Direct naar artikelinhoud
DM ZaptHistorical Roasts

Hitler ‘roast’ Anne Frank: een wrange nasmaak

Historical RoastsBeeld Netflix

Sasha Van der Speeten zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de Anne Frank-aflevering van Historical Roasts.

“Alright, let’s get this nazi party started!” schreeuwt de Amerikaanse comedian Jeff Ross aan het begin van The Roast of Anne Frank, een van de afleveringen in de door hem gepresenteerde Netflix-reeks Historical Roasts. De controversiële lawaaimaker voegt er schalks aan toe dat de episode wellicht “het einde van mijn carrière inluidt want hierna moet ik waarschijnlijk een tijdje onderduiken”. Nou, aan groteske beledigingen geen gebrek in deze show waarin bekende Amerikaanse grapjassen historische figuren ‘roasten’: keihard onderuithalen met cynische en sarcastische grappen.

Voorbeelden? Een acteur die Hitler speelt, zegt “I think I left the oven on” als hij het podium opwandelt. Vervolgens vliegen de flauwe grapjes je om de oren, vooral over het lange verblijf van Anne Frank op de zolder van het Amsterdamse achterhuis waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken voor de nazi’s. Geen wonder dat een hele resem Joodse organisaties, waaronder het Anne Frank Huis (“smakeloze satire”) en het Nederlandse Centrum Informatie en Documentatie Israël, zich weinig geamuseerd toonden. Met alle media-aandacht van dien.

Mooie reclame

In tijden waar menselijke waarden die we altijd als vanzelfsprekend hebben beschouwd op de helling komen te staan door het salonfähig worden van extreemrechts, zou je voor minder. Zo kort na onze nationale verkiezingen laat de Anne Frank-aflevering beslist een wrange nasmaak achter. Ook al kennen we Jeff Ross als een enfant terrible en ook al schemeren zijn goede bedoelingen door de grappen heen. “Ik mag dan de grootste naam in de genocidewereld zijn”, raaskalt de Hitler-figuur, “maar de wedstrijd blijft impressionant. De Rohingya-crisis in Myanmar, het Darfur-conflict in Soedan en natuurlijk de meest tragische van allemaal: de heteroseksuele, blanke man in Amerika.” Die zit.

De actrice die Anne Frank speelt, mag aan het einde Hitler met de grond gelijkmaken. “Ben ik voor zo’n zielige figuur bang geweest?”, klinkt het aanmatigend. “Je ziet eruit alsof je langer op een zolder hebt gelegen dan ik. En treffend dat je hier wordt gespeeld door de luidruchtigste, irritantste Jood die we konden vinden.” Hitler wordt vertolkt door de Joods-Amerikaanse comedian Gilbert Gottfried. Subtiel is anders, maar wie het roast-fenomeen kent – Vier kopieerde het format ooit voor het programma Achter de rug – verwacht niet altijd eloquent geserveerde doordenkers.

De controverse is mooie reclame voor een erg wisselvallig programma waarvan de timing zeer ongelukkig is. Probeert u de aflevering over Martin Luther King Jr. anders eens. Die is minder gratuit. En grappiger. Sneeuwvlokjes mogen zich onthouden.

Historical Roasts, seizoen 1 loopt op Netflix