Renovatie te duur in verhouding tot aantal leerlingen en dus moet basisschool dicht: “Een donderslag bij heldere hemel”

© mvn

Basisschool De Verwondering in Ruddervoorde zal vanaf het schooljaar 2020-2021 de deuren moeten sluiten. Volgens de overkoepelende scholengroep is het gebouw in slechte staat. Een renovatie zou echter niet rendabel zijn vanwege het beperkte aantal leerlingen op de school.

Arne Franck

In het kader van het “Integraalplan Gebouwen” van de scholengroep Impact werd de toestand van de schoolgebouwen gecontroleerd. Concreet werd er nagegaan of de gebouwen nog voldoende veilig, warm en droog zijn. Voor basisschool De Verwondering in de Kanunnik Andriesstraat in Ruddervoorde viel het verdict echter negatief uit.

De scholengroep besliste om het kleine schooltje met amper 35 leerlingen na volgend schooljaar te sluiten. Een zware tegenslag voor de directie, die nog maar sinds begin dit schooljaar aan het roer staat van De Verwondering. De directie (noch die van de school, noch die van de scholengroep) wilde gisteren reageren.

Omliggende scholen

Volgens onze informatie wil de scholengroep geen nieuw gebouw plaatsen omdat die investering door het beperkt aantal leerlingen niet rendabel zou zijn. Een sluiting bleek voor de directie de enige optie. De leerlingen en het handvol leerkrachten kunnen volgend schooljaar nog in Ruddervoorde terecht. Maar vanaf 2020-2021 zullen zij een alternatief moeten zoeken. Verwacht wordt dat zij probleemloos terechtkunnen in de omliggende scholen.De ouders van de leerlingen van De Verwondering kregen het nieuws over de sluiting pas donderdag te horen en reageren geschokt.

“Dit is een donderslag bij heldere hemel”, foetert Nicky Provoost. “Wij hebben onze tweeling van 2,5 jaar oud nog maar net ingeschreven. Ze zijn na de paasvakantie van start gegaan en nu moeten dus alweer op zoek naar een nieuwe school. En als ouders krijgen wij geen enkele uitleg over de reden van de sluiting.

Praktisch voordeel

Een dergelijke vorm van communiceren kan echt niet door de beugel.” Het was voor Nicky een bewuste keuze om zijn kinderen naar een piepklein schooltje als De Verwondering te sturen. “Ik ben als kind zelf naar een kleine school geweest en wou voor mijn kinderen hetzelfde”, zegt hij. “Ik wou niet dat mijn kinderen in klassen met 25 of 30 kinderen terechtkwamen, maar nu zal het niet anders kunnen. Bovendien was er ook een praktisch voordeel. Wij wonen namelijk vlakbij de school.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen