© BELGA

Judotopman Belmans tekent actieplan uit met oog op Tokio 2020

High Performance Manager Judo Danny Belmans heeft zijn actieplan klaar voor de olympische cyclus richting Tokio 2020. Hij gaat zijn atleten indelen in vier kaders.

Geschoeid op Nederlands model gaat Belmans in zijn nieuwe plan richting 2020 gebruikmaken van kaders op basis van geboekte resultaten. Belmans verdeelt de judoka’s onder in A-, B-, C- en D-groepen. “A” staat voor atleten die top 8 halen op Spelen, WK of EK of een medaille winnen op een Grand Slam of Grand Prix. In “B” zitten judoka’s die een medaille veroveren op een European Open of op het EK U23. “C” staat voor judoka’s die een medaille veroveren op een Continental Open buiten Europa of op het EK junioren. “D” tot slot is voorbehouden voor judoka’s die een medaille veroveren op het BK.

“Op deze manier willen wij het voor onze atleten heel transparant maken op welk niveau zij staan”, legt Belmans uit. “Vermits de bezetting op een European Open gemiddeld veel sterker is dan op een Continental Open buiten Europa, is het veroveren van een medaille in Europa veel moeilijker dan erbuiten. Om die reden laten we die podiumplaatsen veel zwaarder doorwegen in het systeem en kunnen selecties voor EK’s en WK’s ook enkel maar op Europese bodem afgedwongen worden middels podiumplaatsen”.

Danny Belmans gaat verder ook differentiëren op het vlak van stages. “Het heeft geen enkele zin om judoka’s uit een C-kader naar een stage in Japan te sturen. Dat leidt alleen maar tot ongewenste blessures”, legt hij uit. “De rest van dit jaar bereiden we 2017 voor in eigen land met trainingen in de nieuwe Topsporthal van Wilrijk. Begin januari verzamelen we in Koksijde voor een eerste stage en vervolgens worden de troepen verdeeld over Japan en Oostenrijk, waar we onze judoka’s klaarstomen voor de eerste European Opens”.

Het nieuwe beleidsplan heeft voor gevolg dat op de Grand Slam van Tokio, die op 2 december van start gaat, langs Vlaamse kant alleen Dirk Van Tichelt in actie komt. “Als bronzenmedaillewinnaar van Rio kreeg Dirk een uitnodiging. Kenneth Van Gansbeke mikt naar een medaille op het wereldkampioenschap voor militairen dat op 7 december in het Zwitsere Uster begint. Verder had het geen zin zwaar te investeren voor een trip naar Japan vermits de kans op succes voor de andere judoka’s heel klein is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer