Ideaal weer om te barbecueën? Let op met eten dat je op tafel zet
Temperaturen die stijgen richting 30 graden Celsius? Dat betekent veelvuldig barbecueën en picknicken. Maar hoelang mogen je etenswaren in de zon blijven liggen? Niet lang, zeggen de experts.
“Bacteriën groeien het snelst op bepaalde voedingsmiddelen als ze zich in de gevarenzone van 5 tot tot 57 graden Celsius bevinden”, vertelt voedingswetenschapper Janilyn Hutchings. En dan gaat het niet alleen over vleeswaren, zuivel en eieren, maar ook onder meer over bladgroenten, gesneden tomaten en gekookte groenten. “Eigenlijk kan alles wat rijk is aan eiwitten of koolhydraten, vloeibaar is, neutraal tot lichtzuur, een risico vormen. Als je dus niet wil dat je feest eindigt met een voedselvergiftiging, moet je stappen ondernemen om het veilig te houden.”
Maar hoelang mag je je voedingswaren dan buiten laten staan? “In het algemeen kan je voedsel slechts 2 uur buiten laten liggen voordat het slecht wordt. Vanaf dan vermenigvuldigen de bacteriën zich snel tot een onveilig niveau”, aldus Hutchings.
Hitte
Zet voedselresten dus altijd zo snel mogelijk en niet langer dan 2 uur na de bereiding in de koelkast. “Liggen je voedselwaren in de zon, dan gaan ze nog sneller slecht worden. De hitte zorgt er immers voor dat de voeding sneller opwarmt en in de temperatuurgevarenzone komt. Zodra de temperaturen richting 30 graden graden stijgen, laat je ze dan ook beter maximum een uurtje liggen om er nog veilig van te kunnen eten.”
Bederfelijke producten moeten eigenlijk zo min mogelijk buiten de koelkast staan
Het Nederlands Voedingscentrum is nog veel ‘strenger’. “Bederfelijke producten moeten eigenlijk zo min mogelijk buiten de koelkast staan”, meldt woordvoerder Lolkje de Vries desgevraagd. Op de website staan tips die helpen eten goed te houden. Zo adviseert het kenniscentrum bijvoorbeeld om melk in te schenken en het pak terug te zetten in de koelkast en alleen plakjes vleeswaren te pakken die je gebruikt en de verpakking terug te leggen. Na een uur loopt de kwaliteit van veel voedingsmiddelen al sterk terug. Bederf ligt op de loer.
Heb je iets langer dan twee uur buiten de koelkast gehouden? Dan is het - ook bij minder warm weer - zaak om het eten daarna goed te verhitten. ‘Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit’ zo meldt de site, ‘maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur. Het verhitten van eten doodt de ziekmakers, maar de gifstoffen kunnen je alsnog ziek maken.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Iedereen een diagnose ADHD of autisme? 2 experts met tegengestelde visie: “We werken een handicap in de hand”
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
“Mondwater werkt kortstondig en maskeert alleen maar de echte problemen”: wat helpt (niet) tegen een slechte adem?
Een slechte adem is vervelend voor jezelf én voor anderen in je buurt. Zeker de geur in je mond bij het ontwaken – de zogenaamde morning breath – is vaak onaangenaam. Maar er bestaan oplossingen voor. En neen, dan hebben we het niet over muntjes of mondwater. “Die maskeren gewoon de geur”, zegt parodontoloog prof. dr. Marc Quirynen van het UZ Leuven. “Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je de juiste behandeling kan krijgen.” -
-
PREMIUM
Wat maakt je echt ‘een slimme mens’ en kan je je intelligentie trainen? Expert: “Ja, dit boost je IQ”
-
PREMIUM
Hoe kweek je spieren als je mager bent? Experte geeft 2 cruciale tips: “En je zal zeker resultaat zien”
De hele dag door blijven eten, maar toch geen grammetje spieren aankomen. Het is een bron van frustratie voor veel magere mannen én vrouwen. Wat is nu het geheim om wat breder te worden? En voor welke sporten kies je best als je je spiermassa zo snel mogelijk wilt verhogen? Inspanningsfysiologe Katrien Koppo geeft advies: “Al die shakes met eiwitten heb je écht niet nodig.” Wat dan wel? -
PREMIUM
“1 op de 2 vrouwen rond de 45 jaar had er al een.” Dit moet je weten over vleesbomen
De helft van alle vrouwen rond de 45 jaar had ooit al een myoom of vleesboom - maar lang niet iedereen weet dat. Kan dat kwaad? Hoe ontstaan die knobbels in en rond de baarmoeder? En dankzij welke symptomen kan je ze wél herkennen? Gynaecoloog Isabelle Dehaene beantwoordt de belangrijkste vragen. “Bij veel vrouwen zien we dat er een ‘knollentuin’ ontstaat.” -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
PREMIUM
Bruce Springsteen annuleert optreden door maagzweer. Wat kan je doen om dit te voorkomen en behandelen?
-
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
Hobbytuiniers houden hun moestuinen de komende weken maar beter goed in de gaten. Zodra de bodem begint op te warmen, het ’s nachts niet te hard afkoelt en het nu en dan blijft regenen, duiken slakken in groten getale op. Slakkenplagen zijn immers een typisch lentefenomeen. Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je het beste omgaat met slakken in de tuin. -
PREMIUM12
Mazelen en kinkhoest in opmars: wat is er aan de hand? “Het is een killervirus voor kinderen”
De mazelen en kinkhoest zijn in opmars en dat is verontrustend nieuws. Want, zo zeggen virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht, het zijn “killervirussen voor kinderen”. Dat blijkt ook: in Nederland stierven dit jaar al minstens vier baby’s aan kinkhoest en bij ons stijgen de besmettingscijfers. Wat betekent dat voor jou en jouw kinderen? Hoe kan je een besmetting voorkomen? Moet je je opnieuw laten vaccineren op latere leeftijd? En wat als je toch ziek wordt? -
PREMIUM
Zo ontstaan en verzorg je littekens: “Dit heb je altijd geleerd, maar doe je beter niet”
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBernd Vaes
vicky vanderweyen