Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Dossier matchfixing: KV Mechelen veroordeeld tot degradatie, Waasland-Beveren gaat vrijuit

Dossier matchfixing: KV Mechelen veroordeeld tot degradatie, Waasland-Beveren gaat vrijuit
Beeld Photo News

In het dossier rond de matchfixing is KV Mechelen veroordeeld tot degradatie, Waasland-Beveren gaat vrijuit. Dat besliste de Geschillencommissie Hoger Beroep Profvoetbal. 

en

Door die beslissing mag KV Mechelen geen Europees voetbal spelen en mag het volgend jaar ook niet deelnemen aan de Beker van België. Door het nieuws stijgt Beerschot naar 1A en krijgt AA Gent mogelijk het Europees ticket van Malinwa. KV Mechelen tekent, zoals verwacht, beroep aan tegen de beslissing bij het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport).

De sancties op een rij:

•  KV Mechelen zakt naar 1B, Beerschot neemt de plaats van Mechelen in 1A in

•  KV Mechelen start komend seizoen met -12  punten (twee keer - 6 per periode)

•  Geen Europees voetbal voor KV Mechelen: AA Gent neemt wellicht hun plek in

• 10 jaar schorsing van alle activiteiten binnen de Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) voor Thierry Steemans (financieel directeur van KV Mechelen), Johan Timmermans (ex-voorzitter KV Mechelen) en Olivier Somers (hoofdaandeelhouder van KV Mechelen). Stefaan Vanroy (sportief manager KV Mechelen) wordt voor zeven jaar geschorst.

Olivier Somers (hoofdaandeelhouder van KV Mechelen) mag zich nooit nog aansluiten bij de Belgische voetbalbond. Hij wordt “de architect van de zaak” genoemd

“De pogingen die deze vier bestuursleden van KV Mechelen hebben ondernomen tot matchfixing van de wedstrijd KV Mechelen - Waasland-Beveren worden niet alleen bewezen door de tijdens het strafonderzoek geregistreerde telefoongesprekken, maar ook door de onthullende verklaringen van de bestuurders bij het tuchtonderzoek”, luidt de uitleg van de Geschillencommissie Hoger Beroep bij de beslissing. “In de bondsactie wordt tegen KV Mechelen volgende vordering gesteld wegens het plegen van daden van competitievervalsing, er zijn geen verzachtende omstandigheden.”

Olivier Somers en Johan Timmermans.Beeld Photo News

Dirk Huyck (voorzitter van Waasland-Beveren) wordt voor één jaar (met uitstel) geschorst en Olivier Swolfs (CFO Waasland-Beveren) voor 1 jaar (effectief), in beide gevallen wegens miskenning van de meldingsplicht

Walter Clippeleyr, Jozef Van Remoortel (bestuursleden Waasland-Beveren) en Olivier Myny (toen speler van Waasland-Beveren, nu OH Leuven) gaan vrijuit

• Makelaar Dejan Veljkovic werd schuldig bevonden aan daden van competitievervalsing en krijgt het verbod om zich gedurende de komende tien jaar te registreren als tussenpersoon bij de KBVB (tot 30 junit 2029). De Geschillencommissie beveelt de KBVB ook aan om Veljkovic gedurende een periode van tien jaar te verbieden om zich aan te sluiten bij de voetbalbond.

Dejan Veljkovic.Beeld BELGA

• Makelaar Walter Mortelmans krijgt het verbod om zich de komende drie seizoenen te registreren als tussenpersoon bij de KBVB (tot 30 juni 2022). Van die drie seizoenen is er één effectief en de andere twee met uitstel gedurende een jaar. De Geschillencommissie beveelt de KBVB ook aan om Mortelmans gedurende een periode van tien jaar te verbieden om zich aan te sluiten bij de voetbalbond.

Makelaar Thomas Troch krijgt het verbod om zich de komende drie seizoenen te registreren als tussenpersoon bij de KBVB (tot 30 juni 2022). Eén seizoen daarvan is effectief en twee jaar voorwaardelijk. Volgend jaar kan Troch zijn werk in principe dus hervatten. De Geschillencommissie beveelt de KBVB ook aan om Troch gedurende een periode van tien jaar te verbieden om zich aan te sluiten bij de voetbalbond.

• Makelaar Evert Maeschalck gaat vrijuit