Zelftest voor hiv vanaf vandaag beschikbaar in de apotheek

© Youtube

Vanaf vandaag is de hiv zelftest in de apotheek verkrijgbaar. Minister van Volks­gezondheid Maggie De Block (Open VLD) is vastbesloten om het aantal hiv-besmettingen in ons land terug te dringen. Sensoa vindt de zelftest “een goede aanvulling”.

adm

De test kost 29,90 euro en is vrij beschikbaar bij de apotheek. Deze gebruiken is vrij eenvoudig:

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is de test al langer beschikbaar. Uit een analyse van de verkoopgegevens weten we dat volgende groepen van homomannen zich het meest aangesproken voelen tot het product: mannen die nog nooit eerder getest zijn, mannen die in niet-stedelijk gebieden wonen en mannen die zich heel regelmatig laten testen en met een zelftest een bezoek aan een arts kunnen overslaan.

Aidsremmers terugbetaald

Eerder besliste de commissie Volksgezondheid dat iedereen die de diagnose hiv krijgt, vanaf volgende maand meteen zijn behandeling met aidsremmers krijgt terugbetaald. Die versnelde terugbetaling wordt een maand vervroegd. Wie meteen medicatie krijgt, loopt minder kans om aids te ontwikkelen. Na drie maanden zorgen de virusremmers ervoor dat de kans om anderen te ­besmetten erg klein wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen