Direct naar artikelinhoud
Verkeer

De file voorbijsteken langs de pechstrook? Afslaan of omkeren waar dat niet mag? Slimme camera mag u voortaan beboeten

Archiefbeeld.Beeld BELGA

Vroeger moest een agent zich uren verborgen opstellen om inhalende trucks of spitsstrookrijders te betrappen. Binnenkort mag de politie zulke overtredingen laten vaststellen door slimme camera's. En die mogen ook boetes uitdelen.

De file voorbijsteken langs de pechstrook? Inhalen met een vrachtwagen? Afslaan of omkeren waar dat niet mag? Allemaal verkeersinbreuken waar overtreders maar zelden een boete voor krijgen. Een nieuw koninklijk besluit (KB) van mobiliteitsminister François Bellot (MR) brengt daar per 1 juli verandering in.

Voortaan mag de politie ANPR-camera's gebruiken om een vijftal verkeersovertredingen automatisch vast te stellen. Het systeem mag beoordelen of iemand een kruispunt blokkeert of een U-bocht maakt terwijl dat verboden is. Ook vrachtwagens die met regenweer inhalen of spookrijders in een eenrichtingsweg plukt de technologie er zelfstandig uit.

Daarna stuurt de software ook de boete automatisch door. Er komt zelfs geen agent meer aan te pas. "Wat ons betreft is dat een goede zaak", zegt woordvoerder van de federale politie Jonathan Pfund. "Zo kunnen wij personeel bij de wegpolitie vrijmaken voor andere taken."

Vlaanderen wemelt van de ANPR-camera's. België voerde het systeem voor nummerplaatherkenning in 2013 in om de nummerplaten van geseinde voertuigen te signaleren. Verkeersveiligheidsspecialist Tom Brijs (UHasselt): "Later kwam de trajectcontrole, waarbij de nummerplaat gevolgd wordt om de gemiddelde snelheid te berekenen. Toen kregen de camera's ook een functie om de verkeersveiligheid te verhogen. Inmiddels staan we dankzij artificiële intelligentie nóg verder."

Slimme software en camera's verhogen de pakkans aanzienlijk. Brijs: "We hebben het over inbreuken die traditioneel moeilijk te beboeten zijn. Toch is het belangrijk om ook deze regels te handhaven."

Ook verkeersveiligheidsinstituut VIAS is voorstander: "Het gaat niet om meer geld te innen via boetes. Het gaat over veiligheid op de weg. Wie de regels volgt heeft niets te vrezen."