Tom Van Grieken (Vlaams Belang) verlaat het paleis na een onderhoud met koning Filip.
Volledig scherm
Tom Van Grieken (Vlaams Belang) verlaat het paleis na een onderhoud met koning Filip. © REUTERS

Grondwet-experts oneens over beslissing paleis om Vlaams Belang uit te nodigen

De beslissing van het paleis om Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken uit te nodigen in het kader van de federale regeringsvorming lokt verdeelde reacties uit bij grondwetspecialisten. De uitnodiging is zwaar beladen, maar de koning vermijdt alvast dat hij de partij in een slachtofferrol duwt. Dat neemt niet weg dat hij aanvaardt om de voorzitter van een 'xenofobe en homofobe' partij te ontvangen, is bij Franstalige grondwetspecialisten te horen. Emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis Mark Van den Wijngaert (KU Leuven) vindt dan weer dat de koning in de fout zou gegaan zijn als hij Van Grieken niet zou ontvangen.

28 reacties

  • Peter Pastijn

    5 jaar geleden
    Het probleem ten gronde moet aangepakt worden: correcte immigratie politiek die socio-economisch houdbaar is langs de ene kant en racistische partijen vervolgen en verbieden. Laten we toch ook eens harde taal gebruiken naar VB, de kern van de partij is niet tolerant en ronduit racistisch en populistisch. Weg ermee ! En liefst nu
  • Kenny brusseel

    5 jaar geleden
    denken de media zijn zo van alles aan het vinden voor VB in een slechte daglicht te stellen, ze zouden verschieten als er nu nieuwe verkiezingen moesten zijn dat VB de grootste partij ga worden doe zo verder
  • FRANS DE ROUCK

    5 jaar geleden
    Uytendaele vraagt om nieuwe verkiezingen!!!!!! De man van Onckelinx trompet moet dan rekening houden dat het nog erger kan worden. Want niet alleen de kiezers van Vlaams Belang worden aan de schandpaal genageld maar in feite ALLE Vlamingen. Wie is de kiezer van Vlaams Belang , ze gaan het eens uitzoeken die partijen. De trein van de Vlamingen die het andrs willen en geen transferten naar het Walenland willen wordt langer en langer.
  • Marcel Garitte

    5 jaar geleden
    Experts mogen het oneens zijn over wat dan ook. Ook wij hebben allen onze eigen mening... gelukkig dat dit nog kan.
  • Marc Baeyens

    5 jaar geleden
    Het principe dat alle democratisch verkozen partijen worden uitgenodigd. Men kan niet één extremistische partij ontvangen en een andere uitsluiten (omdat ze Vlaams is, want daar wringt het schoentje).
  1. KIJK. Melissa Depraetere (Vooruit) op haar eerste 1 mei-viering als voorzitter: “Verre van mijn grote droom om met N-VA samen te werken, maar ben realistisch”

    KIJK. Melissa Depraetere (Vooruit) op haar eerste 1 mei-vie­ring als voorzitter: “Verre van mijn grote droom om met N-VA samen te werken, maar ben realis­tisch”

    Op 1 mei, oftwel de dag van de arbeid, zet elke politieker z’n beste beentje voor. Nu 1 mei dit jaar in het midden van de kiescampagne valt, worden er nog meer beloftes gedaan dan andere jaren. Wij volgden met VTM NIEUWS Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere. Bij haar eerste stop in Bredene wordt ze heel hartelijk ontvangen. Daar heeft Vooruit dan ook een absolute meerderheid. Daarna vertrekt ze naar Oostende voor de grote 1-mei stoet. Ze neemt er een duidelijk standpunt in op het vlak van pensioenen: “Wie op zijn 18 jaar is beginnen met werken, moet op zijn 60ste kunnen stoppen met een volwaardig pensioen.”