© AP

Kremlin hoopt dat “niet bezoedelde of gevatte” Russische sporters naar Rio kunnen

Het Kremlin hoopt dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) cleane Russiche sporters zal laten deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Zondag komt het IOC bijeen om zich uit te spreken over een mogelijke uitsluiting van alle Russische sporters op de Spelen. “Wij zijn van mening dat sporters die niet bezoedeld zijn door dopingverdenkingen en niet gevat zijn voor doping, het recht moeten hebben om deel te nemen aan de Spelen”, zo verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov vrijdag. “We hopen op een beslissing in die zin.”

Het IOC bespreekt zondag de uitspraak van het Internationaal Sporttribunaal (TAS), dat donderdag het beroep van 68 Russische atleten tegen hun collectieve schorsing voor de Olympische Spelen in Rio afwees. Mogelijk spreekt het IOC zich ook uit over een mogelijke uitsluiting van alle Russische sporters op de Spelen.

Die eventuele uitsluiting zou het gevolg zijn van het McLaren-rapport dat maandag door het WADA werd gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Russische sporters van 2011 tot 2015 konden rekenen op een door de staat gesteund dopingnetwerk. Het Russische ministerie van Sport stuurde de manipulatie van dopingtesten, met de actieve medewerking van de geheime dienst FSB en de dopinglaboratoria van Moskou en Sotsji. Het WADA vroeg maandag om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een “drastische mentaliteitswijziging” heeft plaatsgevonden.

Internationale Schaatsbond kondigt al eigen dopingonderzoek aan

De Internationale Schaatsbond (ISU) heeft vrijdag een eigen dopingonderzoek aangekondigd. Aanleiding is de inhoud van het McLaren-rapport over de systematische doping in Rusland.

"We zullen het rapport en de aanbevelingen van het Internationaal Olympisch Comité goed evalueren en verder onderzoek doen naar de verwijzingen naar de schaatssport", meldt de ISU op de eigen website. "Als het nodig is, zal de ISU niet aarzelen om een tuchtprocedure tegen instanties of personen te openen."

Uit het rapport van de Canadees Richard McLaren voor het Wereldantidopingagentschap (WADA) blijkt dat 24 van de 643 dopingstalen die tussen 2012 en 2015 verdwenen controles in het schaatsen betreffen. Het is onduidelijk of het om snelschaatsers (langebaan of shorttrack) dan wel kunstschaatsers gaat.

Verder laat de ISU weten voortaan de WADA-code te volgen om monsters van onderzochte urine- en bloedcontroles tien jaar lang voor nadere controle te bewaren. "In de strijd voor een zuivere sport", aldus de schaatskoepel. De Italiaan Ottavio Cinquanta, die tot juni voorzitter was van de ISU, had zich daartegen gekeerd.

Nadere maatregelen zal de ISU de komende weken niet nemen. De raad van de ISU komt van 9 tot en met 11 september bijeen in Genève. Dat is de eerste bestuursvergadering na de verkiezing van de Nederlander Jan Dijkema tot voorzitter tijdens het congres in Dubrovnik.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer