Tom Van Grieken heeft opvallend cadeau mee voor Bart De Wever, en dat geldt andersom ook

“Paljas.” Toen Bart De Wever zijn collega partijvoorzitter Tom Van Grieken zo noemde, werd dat door die laatste allerminst geapprecieerd. Intussen is de storm rond dat incident al even gaan liggen, maar het Vlaams Belang-kopstuk gaf het gelijknamige biertje toch nog cadeau. Toen De Wever zijn cadeau aan Van Grieken gaf werd er hartelijk gelachen.

evdg, mvdr

N-VA-voorzitter Bart De Wever is woensdagvoormiddag begonnen aan zijn tweede dag gesprekken met het oog op de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Heel af en toe mag het er iets minder serieus aan toegaan, bijvoorbeeld wanneer de partijvoorzitters elkaar een geschenk in de handen duwen.

© BELGA

Tom Van Grieken, vergezeld door zijn vaste onderhandelingsploeg Barbara Pas en Chris Janssens, nam een biertje met de naam ‘Paljas’ mee naar het Vlaams Parlement. Een knipoog naar de discussie die de twee kopstukken eerder voerden bij een televisiedebat.

Opvallend genoeg had ook De Wever een kratje Paljas-bier bij voor Van Grieken. “Blijkbaar denken we over meerdere dingen hetzelfde”, aldus Van Grieken.

Over de inhoud wilde Van Grieken achteraf weinig kwijt. “Het was een open en constructief gesprek. Ik had hem nog nooit langer dan een minuut onder vier ogen gesproken”, aldus Van Grieken. Verdere vragen over de inhoud, breekpunten, enz... omzeilde Van Grieken als een behendige slalomskiër. Of er nog een volgende gesprek komt met Vlaams Belang is nog onduidelijk.

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

Brilpoetsdoekje voor Rutten

Ook bij de andere politici zijn de cadeaus soms nogal ludiek. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten kwam als eerste op gesprek bij De Wever. Na afloop wilde Rutten weinig commentaar kwijt. “Het was een goed en aangenaam gesprek. Bij de koning is er het colloque singulier. Bart De Wever is de koning niet, maar ik denk dat we best hetzelfde principe toepassen. Wat binnen gezegd is, blijft dus ook best binnenskamers”, aldus Rutten.

© Photo News

Net als dinsdag had De Wever een cadeautje bij voor zijn gesprekspartner. Rutten werd getrakteerd op een brilpoetser met als opschrift “Gewoon doen”, de campagneslogan van de liberalen. Rutten had zich voorbereid en had zelf ook geschenkje mee voor De Wever. “Ik heb maïzena mee om de saus te binden”, aldus Rutten met een knipoog naar de saus die De Wever dinsdag cadeau deed aan Peter Mertens (PVDA).

Inhoudelijk wilde Rutten niks kwijt over het verloop van de gesprekken. Ook op het feit dat De Wever op zoek moet naar 600 miljoen euro om de Vlaamse begroting in evenwicht te houden, wilde Rutten weinig kwijt. “Ik heb het rapport pas vanmorgen gekregen. Ik ga het eerst grondig bestuderen”, aldus Rutten.

Oranje krabber voor Crevits

Intussen heeft De Wever ook aan tafel gezeten met het CD&V-duo Wouter Beke en Hilde Crevits. Ook zij wilden er weinig over kwijt. “Dit was een verkennend gesprek. Wij zijn onze inzichten komen delen. Meer is het niet”, zegt Beke. Over de federale regering is niet gesproken, want “dat ligt nog veel moeilijker”. De ambitie om minister-president te worden, lijkt opgeborgen. “Het was niet moeilijk om nu met Bart De Wever samen te zitten”, zei Crevits. “We kijken uit naar verdere gesprekken.”

Beke en Crevits hadden geen cadeau mee voor De Wever, maar hij had er wel twee voor hen: een oranje krabber voor Crevits en een ramenwasser voor Beke.

(Lees verder onder de foto)

© Photo News

Dafalgan Forte

Om 13 uur sloot De Wever zijn eerste gespreksronde af met zijn eigen partijgenoten Lorin Parys en Cieltje Van Achter. Zij hadden een doosje Dafalgan Forte mee voor hun voorzitter, een verwijzing naar de uitspraak van De Wever dat de koning een doos Dafalgan Forte zou kunnen gebruiken voor de regeringsvorming op federaal vlak.

© BELGA

“Het wordt geen makkelijke opdracht om een federale en een Vlaamse regering te vormen, dus dan kan hij dit wel gebruiken”, aldus Parys. Dat de federale regeringspuzzel moeilijk ligt, is duidelijk. Op Vlaams niveau lijkt de vraag vooral of de huidige regeringspartijen (N-VA, Open Vld en CD&V) verder doen of dat er toch een coalitie komt met Vlaams Belang, ook al hebben alle partijen buiten N-VA die deur al formeel gesloten.

Waarom geen snelle doorstart van de huidige coalitie? “Je moet toch duidelijk luisteren naar wat er zondag in het kieshokje is gezegd”, aldus Parys.

Misschien dat De Wever de Dafalgan Forte ook kan gebruiken voor de budgettaire perikelen op Vlaams niveau, want in plaats van een overschot zou de Vlaamse begroting volgend jaar afstevenen op een tekort van 600 miljoen euro. “We gaan afwachten wat het Planbureau binnen twee weken zegt”, aldus Cieltje Van Achter.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER