Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Ook Lousiana neemt strenge abortuswet aan

Vrouwen demonstreren tegen het aannemen van de strenge anti-abortuswet in Baton Rouge, Louisiana.Beeld AP

In navolging van de Amerikaanse staten Alabama, Georgia en Iowa heeft ook de zuidelijke staat Louisiana een wet aangenomen die vrijwel alle abortussen verbiedt. Zelfs het afbreken van een zwangerschap na verkrachting of incest is onder de nieuwe wet verboden.

Gouverneur John Bel Edwards moet de wet nog ondertekenen, maar de Democraat heeft al gezegd dat hij dat gaat doen. Het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden van de staat stemde met 77 tegen 23 voor de nieuwe wet.

In steeds meer Amerikaanse staten gelden strenge abortuswetten. Zo is het in Iowa, Georgia en nu ook in Louisiana strafbaar abortus te plegen als de hartslag van de foetus te horen is, wat meestal na zo'n zes weken het geval is.

Het Hooggerechtshof oordeelde in 1973 dat vrouwen het recht op abortus hebben. Maar nu er een conservatieve meerderheid in dat hof zit, hopen tegenstanders van abortus een nieuwe uitspraak te kunnen krijgen van deze hoogste rechters.

Twitter bericht wordt geladen...

Vrouwen verkleed als karakters uit het boek en de serie ‘The Handmaid's Tale’ lopen door New Orleans in Louisiana om te protesteren tegen de abortuswet die nu toch is goedgekeurd.Beeld AFP