - behouden hun mandaat. Karl-Heinz Lambertz (PS) wordt parlementsvoorzitter, terwijl Alexander Miesen (PFF) tot 2022 in de Senaat zal zetelen. Nadien wordt zijn zitje in het rode pluche ingenomen door Gregor Freches.

    Paasch wordt onder meer bevoegd voor de lokale besturen, financiën en begroting, binnen- en buitenlandse betrekkingen, infrastructuur, institutionele hervormingen en klimaatbescherming. Antoniadis krijgt de portefeuille sociale zaken, gezinsbeleid en gezondheid, maar ook de nieuwe bevoegdheden huisvesting, ruimtelijke ordening en energie.

    Weykmans is de komende vijf jaar bevoegd voor werkgelegenheid, cultuur, jeugd, media en digitalisering, terwijl Mollers onderwijs, opleiding en wetenschappelijk onderzoek onder zijn hoede heeft, net als kinderbeleid en middenstand.

  28. Tobback: ‘Geef ons een nieuwe Steve Stevaert en we halen 20 procent’

    Zijn nieuwste boek Dwarsgedachten, dat vandaag uitkomt, is weliswaar geschreven voor de verkiezingen van afgelopen zondag, zijn analyse van de slechtste socialistische score ooit had Louis Tobback al klaar. Hij is het met John Crombez eens dat de socialisten nodig zijn en dat ook altijd zullen blijven. Maar natuurlijk maakt oppersos Tobback zich vandaag grote zorgen om de staat van zijn partij. “Geef ons een nieuwe Steve Stevaert en we halen weer 20 procent.”

    Beeld ID
  29. Van Grieken alweer vertrokken: 'Aangenaam en rustig gesprek'

    Het gesprek tussen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en koning Filip is na een halfuur afgelopen. Van Grieken wilde bij het buitenstappen geen commentaar geven en respecteerde het zogenaamde 'colloque singulier', de grondwettelijke gewoonte dat politici niet publiek maken waarover ze met het staatshoofd hebben gesproken tijdens een audiëntie.

    "Het was een aangenaam en rustig gesprek", klonk het. "Ik heb geantwoord op de vragen die de koning mij gesteld heeft, maar ik ga dat hier niet bespreken. Ik ben discreet omdat dat van mij verwacht wordt, net als van de andere partijvoorzitters." 

    Van Grieken herhaalde ook dat de koning met de uitnodiging "respect heeft getoond" voor de kiezers van de extreemrechtse partij. Als de koning hem nog eens zou uitnodigen in het kader van de formatie, zal Van Grieken daar opnieuw op ingaan. "Ik ben een beleefde jongen. Ik ga op iedere uitnodiging in."

    Beeld AFP
    Beeld BELGA
  30. Krijg het belangrijkste nieuws vanmiddag in uw mailbox

  31. Opinie: 'Hoezo, het politieke centrum loopt leeg?'

    'Er blijft geen spaander heel van de gladde veralgemeningen over een kapseizend centrum en zegevierende extremisten, waar je ook gaat in Europa', schrijft Geert van Istendael in een opiniestuk. 'De Vlaamse onheilspredikers, die over heel Europa het gezapige, gematigde centrum reeds zagen verdwijnen door het afvoergat en die de extreme horden van alle zijden zagen oprukken, hadden beter eens over onze noordergrens gekeken voor ze iets opperden. Wilders’ zeer rechtse PVV verdwijnt uit het Europees Parlement. Eveneens verdwenen is de zeer linkse SP. Hoezo, het politieke centrum in Europa loopt leeg?' 

    Geert Van Istendael.Beeld Tim Dirven
  32. Tom Van Grieken: 'Normaalste zaak ter wereld'

    Bekijk hier de aankomst van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) aan het koninklijk paleis:

  33. Professor Uyttendaele pleit nu al voor nieuwe verkiezingen

    Marc Uyttendaele, professor en advocaat Grondwettelijk Recht en echtgenoot van PS-politica Laurette Onkelinx, pleit drie dagen na de verkiezingen al voor... nieuwe verkiezingen. Maar dan wel nadat de partijen duidelijk hebben aangegeven wat hun communautaire plannen zijn met het oog op een nieuwe staatshervorming. Doordat het daar in de campagne niet over is gegaan, zijn de verkiezingen volgens Uyttendaele eigenlijk vervalst.

  34. Van Grieken is gearriveerd bij koning Filip

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wordt op dit moment op het paleis ontvangen door koning Filip. Bij aankomst noemde hij het "de normaalste zaak van de wereld dat het staatshoofd de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, uitnodigt. Als de koning respect toont voor onze kiezers, dan toon ik respect door te komen luisteren."

    Van Grieken en koning Filip schudden elkaar op het binnenplein van het paleis de hand en gingen daarna naar binnen.

    Beeld BELGA
    Beeld AFP

    Twitter bericht wordt geladen...

  35. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten bij De Wever

    Sinds 10 uur vanmorgen zijn ook de gesprekken langs Vlaamse kant verder gegaan. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zit momenteel bij informateur Bart De Wever, om 11 uur volgt CD&V-voorzitter Wouter Beke. Om 12 uur mag Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken langs in het Vlaams parlement. Die hoeft dan maar het Warandepark in Brussel over te steken na zijn bezoek aan koning Filip.


    Beeld Photo News
  36. CdH wil in Wallonië naar oppositie

    De Franstalige humanisten van cdH lonken op Waals niveau naar de oppositie. De partij leed zondag zware verliezen en houdt nog 11 procent over, goed voor 10 zetels in het Waalse parlement. Het cdH is daarmee samen met de PTB de kleinste van de vijf partijen.

    "Wij zijn niet in de mogelijkheid om rond de tafel te gaan zitten", zo citeren de kranten van Sudpresse de partij vanmorgen. De partij zou gisteren beslist hebben op het Waalse niveau alvast naar de oppositie te trekken. 

    Daarmee zou een coalitie tussen PS en MR, eventueel aangevuld met Ecolo, de enige overblijvende mogelijkheid zijn. Vraag is dan ook of een meerderheid tussen de grote twee ook op federaal vlak gevolgen zou hebben.

    Welke coalitie vindt u de beste (of de meest haalbare)? Bouw ze hier zelf

  37. Eerste keer dat Vlaams Belang koning bezoekt

    Tom Van Grieken wordt de eerste voorzitter van Vlaams Belang die op bezoek gaat bij de koning. Nooit eerder ontving een Belgische vorst een voorzitter van de uiterst rechtse partij. Koning Boudewijn nodigde in 1978 wel de toenmalige voorzitter van het Vlaams Blok, Karel Dillen, uit maar die ging niet op de uitnodiging in.

    Het is sinds 1936 geleden dat een extreemrechts politicus ontvangen werd in het paleis. Toen was Léon Degrelle van de fascistische partij Rex uitgenodigd bij koning Leopold III, nadat hij goed gescoord had bij de parlementsverkiezingen.

  38. ‘Vlaams Belang hier zien geeft me koude rillingen’

    Maxime Prévot, de voorzitter van het cdH die vanmorgen als eerste van de dag werd ontvangen bij koning Filip, zei bij het buitenkomen dat "de koude rillingen over mijn rug lopen als ik denk aan hoe hij (Tom Van Grieken, red.) hier aan het paleis zou aankomen."

    Toch beseft Prévot dat koning Filip maar weinig keuze heeft. "Gezien de democratische resultaten in Vlaanderen, zal niemand het de koning verwijten dat hij hem ontvangt."

    Koning Filip verwelkomt Maxime Prévot.Beeld BELGA
  39. Tom Van Grieken uitgenodigd op paleis

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wordt voor een eerste verkennend gesprek uitgenodigd op het paleis. Dat meldt VTM Nieuws. Van Grieken wordt om 10.45 uur verwacht bij de koning.

    Er was de voorbije dagen veel onduidelijkheid of Van Grieken bij de koning ontvangen zou worden. Het is de eerste keer ooit dat een voorzitter van het Vlaams Belang op bezoek gaat bij het Belgische staatshoofd. 

    Eerder vandaag zei Van Grieken op Radio 1 dat hij zeker op de uitnodiging zou ingaan, mocht hij er een krijgen. "Als je respect wil krijgen moet je respect tonen, dat komt van twee kanten", klonk het.

    Tom Van Grieken.Beeld Bas Bogaerts

    Op dit moment zit MR-voorzitter en premier Charles Michel bij koning Filip. Vanmorgen kwam ook cdH-voorzitter Maxime Prévot al langs. Enkel Van Grieken en PVDA-voorzitter Peter Mertens ontbreken daarmee nog op het lijstje. Ook PVDA is nog uitgenodigd.

    Twitter bericht wordt geladen...

  40. Sp.a trekt zich op Vlaams niveau terug in oppositie

    John Crombez (sp.a) voelt zich niet geroepen om op Vlaams niveau met Bart De Wever in zee te gaan en federaal mee te springen in de regenboogcoalitie die Elio Di Rupo in gedachten heeft. De socialisten kiezen op Vlaams niveau zo goed als zeker voor de oppositie, nadat ze zondag gereduceerd werden tot een partijtje van 10 procent. Dat deelde Crombez mee na zijn onderhoud met Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA).

  41. Vlaams Belang zet ‘fake kandidate’ op lijst

    Het gebeurt niet vaak: het nummer 2 op de lijst dat zijn parlementszitje afstaat. Maar bij Vlaams Belang zal Lut Deforche-Degroote (53) uit Roeselare, die zondag vanop de tweede plaats op de West-Vlaamse lijst verkozen werd, niet zetelen. Ze geeft haar zitje in het Vlaams Parlement door aan eerste opvolger en stadsgenoot Immanuel De Reuse. 

    "Spijtig, maar dit is zo afgesproken", zegt ze. "Iedereen weet dat Immanuel veel ambitie had, maar een derde plaats was onzeker. En op plaats 2 moest een vrouw staan, dus hebben ze hem eerste opvolger gemaakt."

  42. Van Grieken kreeg nog geen uitnodiging van koning

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken kreeg nog geen uitnodiging van het Paleis voor een gesprek met Koning Filip. De voorzitter reageert hier verbaasd op tegenonver Radio 1. Hij zou het "de normaalste zaak van de wereld" vinden als zijn partij na het verkiezingsresultaat van afgelopen zondag wél uitgenodigd zou worden.

    "Wij hebben meer stemmen gehaald dan de PS, het zou dus maar normaal zijn dat de koning ons zou uitnodigen. Of zijn er misschien A- en B-onderdanen in dit land?"

    Indien bij Vlaams Belang alsnog een uitnodiging in de bus valt, zou Van Grieken daar overigens op ingaan, zegt hij. "Als je respect wil krijgen moet je respect tonen, dat komt van twee kanten." 

    Tom Van Grieken.Beeld Bas Bogaerts

    Koning Filip begint op dit moment aan zijn eerste consultatie van de dag met cdH-voorzitter Maxime Prévot. Later volgt premier en MR-voorzitter Charles Michel. Met die twee zijn dan alle partijen de revue gepasseerd, behalve PVDA en dus Vlaams Belang.

  43. Petra De Sutter: ‘Groene golf in Europa is duidelijk’

    ‘Ik zal niet flauw doen; ook ik had op een hogere score voor mijn partij in Vlaanderen gerekend’, schrijft Petra De Sutter, Europees parlementslid voor Groen, in een opiniestuk. ‘Maar de tendens in Europa is duidelijk: miljoenen Europese kiezers zien in de groene partijen een alternatief voor populistische en traditionele partijen. De traditionele partijen verliezen terrein en de anti-EU partijen boekten niet de spectaculaire winst waarop ze hoopten.’

  44. De Wever erft gat van 600 miljoen euro in Vlaamse begroting

    De nieuwe Vlaamse regering moet volgend jaar al op zoek naar ruim 600 miljoen euro om de Vlaamse begroting in evenwicht te houden. Dat blijkt uit berekeningen van de Vlaamse administratie, schrijft De Tijd vandaag. Het zal de verkennende gesprekken, die N-VA-voorzitter gisteren is begonnen, er niet makkelijker op maken.

  45. Meer politieke vedetten, maar toch minder voorkeurstemmen

    Afgelopen zondag hebben de Belgen minder voorkeurstemmen uitgebracht dan bij de vorige verkiezingen. Oorzaak is de stijgende invloed van nationale boegbeelden zoals Bart De Wever (N-VA), die met de stemmen van hun lokale partijgenoten aan de haal gaan. 

    Op de Vlaamse lijst in Antwerpen en op de Kamerlijsten in Vlaams-Brabant en Limburg zijn net meer voorkeurstemmen dan voorheen uitgebracht. Niet toevallig de kieskringen waar de absolute kopstukken kandideerden.

  46. Column: ‘Sorry dat je zwart-zijn zo zwaar aanvoelt’

    'Dat extreemrechts wint in extreem racistisch Vlaanderen is geen verrassing', schrijft Sabrine Ingabire in haar column. 'Al wie het niet zag aankomen, had het privilege het niet te zien aankomen. Maandagochtend las ik hoe witte mensen zeiden dat dit hun Vlaanderen niet is. Zoals toen mensen na de verkiezing van Trump ontwaakten en zich verbaasden dat racisme zo heftig was.'

  47. Wordt Ridouani nieuwe sp.a-voorzitter?

    Eind 2019 houdt sp.a voorzittersverkiezingen, en een van de namen die genoemd worden als mogelijke opvolger van John Crombez is Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani. Verschillende partijgenoten vinden dat hij zich kandidaat moet stellen. Zelf laat hij nog niet in zijn kaarten kijken.

    "Ik vind het nu niet het moment om al over de voorzittersverkiezingen bezig te zijn", reageert Ridouani bij Het Nieuwsblad. "We moeten de tijd nemen om deze verkiezingen grondig te analyseren. Het Leuvense sp.a-model lijkt aan te slaan, dus als dat een voorbeeld kan zijn voor de rest van Vlaanderen, zal ik dat met plezier uitdragen. Maar daarvoor moet ik geen voorzitter zijn. Of ik me kandidaat stel, is een zorg voor later."


    Mohamed Ridouani.Beeld Vertommen
  48. VOKA is niet tegen regering met Vlaams Belang

    Ondernemersorganisatie VOKA staat niet weigerachtig tegen een Vlaamse regering met Vlaams Belang. Dat zei topman Hans Maertens vanmorgen op Radio 1. Voor VOKA telt vooral het programma van de regering, niet wie er in zit.

    "Je kan de kiezer niet miskennen, het is aan het Vlaams parlement om te kijken of er een meerderheid mogelijk is. Wij gaan vanuit VOKA kijken wat er in het regeerakkoord staat, wat er goed is voor de bedrijven en voor Vlaanderen."

  49. ‘Open Vld stapt niet in regering zonder Vlaamse meerderheid’

    Bart Tommelein (Open Vld) maakt zich sterk dat Open Vld niet een een federale regering stapt zonder Vlaamse meerderheid. Dat zei hij in De ochtend op Radio 1. PS-voorzitter Elio Di Rupo pleitte maandagavond voor zo'n regering zonder N-VA, maar met Open Vld, CD&V, sp.a en Groen. N-VA noemde dat scenario "een majeur probleem", Open Vld lijkt nu dezelfde inschatting te maken. "Daar gaan we niet aan meedoen", aldus Tommelein.

    Verder pleit Tommelein voor een strenger migratiebeleid. De politiek moet na zondag "luisteren naar de mensen", klinkt het. Een strenger migratiebeleid hoort daarbij. "De mensen wensen daar duidelijkheid rond. Het laten hangen is geen oplossing voor de toekomst, dat is geen kwestie van links of rechts, dat is verantwoordelijkheid nemen."

  50. Tusk: ‘Minstens twee vrouwen in Europese topfuncties’

    "Van de vier Europese topfuncties die dit jaar vrijkomen, moeten er minstens twee worden ingevuld door vrouwen." Dat heeft Europees president Donald Tusk dinsdagavond, twee dagen na de Europese verkiezingen, verklaard na afloop van een informeel beraad met de Europese staatshoofden en regeringsleiders.

    Tusk hoopt dat hij de puzzel tegen de volgende Europese top van 20 en 21 juni kan leggen. Hij wil alvast zo snel mogelijk consultaties opstarten met het Europees Parlement over de benoeming van een nieuwe Commissievoorzitter. Dat is allicht de moeilijkste oefening, omdat hij of zij de steun moet krijgen van een absolute meerderheid van de 751 Europarlementsleden.