De Chinese president Xi Jinping is met de Verenigde Staten in een handelsoorlog verwikkeld.
Volledig scherm
De Chinese president Xi Jinping is met de Verenigde Staten in een handelsoorlog verwikkeld. © REUTERS

China komt met zwarte lijst voor 'onbetrouwbare' bedrijven

China werkt aan een lijst met 'onbetrouwbare' buitenlandse bedrijven, organisaties of personen. Die belanden op de zwarte lijst als ze de belangen van Chinese ondernemingen schaden om niet-commerciële redenen, bijvoorbeeld door leveringen plotseling stop te zetten of te blokkeren. Het is een nieuwe stap van het Aziatische land in de handelsoorlog met Verenigde Staten. 

6 reacties

  • Karel Valgaern

    5 jaar geleden
    Google gaat niet zozeer moeten vrezen, eerder Apple, Cisco en andere technologiebedrijven. En Bart, de tijd dat chinezen enkel maar kopieerden, is al lang voorbij. Zij zijn stilaan koploper aan het worden in R&D en innovatie, samen met Zuid-Korea.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Zeldzame metalen worden niet gemaakt met veel manuren maar worden als mineraal uit de grond gehaald, Jan Depoortere. En die zijn wel echt zeldzaam of weinig voorkomend. Van de 132000 ton zeldzame aardmetalen die er geproduceerd werden kwam 105.000 ton uit China. Australië staat op de 2e plaats met 19.000 ton. De rest van de wereld is daar afhankelijk van. De wereld reserves worden geschat op 120 milj. ton. Het grootste deel in China, Vietnam en Brazilië. En 3,4 miljoen ton in Australië.
  • Roland Jeronimus

    5 jaar geleden
    We kunnen Amerikaanse bedrijven niet vergelijken met Chinese bedrijven. De Chinese cultuur is compleet anders. Hoewel de loonkosten voor arbeiders in Amerika ook laag zijn, is de doelstelling in Amerika om zoveel mogelijk winst te maken voor de aandeelhouders. In China worden de winsten meer ingezet om de bedrijven groter, innovatiever en daarmee machtiger te maken. Dat wetende loopt China voorop als het om technologieën gaat die Amerikaanse bedrijven vaak zelf voor veel winsten verkocht hebben.
  • Jan Depoortere

    5 jaar geleden
    Als ze zo door gaan, zouden veel dingen wel eens een veelvoud van de prijs kunnen gaan kosten. De zeldzame metalen waar men over spreekt zijn helemaal niet zeldzaam. Het kost veel manuren en is behoorlijk slecht voor de omgeving, daarom dat China ze zo goedkoop kon aanbieden.
  • Bart Ryckaert

    5 jaar geleden
    Gelijk heeft hij de Chinezen kopieëren toch alleen maar hier de kosten en zij de winsten