© BFM

Vader 13-jarig meisje dient klacht in tegen controleurs De Lijn

De vader van Chloë Gerardi (13) uit Oostmalle, die met medescholieren in het halfdonker van de bus werd gezet door controleurs van De Lijn, dient vandaag klacht in bij de politie.

Kristin Matthyssen

Chloë zit in het tweede middelbaar van het Klein Seminarie in Hoogstraten. Omdat de bussen van De Lijn vaak doorrijden omdat ze vol zitten, bleef ze zo lang mogelijk met de fiets naar school rijden. Maar met het slechte herfstweer schakelde ze noodgedwongen over op de bus. In afwachting van haar Buzzy Pazz die al besteld is, betaalt ze nu tijdelijk haar busticket per sms. Dat kost 1,80 euro en is dan een uur geldig.

“Maar omdat haar bus al een paar keer vol zat en ze 40 minuten moest wachten op een volgende waar ze wel kon zitten, hadden we haar gezegd om die sms pas te versturen vanaf ze op de bus zat”, vertelt vader Bart.

Ook maandag gebeurde dat zo, toen Chloë na school in Hoogstraten opstapte. Twee haltes later in Rijkevorsel stapten al controleurs op. “Volgens hun provider had onze dochter haar sms te laat verstuurd. Wij vermoeden dat die toestellen die sms-berichten niet zo snel kunnen verwerken.”

Rugzak doorzocht

“Het gaat ons niet om die boete van 110 euro, die zullen we wel betalen, maar over de manier waarop de controleurs de scholieren behandelden. Bij onze dochter doorzochten ze haar rugzak, haar agenda en namen ze haar gsm om haar identiteitskaart te zoeken. De gsm van een 14-jarige vriend staken ze zelfs even in hun zak. Chloë werd samen met een groepje andere scholieren zonder geldig vervoersbewijs uit de bus gezet, of liever gesleurd, in Rijkevorsel. Het was ongeveer 16.35u. Je kan toch geen kind van 13 jaar op zes kilometer van haar thuis in het halfdonker en in de regen op straat zetten? Ze moeten sowieso een boete betalen, laat ze dan op z’n minst gewoon veilig verder naar huis rijden.”

Vervoersmaatschappij De Lijn neemt het dossier ernstig. "Als uit de beelden blijkt dat er inderdaad fouten zijn gemaakt, dan zal de controleur daarop worden aangesproken. Mogelijk volgt er ook een sanctie. Als de controleur effectief haar boekentas heeft doorzocht, dan is dat een fout. Hij mag wel om haar identiteitskaart vragen”, zegt woordvoerder Marc Deschuyter. “Volgens het reglement is een controleur ook verplicht om bij de minderjarige te wachten tot wanneer zij of hij op de volgende bus is gestapt. Volgens de controleur in kwestie zou hij dat wel gedaan hebben, maar volgens het meisje deed hij dat niet.”

Als de ouders klacht hebben ingediend bij de politie, mag ook de politie de beelden opvragen in het kader van het onderzoek.

13-jarig meisje zonder geldig ticket wordt in het donker van de bus gegooid

Een meisje van 13 en haar ouders zijn niet te spreken over een controle van inspecteurs van De Lijn. Toen het meisje naar haar thuis reed in Oostmalle bleek ze niet over een geldig vervoersbewijs te beschikken en werd ze, volgens het meisje, uit de bus getrokken en werd haar boekentas met persoonlijke spullen doorzocht.

Chloë Gerardi had haar rit naar eigen zeggen betaald met een sms-je, maar dat had ze pas verstuurd toen ze al op de bus zat. Daardoor was het volgens de regels niet geldig.

“Ik voelde mij echt een crimineel, niet leuk”, reageert Chloë op ATV. Zes kilometer van haar huis werd Chloë uit de bus gezet. Ze stuurde meteen enkele sms’jes naar haar moeder om haar het verhaal te vertellen. Die maakte zich al ongerust omdat haar dochter niet thuis kwam op het normale uur. “Zwartrijders moeten gepakt worden, maar een meisje van 13 jaar sleur je niet uit de bus en laat je niet in het donker, in de kou en in de regen staan”, zegt haar moeder Vanessa Fleerakkers. “Dit is totaal onverantwoord.”

De Lijn gaat de zaak onderzoeken. “We gaan de beelden opvragen om te weten te komen wat er precies is gebeurd”, zegt Marc Deschuyter van De Lijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER