© REUTERS

Op deze verkiezingsbeloftes komt Trump nu al terug

Tijdens zijn campagne maakte de verkozen president Donald Trump heel wat beloftes aan zijn aanhangers. Zo zou hij een muur bouwen om Mexicanen uit de Verenigde Staten te houden, moslims uit het land verbannen, en zowel Obamacare als het klimaatakkoord van Parijs in de prullenmand gooien. Amper twee weken na zijn verkiezing ziet de toekomst met Trump er anders uit.

Yasmine Sadri

Obamacare

Obamacare? Een “disaster”, luidde het in aanloop naar de verkiezingen bij de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Een ramp die zo snel mogelijk verworpen moest worden. Maar al dagen na zijn verkiezing zei Trump in een interview met The Wallstreet Journal dat, bij nader inzien, veel delen van Obamacare gunstig waren voor de Amerikaanse bevolking. “Uit respect voor Obama zal ik zijn voorstellen bekijken”, klonk het met betrekking tot beslissingen over de gezondheidszorg.

‘The wall’

Een “big, beautiful wall” tussen Mexico en de Verenigde Staten, een van de basisbeloftes van Trump zijn campagne. De muur van 3.200 kilometer zou Mexicanen zonder verblijfsvergunning uit het land houden. De opbouw zou bovendien gefinancierd worden door Mexico zelf. Het elimineren van illegalen in het land blijft voor de toekomstige president een prioriteit, maar de manier waarop wordt nu al herzien. Eerder werd gesproken van een hek, en ook meer investering in grensbeveiliging. Opvallend is dat er sedert 2009 al een hek van 3.154 kilometer langs de grens staat. Dan blijft de vraag hoe men die grens beter kan beveiligen.

Hillary achter tralies

De vete tussen Trump en de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton ging vaak verder dan gewoon de strijd om het presidentschap. In het tweede uitgezonden debat zei Trump dat hij Clinton door een aanklager zou laten onderzoeken en veroordelen voor het e-mailschandaal. Op bijeenkomsten van zijn aanhangers was de kreet “Lock her up” dan ook geen onbekende. Nu is officieel gebleken dat Trump geen onderzoek zal doordrukken. “Het is niet waar ik al veel over nagedacht heb. Ik wil me concentreren op de gezondheidszorg, arbeid, grensbeveiliging en belastinghervorming”, voegde Trump toe ter verduidelijking.

Moslims bannen

Onder het presidentschap van Trump zouden moslims een badge krijgen. Zo zou deze “gevaarlijke” bevolkingsgroep altijd herkenbaar zijn. Die beloftes kwamen er na een schietpartij in San Bernardino, Californië, waarin een moslimkoppel een bloedbad veroorzaakte dat aan 14 mensen het leven kostte. Een idee dat bij vele aanhangers als muziek in de oren klonk. Nog geen dag later moest Trump toegeven dat de uitwerking van dat idee in de praktijk niet gemakkelijk zou zijn. ‘Het was maar een voorstel”, voegde hij dagen later nog toe.

Het klimaatakkoord verwerpen

De opwarming van de aarde was maandenlang ‘bullshit’ in de ogen van de verkozen president. ‘Een door de Chinezen bedacht bedrog.’ Daarom ging hij zo snel mogelijk de regelgeving rond het klimaatakkoord van Parijs, die Barack Obama gedurende zijn twee ambtstermijnen mee opbouwde, ongedaan maken. Maar het tij lijk nu gekeerd: in een interview met The New York Times erkent Trump nu voor het eerst het verband tussen menselijke activiteiten en de opwarming van de aarde. ‘Ik bekijk het klimaatakkoord met een open geest,’ zei Trump.

Wat dan nog wel?

Het Trans-Pacific Partnership, het handelsakkoord tussen de VS en enkele landen uit Azië en het Stille Oceaangebied, lijkt wel een verloren zaak te zijn. Goed nieuws voor de Chinese president Xi Jinping, die de rol die Obama opbouwde nu kan overnemen als leider in de regio met betrekking tot handel.

Overigens heeft Trump altijd benadrukt dat hij het kernakkoord met Iran wil herzien.

Wat betreft Trumps plannen voor belastinghervorming en de creatie van nieuwe jobs bestaat er nog veel onduidelijkheid. Voorlopig ziet het ernaar uit dat de retoriek van Trump zijn campagne eerder berustte op onhaalbare beloftes. Nu is het zijn manier van ‘make America great again,’ maar dan op een zachtere manier.

Trump zet pers buitenspel bij bekendmaking van zijn eerste beleidsplannen

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump zijn prioriteiten voor zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis bekendgemaakt. Zijn eerste werk is het terugtrekken van de VS uit het transatlantische handelsakkoord TPP. Hij wil ook een aantal beperkingen voor de energiesector schrappen. Maar over het bouwen van een muur van Mexico of het afschaffen van Obamacare rept hij momenteel met geen woord.

Veel nieuwe regels moeten de Amerikanen niet verwachten beloofde hij. Er mag slechts een nieuwe regulering komen als er twee oude regels worden afgeschaft, belooft hij.

Op zijn eerste dag als Amerikaans president zal Donald Trump de terugtrekking van de VS uit het Trans-Pacifisch Partnerschap in gang zetten. Het vrijhandelsverdrag werd in 2015 getekend door twaalf landen uit het gebied rond de Stille Oceaan. In de video die maandag door zijn overgangsteam verspreid werd, noemde Trump het akkoord dat door huidig president Obama werd gesloten een ‘potentiële ramp’ voor de Amerikaanse economie.

Bij zijn aantreden op 20 januari wil Trump meteen de intentie van de VS om zich terug te trekken uit het vrijhandelsakkoord bekendmaken. ‘In de plaats daarvan, zullen we streven naar eerlijke bilaterale handelsverdragen’, aldus Trump.

Energie

Voorts zei Trump dat zijn administratie meteen werk zal maken van het afschaffen van de beperkingen op energieproductie, inclusief de beperkingen op de productie van schaliegas. Dat moet veel nieuwe, hoogbetaalde jobs opleveren, klinkt het.Het ministerie van Defensie zal hij opdragen een strategie tegen cyberaanvallen te ontwikkelen, en ook het misbruik van visaprogramma’s zal onderzocht worden.

Overgang

In de video zei de Republikein ook dat de voorbereidingen op het Witte Huis vlot verlopen, en dat zijn team heel ‘efficiënt en effectief’ werkt. ‘Geweldige en getalenteerde mannen en vrouwen, patriotten inderdaad, worden binnengebracht en velen zullen binnenkort deel uitmaken van onze regering en ons helpen Amerika weer groot te maken.’

Media

Trump koos ervoor om de krijtlijnen voor zijn beleid uiteen te zetten in een videoboodschap. De traditie tot dusver was dat de winnaar van de verkiezingen dat op een persconferentie deed. Trump koos ervoor om de media echter links te laten liggen.Daardoor kreeg hij ook geen vragen voorgeschoteld over de onderwerpen die hij niet zelf aankaartte. Zo zweeg hij over de muur aan de Mexicaanse grens, of het terugdraaien van het gezondheidszorgprogramma van president Obama. Dat waren tijdens de campagne wel twee punten waar Trump stevig op ingezet heeft.

Trump: “In theorie kan ik perfect mijn zaken regelen en het land leiden”

© AFP

De toekomstige president van de Verenigde Staten Donald Trump ziet geen risico op belangenvermenging tijdens zijn presidentschap. Dat zei hij dinsdag tijdens een interview met de krant New York Times. “Ik kan in theorie perfect mijn zaken regelen en tegelijkertijd het land leiden”, zei de miljardair.

Trump staat momenteel nog aan het hoofd van zijn vastgoedimperium, wat naar aanloop van de verkiezingen vragen deed rijzen over mogelijke belangenvermenging. “Ik had gedacht dat ik een soort van blind trust of iets in die aard zou moeten opzetten, maar dat is niet nodig”, aldus Trump. “Ik zou graag iets doen” om de twee activiteiten te scheiden, aldus Trump, zonder meer informatie te geven. Hij voegt toe dat hij “in theorie” cheques zou kunnen blijven ondertekenen voor zijn bedrijf, maar dat hij dat “stilaan zal afbouwen” en suggereert dat hij het beheer van de Trump Organization zal overlaten aan drie van zijn kinderen, die vandaag al vicevoorzitters zijn.

De Amerikaanse wetgeving laat toe aan presidenten en vicepresidenten om hun functie te combineren met economische activiteiten. De grondwet verbiedt hen geld te ontvangen van buitenlandse machten, maar dat neemt niet weg dat ze zaken mogen doen met privépartners in het buitenland.

Tijdens het interview kwam Trump ook nog terug op de beloftes die hij maakte tijdens zijn verkiezingscampagne. Zo liet hij weten dat hij het klimaatakkoord van Parijs toch een kans zou geven, dat hij Hillary Clinton toch niet zal vervolgen vanwege haar e-mailaffaire, en hij zou ook terugkomen op zijn voorstel om folteringtechnieken zoals waterboarding weer in te voeren. Dat laatste besliste hij na een gesprek met ex-generaal James Mattis, die hij graag zou benoemen tot hoofd van het Pentagon. Mattis “heeft me gezegd ‘ik heb dat nooit nuttig gevonden’“, aldus Trump.

Trumps todolijstje: Waar zijn de strafste verkiezingsbeloften?

Donald Trump heeft gesproken. Het allereerste wat hij zal doen nadat hij de eed als president heeft afgelegd, is het Trans-Pacifisch Partnerschap, het vrijhandelsakkoord tussen twaalf landen aan de Stille Oceaan, opzeggen. Maar op het todolijstje voor de eerste honderd dagen ontbreken ook enkele van zijn strafste verkiezingsbeloften: niets over de muur aan de Mexicaanse grens, niets over het inreisverbod voor moslims en niets over de rechtszaak tegen Hillary Clinton.

Bij Trump verloopt niets zoals we het gewoon zijn. De president elect maakte zijn beleidsvoornemens niet bekend op een persconferentie of in een interview, maar met een videoboodschap.

“TTP is potentiële ramp”

Bovenaan Trumps lijst staat de terugtrekking uit het TPP, dat vrijhandel wil invoeren tussen twaalf landen aan de Stille Oceaan. Het verdrag, een van de paradepaardjes van president Obama, werd dit voorjaar ondertekend, maar is nog niet van kracht. Voor Trump, die jobs wil terughalen naar de VS, is het akkoord “een potentiële ramp”. Hij wil het vervangen door “eerlijke bilaterale handelsakkoorden”. Enkele partners hebben al laten weten dat ze het akkoord overeind willen houden. Vooral in Japan wordt boos gereageerd. China wil de kans die Trump biedt niet laten liggen. Op de Pacific-top in Lima heeft president Xi Jinping al duidelijk gemaakt dat China bereid is een alternatief vrijhandelsakkoord op tafel te leggen als de VS onder president Trump afhaken.

Verder wil Trump ook alle beperkingen op energieproductie in de VS, inclusief steenkool en de zeer milieubelastende schaliegaswinning, afschaffen. Hij wil ook af van de regelneverij. “Voor elke nieuwe wet moeten twee oude wetten geschrapt worden”, klonk het. Defensie moet ook meteen mensen aan het werk zetten die de ­VS immuun moeten maken voor cyberaanvallen.

Loze beloften

Maar er waren evenveel verkiezingsbeloften waar Trump niets meet over zei. Bijvoorbeeld de muur die hij wil bouwen langs de grens met Mexico, het tijdelijke verbod voor moslims om het land binnen te komen, en het vervolgen van Hillary Clinton voor het gebruik van een privé mailserver toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Een medewerker van Trump bevestigde later dat de president elect niet van plan is Clinton te vervolgen.

Vervolgens schoffeerde Trump de Britse regering door te tweeten dat hij Nigel Farage van de eurosceptische UKIP wel ziet zitten als Britse ambassadeur in de VS. Het is volstrekt ongezien dat een bewindsman zich bemoeit met de aanwijzing van diplomaten van een ander land. De Britse premier Teresa May liet dan ook meteen weten dat er “geen vacature is”.

“Leugenachtige pers”

Trump had ook een “open gesprek” met de topmensen van de vijf grote Amerikaanse tv-netwerken. Volgens deelnemers liep dat gesprek, bedoeld om de moeilijke relatie van de president elect met de pers te verbeteren, uit op een “catastrofe”. Trump opende met een tirade tegen de “leugenachtige pers” en noemde journalisten “de laagste vorm van menselijk leven”. CNN-chef Jeff Zucker kreeg te horen dat Trump zijn zender “haat” en dat al zijn medewerkers “leugenaars zijn”. Vrijwel alle Amerikaanse media hebben tijdens de campagne negatief bericht over Trump. Sommige adviseerden hun kijkers en lezers om op Clinton te stemmen.

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is heeft de verkozen president nog altijd geen persconferentie gegeven. Toen hij vorige week voor het eerst een buitenlandse regeringsleider ontving - de Japanse premier Shinzo Abe - mochten de media daar zelf geen opnames van maken. Ze moesten het doen met door Trumps medewerkers beschikbaar gestelde foto’s.

Een gesprek met de New York Times werd door Trump op het allerlaatste moment via een tweet afgeblazen, volgens de krant omdat Trump eiste dat het gesprek “off the record” zou zijn.

De president elect noemde de New York Times een “falende krant”, maar liet een paar uur later weten toch bereid te zijn om met de journalisten in gesprek te gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer