Koning ontvangt Reynders en Vande Lanotte

door
Belga
Leestijd 1 min.

De koning heeft Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) in audiëntie ontvangen. Dat heeft het paleis vandaag bekendgemaakt. Mogelijk worden ze als informateurs aangeduid, zo is de algemene verwachting. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Reynders en de voormalige socialistische minister Johan Vande Lanotte arriveerden om 16.00 uur aan het paleis in Brussel.

De verwachting is dat de koning beide ervaren politici uitstuurt als informateurs met het oog op de vorming van een federale regering. Dat zou niet voor het eerst zijn. Beiden werden al eens tot informateur of koninklijk verkenner benoemd, na de verkiezingen van 2010. Reynders was ook al eens informateur in aanloop naar de vorming van de (korte) regering Verhofstadt III.

Vande Lanotte mislukte in zijn opdracht als koninklijk verkenner toen hij in januari 2011 zijn opdracht teruggaf aan de koning. Tijdens een persmoment duidde hij de grenzen van zijn opdracht met een Engels gezegde: 'You can lead a horse to water, you can't make it drink'. De koning ontving dinsdag en woensdag één voor één alle voorzitters van de partijen met verkozenen in de Kamer, inclusief Vlaams Belang.

bron: Belga