Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Herman De Croo gaat zetelen om Filip Dewinter een hak te zetten

Herman De Croo.Beeld Illias Teirlinck

Herman De Croo (81) is als lijstduwer in Oost-Vlaanderen opnieuw verkozen voor het Vlaams Parlement. Hoewel De Croo met pensioen gaat, kiest hij er nu toch voor om nog even te zetelen, omdat anders ‘de parlementsleden hun eed moeten afleggen bij Filip Dewinter’, verduidelijkt hij in Het Nieuwsblad.

De Croo is van plan om toch weer zijn zitje in het Vlaams Parlement in te nemen, al is het maar voor even, belooft hij in Het Nieuwsblad. “Tegen de tweede vergadering wil ik alweer ontslag nemen, zodat opvolgster Freya Saeys mijn plaats kan innemen.”

Voor de eerste vergadering op 18 juni - traditioneel installeert het Vlaams Parlement zich op de vierde dinsdag na de verkiezingen - wil De Croo er wél per se bij zijn, zodat hij als langst zetelende parlementslid tijdelijk de honneurs kan waarnemen als voorzitter. Na De Croo (Open Vld) heeft Filip Dewinter (Vlaams Belang) de meeste kilometers op de teller staan. “Om te vermijden dat de 123 andere Vlaams Parlementsleden de eed moeten afleggen in zijn handen, keer ik nog heel even terug”, stelt De Croo. Bonus voor de minister van Staat: hij mag op 18 juni ook speechen als tijdelijke voorzitter.

Op de riante uittredingsvergoeding van 570.000 euro had De Croo geen recht, omdat hij met pensioen gaat. De Croo benadrukt wel dat hij niet tegen het systeem van uittredingsvergoedingen is.