Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Moeten we binnenkort opnieuw gaan stemmen?

Moeten we binnenkort opnieuw gaan stemmen?
Beeld Photo News

Nog geen vijf dagen na de verkiezingen gonst het al van de geruchten dat we snel terug in het kieshokje zullen staan. Hoe realistisch is zo'n scenario? ‘Ik denk niet dat daar veel mensen op zitten te wachten.’

Dat de federale regerings­vorming niet van een leien dakje zal lopen, is een open deur intrappen. Iedereen verwacht dat de onderhandelingen over een nieuwe regering veel tijd zullen kosten. Al zullen er weinig mensen zijn die het zo somber inzien als grondwetsspecialist Marc Uyttendaele (ULB), tevens mijnheer Laurette Onkelinx (PS). “De enige vraag is wanneer de politici zullen toegeven dat we opnieuw naar de stembus moeten. Dat is volgens mij de meest waarschijnlijk hypothese”, zei hij deze week op RTBF-radio.

Het is een opvallende boodschap, nog geen week na de verkiezingen. “Ik denk niet dat daar veel mensen op zitten te wachten”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). “Eigenlijk zouden politici dan tegen de kiezers zeggen: wij zijn niet tevreden met jullie signaal, doe het opnieuw.” 

In het buitenland gebeurt het in elk geval af en toe: dat partijen na een studieronde besluiten de bal terug in het kamp van de kiezer te leggen omdat ze er zelf niet uitkomen. Al laat men daar meestal wel een paar maand overgaan.

Staatshervorming

Wat Uyttendaele vooral dwarszit, is dat het communautaire thema nu weer volop in de aandacht staat. Terwijl dat volledig afwezig was in de campagne. “Wat hij zich eigenlijk afvraagt, is hoe legitiem het zou zijn om over te gaan naar een nieuwe staatshervorming op basis van deze uitslag”, zegt Bouteca. Uyttendaele stelt dus voor om nieuwe verkiezingen te organiseren met als inzet de vraag of er een staatshervorming moet komen. “Maar zijn nieuwe verkiezingen wel het juiste middel om die vraag te stellen? Daarbij is er achteraf altijd discussie over hoe het resultaat moet worden geïnterpreteerd. Eigenlijk doelt hij op een soort van referendum”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB).

En daar zullen voor- én tegenstanders toch een pak voorzichtiger mee omspringen. “Ik denk niet dat nieuwe verkiezingen een oplossing zouden bieden. De enige garantie die je dan hebt, is dat de extremistische en antisysteempartijen, zoals het Vlaams Belang, zouden groeien”, zegt Bouteca.